Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
«Μας προβληματίζει... »

«Μας προβληματίζει γιατί οι μαθητές μας δυσκολεύονται στη γλωσσική έκφραση και στη χρήση σύνθετων εννοιών, γιατί πολλά παιδιά δεν τα καταφέρνουν στα μαθηματικά. Μας προβληματίζει η όξυνση των μαθησιακών προβλημάτων και διαταραχών» («Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», «Ριζοσπάστης» 13/14-2-2021). Γιατί προβληματιζόμαστε, αφού η αιτία είναι πασιφανής π.χ. στα Δημοτικά δεν υπάρχουν Αναγνωστικά και τα Μαθηματικά, επισήμως, διδάσκονται ανακατεμένα.

Ωστε 22 χρόνια μετά την πρότασή μας για το Δωδεκάχρονο Σχολείο και 5 χρόνια μετά τον «εμπλουτισμό» της καταλήξαμε να μη βλέπουμε ούτε τα στοιχειώδη;

Αλλο παράδειγμα, στην ανακοίνωση του Κόμματος για τα Νηπιαγωγεία υπάρχει το αίτημα να εξασφαλιστεί τεχνικά η τηλεκπαίδευση και προσπεράσαμε το γεγονός πως το μεσημέρι γι' αυτές τις ηλικίες είναι ώρες ξεκούρασης και όχι μαθήματος.

Επίσης, γράφουμε πολλά για την αξιολόγηση και δεν λέμε το απλό: «Να αξιολογηθούν τα βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα» που είναι υπεύθυνα για την γενικευμένη αμορφωσιά. Οπως ο γιατρός χωρίς φάρμακα έχει πενιχρά αποτελέσματα, έτσι είναι και ο δάσκαλος χωρίς σωστά εγχειρίδια. Ξέρουμε πως «τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα», κι αν το υπουργείο Παιδείας έχει καταφέρει η κουβέντα να περιορίζεται στον «μάστορα» δεν είναι άμοιρο ευθυνών το συνδικαλιστικό κίνημα και εμείς που μετράμε μάλιστα και «νίκες».

Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε βασικές πλευρές της πρότασής μας για την εκπαίδευση π.χ. πως η Σύγχρονη - Γενική Παιδεία (Μέση μόρφωση είναι το σωστότερο) διαρκεί έως τα 18 ή μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από ενιαίο τύπο σχολείου, γιατί τεχνικές και επαγγελματικές σχολές θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Τέλος, η διδασκαλία μέσω υπολογιστών (τηλεκπαίδευση είναι η εκπαιδευτική τηλεόραση η οποία είναι υποβαθμισμένη) είναι κυβερνητική επιλογή στην προσπάθεια να αντικατασταθούν τα σχολικά βιβλία από CD και άλλα «σύγχρονα εργαλεία μάθησης». Πρώτη το επιχείρησε η κ. Διαμαντοπούλου, που «ξέχασε» να τυπώσει σχολικά εγχειρίδια πριν 10 χρόνια.


Φάνης Αγγελόπουλος
Γιάννενα


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ