Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την κατάργηση του θεραπευτικού προσανατολισμού του ΚΕΘΕΑ

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο αντιδραστικό κανονισμό λειτουργίας που προωθεί η κυβέρνηση

Τον νέο κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ θα παρεμβαίνει στη λειτουργία και στον χαρακτήρα του φορέα, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση των ευρωβουλευτών του, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως αναφέρουν, πρόκειται για απαράδεκτη μεθόδευση που αποτελεί συνέχεια της ΠΝΠ στις 30/09/2019 για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, με ωμή κυβερνητική παρέμβαση στον διορισμό του ΔΣ και στον καθορισμό της λειτουργίας του φορέα. Βάζει, στην ουσία, ταφόπλακα στον χαρακτήρα του, υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, εισάγοντας την πολιτική της λεγόμενης «μείωσης της βλάβης», και στρώνει τον δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, όπως επιτάσσει η επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ.

Ο νέος αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποβάθμιση έως κατάργηση της θεραπευτικής φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ, τη συγχώνευση και κατάργηση μονάδων και τμημάτων, την υποστελέχωσή τους στη λογική «κόστους - οφέλους».

Οι παραπάνω κατευθύνσεις προωθούνται βάσει σχεδίου, με συνεχείς περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό διαχρονικά από τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, ευνοώντας τη συντήρηση στη χρήση, χτίζοντας απάνθρωπους «χώρους εποπτευόμενης χρήσης», επιχειρώντας τη νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού - και ιδιαίτερα της νεολαίας - της μη ιατρικής χρήσης της κάνναβης, που στον βωμό της κερδοφορίας των ομίλων, όπου έχει εφαρμοστεί, οδηγεί στην εξάπλωση της χρήσης.

Επιταχύνονται άλλωστε από το «Νέο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά (2021 - 2025)», που επεκτείνει την εφαρμογή της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», πριμοδοτώντας την ολοένα και αυξανόμενη χρήση, παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Υποβαθμίζονται η πρόληψη και η θεραπεία, αφού η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως κοινωνικό φαινόμενο αλλά ως «κερδοφόρο εμπόρευμα» προς όφελος της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτό επιβεβαιώνει και η πολιτική προώθησης της μη ιατρικής χρήσης της κάνναβης.

Ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει επίσης τον υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών σε ένα διορισμένο ΔΣ, ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση «να λύνει και να δένει» στα εσωτερικά ζητήματα του φορέα, μαζί με την προκλητική κατάργηση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- Στο γεγονός ότι με τον νέο κανονισμό λειτουργίας και την υλοποίηση του "Σχεδίου Δράσης της ΕΕ" ανοίγεται ο δρόμος στην κυβερνητική παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ, καταργώντας τη θεραπευτική φιλοσοφία του και αφαιρώντας ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.

- Στην ανάγκη διαφύλαξης του χαρακτήρα του και στην ανάγκη να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πού το πάνε;(22/1/2020)
Αντιδράσεις μετά τον πρώτο διορισμό ΔΣ στην Ιστορία του ΚΕΘΕΑ(5/11/2019)
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ!(2/10/2019)
Εκθεση φωτογραφίας(20/10/2015)
Αγώνας για τη ζωή!(8/10/2011)
Μειώνεται η ηλικία χρήσης(24/12/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org