Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνο αποσύρεται

Στους «συνδιαμορφωτές» του αντεργατικού νομοσχεδίου, μαζί με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, περιλαμβάνεται και επίσημα πλέον η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ μετά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου ο πρόεδρός της αναφέρθηκε στα «θετικά» του νομοσχεδίου και έκανε «συστάσεις» στην κυβέρνηση για την «τροποποίηση» διατάξεων κ.λπ., κόντρα στο πανεργατικό αίτημα να αποσυρθεί το έκτρωμα εδώ και τώρα, να μη φτάσει καν στη Βουλή. Η «εποικοδομητική» αυτή στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ δεν βρήκε «ανοιχτές πόρτες» μόνο από την κυβέρνηση, που καμαρώνει για τους «κοινωνικούς συν-εταίρους» της, αλλά και από δυνάμεις που υποτίθεται ότι ανεβαίνουν στα κεραμίδια ενάντια στο νομοσχέδιο, αλλά με το άλλο χέρι το «ξεπλένουν», αναπαράγοντας και υιοθετώντας στην πραγματικότητα όσα λέει η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για «σφοδρή κριτική» (!) της ΓΣΕΕ στο νομοσχέδιο (μάλλον κάποια άλλη συνέντευξη παρακολούθησε η συντάκτριά τους...), αναπαράγοντας τη λογική της «απάλειψης ή τροποποίησης επίμαχων διατάξεων». Ενώ και η «Αυγή» στο ρεπορτάζ της για τη συνέντευξη καταγράφει τις «ενστάσεις» της ΓΣΕΕ, δίνοντας μάλιστα «άλλοθι» στην ηγεσία της ότι βρίσκεται μόνο «με το ένα πόδι» στην πλευρά των εργαζομένων, την ώρα που στηρίζει με χέρια και με πόδια την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Την απάντηση δίνουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, που παλεύουν για τη συγκρότηση απεργιακού μετώπου: Το αντεργατικό τερατούργημα ούτε συζητιέται ούτε διορθώνεται. Μόνο αποσύρεται.

Αλγόριθμοι...

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) ετοιμάζεται να δώσει τα ιατρικά δεδομένα 55 εκατομμυρίων Βρετανών, όπως για την πνευματική και σεξουαλική υγεία, το ποινικό μητρώο κ.ά. σε «τρίτα μέρη», για «ακαδημαϊκούς σκοπούς έρευνας και προγραμματισμού». Η εξέλιξη αυτή ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να δώσει ένα μέρος των συμφωνιών στη δημοσιότητα. Οπως προκύπτει, τα δεδομένα αυτά θα γίνουν, μεταξύ άλλων, «κτήμα» της περιβόητης αμερικανικής «Palantir», που ξεκίνησε ως συνεργάτης της CIA, και της εταιρείας «Faculty», μιας «start up» επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης που έκλεισε συμφωνία με το NHS τον περασμένο Γενάρη. Η τελευταία αυτή συμφωνία αφορά την «εκπαίδευση» ουσιαστικά ενός αλγόριθμου, που θα προειδοποιεί τα νοσοκομεία για πιθανές «εξάρσεις» πανδημιών και όχι μόνο, ώστε να προσαρμόζουν ανάλογα το προσωπικό, τον εξοπλισμό, τα κρεβάτια και την «παροχή των υπηρεσιών» στη «ζήτηση», όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Το πρώτο που προκύπτει είναι η εμπορευματοποίηση των προσωπικών δεδομένων, με τον μανδύα μάλιστα της «ακαδημαϊκής έρευνας», ενώ πρόκειται για καραμπινάτη επιχειρηματική εκμετάλλευση, πολύ πέρα κι απ' όσα ανακοινώνονται δημόσια. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι σ' αυτά τα δεδομένα, αργά ή γρήγορα, θα αποκτήσουν πρόσβαση ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι κερδοσκόποι, που καίγονται να πάρουν μερίδιο από το χρυσωρυχείο των προσωπικών δεδομένων.

... κόφτες

Το δεύτερο και πιο σοβαρό είναι η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων από τις εν λόγω εταιρείες για τη διαμόρφωση «μοντέλων» που προσαρμόζουν το σύστημα Υγείας ακόμα περισσότερο στις συνθήκες της καπιταλιστικής αγοράς, ενάντια στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Στόχος του «μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης» που προωθεί το NHS δεν είναι «να προλάβει το κακό» για τους ασθενείς πριν αυτό συμβεί, αλλά να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες Υγείας που προσφέρει θα κοστίζουν πάντα «τόσο όσο» επιτρέπουν οι αλγόριθμοι του «κόστους - οφέλους», σε συνέργεια βέβαια με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει άλλωστε και το παράδειγμα της πανδημίας, όπου η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Βρετανία συμπληρώθηκε από τη διοχέτευση δεκάδων εκατομμυρίων λιρών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, προκειμένου το κράτος να διαχειριστεί την έξαρση της αρρώστιας, χωρίς καμιά ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και με «τα πτώματα να στοιβάζονται στο πάτωμα», όπως έλεγε τις προάλλες ο Τζόνσον. Μιλάμε δηλαδή για αλγόριθμους - κόφτες πάνω στις λαϊκές ανάγκες, για την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων και όχι για αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, πόσο μάλλον για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Ντελάληδες

Την «Πρόταση Διαλόγου προς την τοπική κοινωνία» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το νέο κόμμα των «Πρασίνων», για τη «Συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση» της Δυτικής Μακεδονίας. Τι προτείνει στον λαό της περιοχής, που χτυπιέται ήδη βάναυσα από την «απολιγνιτοποίηση»; Να «συζητήσει» το πώς ο ίδιος θα συμμετάσχει στη σφαγή των δικαιωμάτων του, του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, που συνεπάγεται ο σχεδιασμός της «πράσινης μετάβασης» για τα κέρδη του κεφαλαίου, με «τυράκι» κάποια ψίχουλα ως «ανταποδοτικά». Από τις προτάσεις ξεχωρίζει ένας από τους διακαείς πόθους του κεφαλαίου, η δημιουργία «ζώνης κινήτρων στους λιγνιτικούς δήμους, με ευνοϊκότερο φορολογικό και θεσμικό καθεστώς» για τις «πράσινες επενδύσεις». Εξτρα προνόμια δηλαδή για τους επενδυτές, που επεκτείνονται στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς, με τους εργαζόμενους και τον λαό να πληρώνουν ξανά τον λογαριασμό. Προτείνουν ακόμα την «εκτεταμένη προώθηση ενεργειακών κοινοτήτων», που άλλωστε στηρίζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, τη δωρεάν μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν στα πρώην ορυχεία κατά 5% - 10% «προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», όπως και «κίνητρα και υποστήριξη για επένδυση/συμμετοχή και στους μέχρι τώρα εργαζόμενους του λιγνίτη». Ολες αυτές οι προτάσεις έχουν στόχο να καταστήσουν εργαζόμενους και ανέργους «συμμέτοχους» στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του στην περιοχή, σπέρνοντας αυταπάτες ότι έχουν κι αυτοί να λαμβάνουν μερτικό από τα «οφέλη» της πράσινης ανάπτυξης, την ώρα που η ανεργία στην περιοχή θα μεγαλώνει, το ρεύμα θα ακριβαίνει και όσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, θα είναι χειρότερες και κακοπληρωμένες. Οι ντελάληδες των «πράσινων» κερδών για τα μονοπώλια δουλεύουν υπερωρίες στη Δυτ. Μακεδονία και πρέπει ο λαός να έχει τα μάτια του ανοιχτά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1738 Γεννιέται ο Γάλλος γιατρός Ιωσήφ Ιγνάτιος Γκιγιοτέν, το όνομα του οποίου πήρε η γκιλοτίνα.

1871 Η Παρισινή Κομμούνα πνίγεται στο αίμα. Η αγριότητα των νικητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σχεδόν 100.000 Παριζιάνοι πλήρωσαν με φυλακή, εξορία, εκτόπιση ή θάνατο. Σ' ένα τηλεγράφημά του, εκείνων των ημερών, ο Θιέρσος (πρωθυπουργός της Γαλλίας, πρωταγωνιστής της αντεπανάστασης) ομολογούσε: «Η γη στρώθηκε από τα πτώματά τους και το φρικιαστικό αυτό θέαμα θα χρησιμεύσει για να δοθεί ένα μάθημα». Οντως, το μάθημα δόθηκε. Το προλεταριάτο στο εξής όφειλε να μη δείξει τόσο υπερβολική μεγαλοψυχία απέναντι στους ταξικούς εχθρούς του όση έδειξε η Κομμούνα στις κυρίαρχες τάξεις της Γαλλίας.

1926 Στην Πορτογαλία εκδηλώνεται πραξικόπημα και εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς.

1937 Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν (Κόμμα των Συντηρητικών) αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο Τσάμπερλεν θα πρωταγωνιστήσει στην πολιτική της Βρετανίας απέναντι στη χιτλερική Γερμανία και την «ενθάρρυνση» της επιθετικότητάς της έναντι της Σοβιετικής Ενωσης. Θα παραιτηθεί υπέρ του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 10 Μάη του 1940, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού λόγω του πολέμου.

1937 Πεθαίνει ο Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος Αλφρεντ Αντλερ, ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας.

1940 Ο βασιλιάς Λεοπόλδος υπογράφει την παράδοση του Βελγίου στους Γερμανούς, έπειτα από μόλις 18 μέρες εχθροπραξιών και παρά το γεγονός ότι τους Βέλγους είχαν ενισχύσει και στρατεύματα από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

1941 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών ιδρύεται στην Αθήνα η οργάνωση της Εθνικής Αλληλεγγύης (ΕΑ). Η Εθνική Αλληλεγγύη έγινε στα χρόνια της Κατοχής μια από τις μαζικότερες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στην αντίσταση.

1987 Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τη Βρετανία μετά το σχίσμα του 1531, το οποίο οδήγησε στην ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

1997 Η «17 Νοέμβρη» εκτελεί στον Πειραιά τον εφοπλιστή Κωνσταντίνο Περατικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ