Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εδεσε άλλο ένα πλοίο του θανάτου στη Σούδα

Συγκέντρωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ ενάντια στην παρουσία του

Εδεσε χτες στη Σούδα το θηριώδες «USS Iwo Jima», πλοίο αμφίβιων επιθέσεων (φέρει ελικόπτερα και αποβατικά) των Αμερικανών, μαζί με τα συνοδά πλοία του «USS Carter Hall» και «USS San Antonio». Και τα τρία έχουν ενταχθεί στην παρούσα φάση στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική.

Το «Iwo Jima» είναι από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο, επανδρωμένο με δυόμισι χιλιάδες άτομα, μέλη πληρώματος, ελικοπτεράδες και πεζοναύτες, εξ ου και χρειάστηκε τέσσερα ρυμουλκά και πολύωρη προσπάθεια για να δέσει με ασφάλεια, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες. Θα μείνουν στην περιοχή έως τις 30/5.

Με αφορμή τον ελλιμενισμό του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου, χτες το απόγευμα η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, με ομιλητή τον Σπ. Αγριμάκη, Γραμματέα της ΤΕ Χανίων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών! Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου, στη Σαουδική Αραβία, άλλη μια χώρα που μετέχει ενεργά στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό. Ο Φλώρος παρακολούθησε και φάσεις της διμερούς αεροπορικής άσκησης «Falcon Eye 2» (διεξάγεται εκεί από 24/5 έως 2/6) με τη μεταστάθμευση για πρώτη φορά 4 αεροσκαφών «F-16», 1 αεροσκάφους «C-130» καθώς και προσωπικού υποστήριξης εδάφους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με ό,τι δρόμους μπορεί να ανοίγει αυτή η πρωτιά για το μέλλον. Σημειωτέον, πρόκειται για τη συνέχεια της «Falcon Eye 1», που έγινε τον Μάρτη στην Ελλάδα, με μεταστάθμευση 6 αεροσκαφών «F-15» της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα.

Απευθυνόμενος στις αποστολές των δύο χωρών στη «Falcon Eye 2», ο Α/ΓΕΕΘΑ επεσήμανε την «κεφαλαιώδη συνεισφορά» τους «στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, την οποία οι δύο χώρες υποστηρίζουν με συνέπεια και υπευθυνότητα». Στον χαιρετισμό του ειδικά στην ελληνική αποστολή, τόνισε την «ιδιαίτερη σημασία» της παρουσίας της στη Σαουδική Αραβία σε ό,τι αφορά «τις διμερείς σχέσεις, την αξία της σειράς των ασκήσεων "Falcon Eye" ως προς την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και την απαίτηση εκτέλεσης προωθημένων σεναρίων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί (...) η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών των δύο χωρών». Οπως τονίζεται παραπέρα από το ΓΕΕΘΑ, η «Falcon Eye 2» «αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των δύο χωρών και τη συνεχή αναβάθμισή της σε στρατιωτικό επίπεδο».

Διόλου τυχαία, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας φρόντισε να έχει χτες ξανά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, συζητώντας «για τη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ