Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Τακτικισμοί και παζάρια για τη μετατροπή της χώρας σε φυλακή της ΕΕ

Το στρατόπεδο του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη

INTIME NEWS

Το στρατόπεδο του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη
Στην κατεύθυνση της έντασης της καταστολής και του εγκλωβισμού των ξεριζωμένων στη χώρα μας συνεχίζει η κυβέρνηση. Οπως προκύπτει και από τη συνάντηση ενημέρωσης των κομμάτων που οργάνωσαν την Τετάρτη το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Μηταράκης, για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που είναι σε διαπραγμάτευση, βασική κατεύθυνση είναι η διαχείριση των συνεπειών των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, την ώρα που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή προκαλούν νέα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.

Με το νέο Σύμφωνο το Προσφυγικό εργαλειοποιείται στο παζάρι τόσο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όσο και ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και η συζήτηση για τις λεγόμενες ανάδοχες χώρες ή για τους λεγόμενους νόμιμους δρόμους μετανάστευσης αφορά στη διείσδυση ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε «ζώνες ενδιαφέροντος», ενώ το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο γίνονται διαρκείς επικλήσεις, γίνεται «λάστιχο». Δίνεται έμφαση στο διαμοιρασμό των απελάσεων και της καταστολής στα σύνορα, σε πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου και όχι στην υποδοχή στα κράτη - μέλη των αιτούντων άσυλο, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα τα κράτη της πρώτης υποδοχής. Η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», που επικαλείται η ΕΕ, είναι πίσω ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις που προτάθηκαν τα έτη 2015 - 2016.

Τη συναίνεση που επιχειρεί η κυβέρνηση να μην την ψάχνει στο ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, που εκπροσωπήθηκε στην ενημέρωση από την βουλευτή Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα και τον Μάκη Μακρή, υπεύθυνο της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι «τις συναινέσεις η κυβέρνηση μπορεί να τις αναζητήσει στα άλλα κόμματα που θεωρούν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την ευρωενωσιακή πολιτική δεδομένη, και όχι στο ΚΚΕ». Η Μ. Κομνηνάκα υπογράμμισε ότι «οι βασικές διατάξεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας όσο και η ουσία του Κανονισμού του Δουβλίνου παραμένουν σε ισχύ στο νέο Σύμφωνο, προμηνύοντας ότι ο εγκλωβισμός στη χώρα μας θα συνεχιστεί. Διατηρείται και επεκτείνεται, δηλαδή, όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που φορτώνει όλο το βάρος στα θύματα του πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε, και μέσα από τη Βουλή και έξω από τη Βουλή, να διεκδικούμε το να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να καταθέτουν εκεί τα αιτήματα ασύλου τους, να σταματήσει ο εγκλωβισμός, τον οποίο σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση - παρά το μακρόχρονο των διαπραγματεύσεων που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σε σχέση με το Σύμφωνο Μετανάστευσης - ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί με την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά, που είναι το βασικό στοιχείο της υποδοχής αυτού του Συμφώνου. Δηλαδή, του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας και τα νησιά».

Επίσης, με αφορμή τις εξελίξεις με το κλείσιμο του καταυλισμού στον Σκαραμαγκά, για τον οποίο το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε το γεγονός ότι «ακόμα και για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας, η λεγόμενη διεθνής προστασία παραμένει μόνο στα λόγια, από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζονται ούτε τα στοιχειώδη για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, την εργασία, την υγειονομική περίθαλψη, την εκμάθηση της γλώσσας, την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Οπως έγινε γνωστό την Παρασκευή 9/4, ανακοινώθηκε στους πρόσφυγες που μένουν στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά ότι εντός δύο βδομάδων πρέπει να αποχωρήσουν από αυτόν, καθώς η δομή φιλοξενίας πρόκειται να κλείσει μιας και ο χώρος ανήκει στα ναυπηγεία και προορίζεται προς πώληση μαζί με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή, αναστάτωση και ανασφάλεια στους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους της δομής. Σύμφωνα με άτυπες ενημερώσεις που έχουν γίνει στους πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν σε άλλους καταυλισμούς ανά την επικράτεια και εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χώρος, καθώς πολλοί από αυτούς είναι, ήδη, υπερπλήρεις, επιτείνοντας τα προβλήματα μεγάλου συγχρωτισμού εν μέσω πανδημίας. Οσοι έχουν λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας, και ενώ δεν έχουν λάβει όλοι τους ταξιδιωτικά έγγραφα ή άδειες διαμονής, αν θέλουν να έχουν στέγη, αναγκάζονται, εφόσον καταφέρουν να βρουν διαμέρισμα, να καλύψουν μόνοι τους την εγγύηση και το πρώτο τουλάχιστον ενοίκιο και στη συνέχεια να αιτηθούν το σχετικό βοήθημα μέσω του προγράμματος HELIOS, το οποίο αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα που αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες οι οποίοι επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας, τη στιγμή που η πλειοψηφία τους έχει για πραγματικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Ταυτόχρονα, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την ανεξάρτητη διαβίωσή τους, διακόπτεται αυτόματα με την έκδοση απόφασης ασύλου ακόμα και το ελάχιστο βοήθημα σίτισης, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε κάθε λογής μηχανισμούς εκμετάλλευσης και κυκλώματα.

Επίσης, από την Πέμπτη έχουν φτάσει στο κέντρο της Αθήνας από τη Ρόδο τουλάχιστον 50 πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, που ύστερα από αστυνομική παρέμβαση μετά από μήνυση του δημάρχου απομακρύνθηκαν από τα εγκαταλελειμμένα σφαγεία της Ρόδου, όπου είχαν βρει καταφύγιο, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι από 1/7 διακόπτεται το οικονομικό βοήθημα στους αιτούντες άσυλο που δεν στεγάζονται σε διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία» ή σε κάποια δομή ευθύνης του υπουργείου ή συνεργαζόμενων με το υπουργείο φορέων. Σύμφωνα με πηγές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τον Μάρτη στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν 25.000 άνθρωποι. Τη στιγμή που η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο βρίσκονται σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, εγκλωβισμένοι στη χώρα παρά τη θέλησή τους, η κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν την απόφαση χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί συνθήκες αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης των προσφύγων, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα.

Η φενάκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και η επέκταση των φυλακών των ξεριζωμένων

Στην ενημέρωση ο υπουργός, Ν. Μηταράκης, αναγνώρισε το έλλειμμα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και επιχείρησε να διαφημίσει τη συμμετοχή της χώρας στην ομάδα των μεσογειακών κρατών (med-5), τη στιγμή που η διαμόρφωση «αξόνων» στην ΕΕ και σε κλίμα όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εργαλειοποιεί παραπέρα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό στα γεωπολιτικά παζάρια που είναι σε εξέλιξη. Υπερασπίστηκε, βέβαια, την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων στα νησιά του Αιγαίου και επέμεινε στην κατασκευή νέων υπερδομών στα νησιά και στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου Εβρου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η όλη διαχείριση του Προσφυγικού καθώς και οι διαδικασίες ένταξης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που θα παραμείνουν στη χώρα, θα εξαρτηθούν από τη χρηματοδότηση των Ταμείων της ΕΕ, η οποία προβλέπεται σημαντικά μειωμένη για την περίοδο 2021 - 2027 επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα παραμείνουν στην εξαθλίωση και στα χέρια των όποιων ΜΚΟ. Ταυτόχρονα παραδέχτηκε, παρότι πρόβαλε τις μειωμένες ροές στη σημερινή συγκυρία, ότι θα υπάρξουν μονιμοποίηση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στις νέες υπερδομές, όπως και να ονομαστούν, ένταση της καταστολής στα σύνορα με μεγαλύτερη εμπλοκή της Frontex που σημαίνει εκ των πραγμάτων παραχώρηση της φύλαξης των συνόρων σε έναν διακρατικό μηχανισμό και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, καθώς και αύξηση των απελάσεων με την περαιτέρω αυστηροποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Οσον αφορά το ΚΥΤ Φυλακίου, μετά τον ελιγμό που πραγματοποίησε πριν από περίπου έναν μήνα η κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της επέκτασής του, επανήλθε στα σχέδιά της για κατασκευή φυλακής με επέκταση του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), για πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή, υπό τον μανδύα της «αναβάθμισης της υφιστάμενης δομής». Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, της 6/4, δημοσιεύτηκε η χορήγηση της άδειας χωροθέτησης και κατασκευής για την αναβάθμιση της υφιστάμενης δομής, σε έκταση συνολικού εμβαδού 33,7 στρεμμάτων. Ουσιαστικά, πρόκειται για διπλασιασμό του μεγέθους, καθώς το ΚΥΤ και το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου έχουν μαζί εμβαδό περίπου 25 στρεμμάτων.

Τα άλλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 όπως φάνηκε και στη συνάντηση στο υπουργείο, εμφανίστηκαν να ζητάνε ...περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ η Ελληνική Λύση επανέλαβε τις αντιδραστικές της θέσεις περί εγκλεισμού των ξεριζωμένων σε ακατοίκητα νησιά έως την απέλασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ