Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Προετοιμασίες για τη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν

Διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιούνη στη Γενεύη, θα έχουν τις επόμενες μέρες τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο κρατών, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Την ώρα που οι εξελίξεις γύρω από τη Λευκορωσία, η προηγούμενη όξυνση στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, η μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα των δύο πλευρών, οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις κ.ά., επιβεβαιώνουν την ένταση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, επισήμως στην ατζέντα της συνάντησης των δυο ηγετών θα είναι η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ, η στρατηγική σταθερότητα, διεθνή ζητήματα, η διευθέτηση περιφερειακών συγκρούσεων, ενώ ο Μπάιντεν θα θέσει τα θέματα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Να σημειωθεί ότι χτες, σε άλλη μια κίνηση «συνέχεια» με την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία ότι δεν θα επανενταχθούν στη Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών. Η Συνθήκη αυτή επιτρέπει στα κράτη που την έχουν κυρώσει να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν ωστόσο από τη Συνθήκη στα τέλη Νοέμβρη 2020, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία επέβαλε περιορισμούς στην εφαρμογή της, ιδίως στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η ρωσική κυβέρνηση «δεν αναμένει από την πρώτη συνάντηση να βρεθεί κοινό έδαφος για ζητήματα που προκαλούν βαθιές διαιρέσεις», ωστόσο «θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τη σημασία της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Πούτιν «ποτέ δεν θέτει ο ίδιος το θέμα των κυρώσεων», μέτρα που τα θεωρεί «αναποτελεσματικά».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τον αγωγό «Nord Stream 2» και την απόφαση της Ουάσιγκτον να μην επιβάλει κυρώσεις στον διαχειριστή του αγωγού, την εταιρεία «Nord Stream 2 AG» και τον Γερμανό διευθύνοντα σύμβουλό της, ο Αμερικανός Πρόεδρος τη δικαιολόγησε λέγοντας πως η κατασκευή του αγωγού «είχε σχεδόν ολοκληρωθεί» όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση και «το να προχωρήσουμε και να επιβάλουμε κυρώσεις τώρα, νομίζω, θα ήταν αντιπαραγωγικό» για τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ. Την ίδια ώρα βέβαια, στις 21 Μάη οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν στη «μαύρη λίστα» 13 ρωσικά πλοία που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία και έχει ολοκληρωθεί κατά 95%.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δυσαρέσκεια για την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην προσκαλέσει την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 14 Ιούνη στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κούλεμπα, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο» για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρότι έχει εκφράσει επιθυμία από το 2008. Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα οδηγήσει ουσιαστικά σε ανοιχτή σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία. Πάντως ο Κούλεμπα είπε πως η Ουκρανία αναμένει - όπως η Γεωργία - να λάβει πρόσκληση φέτος στο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ