Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Ολοκληρώθηκε η παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Με τις ψήφους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και συνοπτικές διαδικασίες

Eurokinissi

Η τελευταία πράξη του εγκλήματος που λέγεται σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, «παίχτηκε» χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου μέσα σε κλίμα συναίνεσης και άψογης συνεργασίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με διαδικασίες «ψεκάστε - σκουπίστε», ψήφισαν από κοινού τη μεταβίβαση πλέον του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στους «επενδυτές», εν προκειμένω στη «Lamda» του ομίλου Λάτση, μεταβίβαση που συνοδεύεται με νέα σειρά απίστευτων διευκολύνσεων, προνομίων, χρηματοδότηση και παραπέρα παρεκκλίσεις ακόμα και από αυτό το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν από κοινού νομοθετήσει.

Η σχετική ρύθμιση που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών φέρει τον τίτλο «Κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ αφενός του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και αφετέρου της Ελληνικό - Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και ψηφίστηκε ως απλή «γραφειοκρατική διαδικασία», δηλαδή μία συνεδρίαση στις Επιτροπές και μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια με 5λεπτες ομιλίες και αυτό μόνο από τα κόμματα που διαφώνησαν.

Με τη σύμβαση αυτή προβλέπεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ «παραχωρεί, μεταβιβάζει και παραδίδει στην εταιρεία "Ελληνικό ΑΕ" κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητα, κτίρια και συστατικά», όπως αυτά περιέχονται στα παραρτήματα που έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάρτη.

«Δεν συζητάμε για οποιονδήποτε χώρο, αλλά για την έκταση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, που αποτελεί το μεγαλύτερο αδόμητο ακίνητο στην Ευρώπη. Είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Μονακό, περισσότερο από δύο φορές του Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο και σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει μέχρι και τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά με πλήρη λειτουργία, με αθλητικές και επιμέρους κτιριακές εγκαταστάσεις, με κύρια χρήση την αναψυχή και τον αθλητισμό», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, προσθέτοντας ότι οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στερούν από το λαό του Λεκανοπεδίου της Αττικής και τις τελευταίες «ανάσες» σε ελεύθερους χώρους, αιγιαλούς και παραλίες, που τόσο έχει ανάγκη μετά και την τεράστια πυρκαγιά στην Κορινθία, για να βρουν χρυσοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων.

Στη σύμβαση προβλέπεται ακόμα ότι η μεταβίβαση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, εισφορά, αμοιβή ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου, νομικού προσώπου, υπέρ οποιουδήποτε τρίτου ή οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού. Να σημειωθεί ότι η έδρα της θυγατρικής που έχει συστήσει η «Lamda» και η οποία θα παραλάβει το Ελληνικό έχει έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου να είναι και φοροαπαλλαγμένη. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι η μεταβίβαση θα γίνει με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, κατά παρέκκλιση και εδώ κάθε άλλης διάταξης.

Διαγκωνισμοί για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τους επενδυτές

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι «το υπουργείο υλοποίησε ένα πλέγμα σημαντικών νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και δράσεων ωρίμανσης στην κατεύθυνση εκκίνησης της επένδυσης και νομίζω ότι φτάνουμε στο τέλος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια επειδή είχε ψηφίσει υπέρ στην Επιτροπή, όπου εκεί η συζήτηση ήταν πολύ χαρακτηριστική για τη στρατηγική όχι απλά σύμπλευση αλλά ταύτιση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πέρκα, αναφέρθηκε τότε στη «συνεισφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την επένδυση» τονίζοντας πως «με αυτό το παράδειγμα έχει αποδομηθεί πλήρως και το επιχείρημα που ακούμε πολύ συχνά κυρίως από τη ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των επενδύσεων». Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «θα παρακολουθούμε» την υλοποίηση του έργου και ζήτησε «διακομματική συναίνεση» για τον «σύμβουλο υλοποίησης του έργου» που θα προσληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Χρ. Σταϊκούρας, προσπαθώντας να παρουσιάσει τη ΝΔ ως πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές, στην απάντησή του απαρίθμησε τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση σε μικρό χρονικό διάστημα για να ξεμπλοκάρει το έργο κ.ο.κ.

Η Ελληνική Λύση καταψήφισε προβάλλοντας άλλες προτάσεις «αξιοποίησης» του Ελληνικού, όπως φωτοβολταϊκά, ενώ για το ΜέΡΑ25 το κύριο πρόβλημα ήταν το χαμηλό τίμημα των 915 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει ο Λάτσης όταν «το Ελληνικό έχει κοστολογηθεί γύρω στα 3 δισ. ευρώ», όπως είπε η ειδική του αγορήτρια, Αγ. Αδαμοπούλου.

Το κράτος έχει και εδώ συνέχεια

Η Δ. Μανωλάκου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το «παίζουν και οικολόγοι», ήταν αυτή που αποχαρακτήρισε την έκταση από δασική για να μην επιδράσει αρνητικά στους επενδυτές, επιτάχυνε τις διαδικασίες έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων με μπόλικες εκπτώσεις. Προχώρησε στην έκδοση οικοδομικών αδειών με φαστ τρακ διαδικασίες, για να κουκουλώσει την περιβαλλοντική καταστροφή που θα φέρει «η κατασκευή μιας νέας ιδιωτικής πόλης μέσα στην πόλη».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πλευρά της, με τη σημερινή σύμβαση, λύνει παραπέρα τα χέρια του επενδυτή, με την εταιρεία «Lamda» να έχει την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης και το δικαίωμα εκμετάλλευσης σαν να είχε την πλήρη κυριότητα στο υπόλοιπο 70% της έκτασης.

«Η κερδοφορία είναι δεδομένη και από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων που προβλέπει το αντεργατικό νομοσχέδιο», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ