Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με προϋπόθεση διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα

Στις αρχές Ιούνη αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2021 - 2025, όπου η κυβέρνηση θα ενσωματώσει τις βασικές παραδοχές και τις προβλέψεις αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια. Η υποβολή του πολυετούς προϋπολογισμού, που αναμενόταν για τις προσεχείς μέρες, πήρε μικρή παράταση χρόνου ενόψει και της τελικής διαμόρφωσης του λεγόμενου «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», του «υπερμνημονίου» για τον λαό, με φόντο και τυχόν παρατηρήσεις και συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την ερχόμενη Τετάρτη θα δημοσιοποιήσει το πακέτο εκθέσεων με τις συστάσεις του φετινού κύκλου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ταυτόχρονα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που προβλέπεται για την ελληνική οικονομία.

Βασικός πυλώνας της αναμενόμενης ανάκαμψης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι η πλήρης αξιοποίηση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ εστιάζουν σε απορροφήσεις κοινοτικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο μέχρι το 2025.

Μεταξύ άλλων:

-- Ο μέσος ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται σε περίπου 3,9% σε ετήσια βάση αλλά με σταδιακή εξασθένιση από 6,2% το 2022 στην περιοχή του 3,3% το 2025, με βάση και το προβλεπόμενο «εμπροσθοβαρές» χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Το πρωτογενές έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,3% το 2022. Το 2023 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και τα επόμενα έτη θα ανέβει στην περιοχή του 2,9% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώνει τις φοροελαφρύνσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους επενδυτές.

-- Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 σε ποσοστό της τάξης του 30%, για να συνεχίσουν σε ανοδική τροχιά αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς στο 10% σε ετήσια βάση μέχρι το 2025.

Βέβαια, τα παραπάνω έχουν όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως άλλωστε αποτυπώνονται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική βαρύτητα έχει η πρόσφατη επισήμανση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM Kλ. Ρέγκλινγκ) σύμφωνα με τον οποίο οι τρεις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αφορούν στα ζητήματα της παραγωγικότητας, στο θέμα της λεγόμενης γήρανσης του πληθυσμού, που βέβαια σχετίζεται με την κλιμάκωση των αντεργατικών ανατροπών στην Ασφάλιση καθώς και την επιστροφή στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών, που επίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org