Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Ανάσες» σε κλινικάρχες και εργοδοσία, «ατομική ευθύνη» του λαού η προστασία του

«Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί πάνω στην οικειοθελή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αποζημίωση φυσικά πάντα», τόνισε... για να μην παρεξηγηθεί

Eurokinissi

«Οχι» ήταν ξανά, επί λέξει, η απάντηση του πρωθυπουργού στο αίτημα των υγειονομικών και του εργατικού - λαϊκού κινήματος προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών δίχως αποζημίωση στους κλινικάρχες, την ώρα που το ΕΣΥ γονατίζει και ασθενείς «σβήνουν» διασωληνωμένοι στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Μιλώντας χτες το βράδυ στο «Star», ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί και πάνω στην οικειοθελή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αποζημίωση φυσικά πάντα, και η επίταξη με αποζημίωση είναι, θέλω να το διευκρινίσω αυτό». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως «ό,τι χρειάζεται ως προς τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει».

Αρνητική ήταν η απάντησή του και σε ό,τι αφορά όλα τα υπόλοιπα επιβεβλημένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτά που η κυβέρνηση συνειδητά αρνείται να πάρει εδώ και έναν χρόνο, με «μέτρο» ακριβώς τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συνεχίζοντας να μεταθέτει την ευθύνη στο λαό.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καλλιεργήσει ξανά μια μαγική εικόνα ενός συστήματος Υγείας που «ανταποκρίνεται πλήρως», ότι «τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» και ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι αυτή που παρουσιάζεται από το υπουργείο Υγείας - ένα ΕΣΥ που ναι μεν πιέζεται, αλλά έχει προσθέσει μεγάλο αριθμό μόνιμων ΜΕΘ, καθώς και προσωρινών, σε... χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης που έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ, όπως ο ίδιος παρατήρησε. Λίγο μετά, πάντα στο πλαίσιο εξωραϊσμού της κατάστασης, είπε ότι τάχα δεν έχουμε πάει σε ένα μονοθεματικό ΕΣΥ και ότι έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται, την ώρα που δεκάδες χειρουργεία αναβάλλονται.

Μπροστά στην πραγματικότητα των δεκάδων διασωληνωμένων που δεν βρίσκουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί ότι «υπάρχει πράγματι μια αναμονή, μικρή, από διασωληνωμένους συμπολίτες μας», έσπευσε ωστόσο να συγκρίνει την κατάσταση με ό,τι γινόταν πριν μερικά χρόνια, όπου αναμονές υπήρχαν και για την απλή γρίπη, συνέπεια πάντα των πολιτικών εμπορευματοποίησης της Υγείας τις οποίες υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

«Υπάρχουν και κάποια όρια στο πού μπορούμε να φτάσουμε», πρόσθεσε, βασικά καλώντας το λαό να συμβιβαστεί με το σημερινό χάλι, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την «ελπίδα» ότι δεν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις Τσιόδρα πως οδεύουμε προς χίλιους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, ούτε για το τι θα γίνει το Πάσχα, «γιατί ο ιός μάς έχει εκπλήξει πολλές φορές και έχουμε αναγκαστεί να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας» όπως είπε, αποσιωπώντας ότι η αιτία των συνεχόμενων «άνοιξε - κλείσε» είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας και θωράκισης του συστήματος Υγείας.

Παραδέχτηκε επίσης ότι και από τα μέτρα που οι ίδιοι αποφάσισαν, περίμεναν καλύτερα αποτελέσματα, και απέδωσε την «αστοχία» του... στο λαό και στη «φυσική κούραση του κόσμου, όπου είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς με παραπάνω καταστολή», βάζοντάς την ως βασικό ...γιατρικό στη φαρέτρα του και συνδυάζοντάς το με «ανάσες ελευθερίας», όπως βάφτισε τα επί μέρους «άνοιξε - κλείσε», «εκτόνωσης» για να μην πάρει η κυβέρνηση μέτρα.

Χαρακτήρισε θετικό ότι ανοίγει τα λύκεια... όπως τα έκλεισε, χωρίς μέτρα, με μόνο όπλο στα χέρια εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών τα self test και την ατομική ευθύνη. Την επικαλέστηκε, άλλωστε, μιλώντας για «υποχρέωση των πολιτών να δηλώνουν το θετικό τεστ» και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν την αποφυγή συγχρωτισμού, τη χρήση μάσκας κ.λπ., μέτρα που θα συνεχιστούν για «πολύ καιρό», όπως είπε, ώσπου να στηθεί το περιλάλητο τείχος ανοσίας, «που μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να μας εξασφαλίσει».

Και εκεί ωστόσο έβαλε τον πήχη χαμηλά, προβλέποντας ότι τον Ιούνη θα έχουν εμβολιάσει μόνο με μια δόση «ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού», καθώς λόγω των ανταγωνισμών του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, όλα τα χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις των αναγκαίων δόσεων έχουν τιναχτεί στον «αέρα».

Προανήγγειλε, ακόμα, ότι η δεύτερη κατηγορία στην οποία θα επιβληθεί η χρήση self test θα είναι οι εργαζόμενοι, «ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας», παραδεχόμενος εμμέσως ότι αφού πρώτα η κυβέρνηση άφησε την εργοδοσία να ξεσαλώνει, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, τώρα σπεύδει να μεταθέσει τις υποχρεώσεις της για μέτρα προστασίας, και της ίδιας για ελέγχους, στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων.

Ερωτηθείς, σε άλλο σημείο, για το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης, προσπάθησε να πείσει ότι έρχονται κονδύλια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι αφορά «όλη την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας, την κατάρτιση, τους ανέργους» κ.λπ., για να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενό του, που αποτελεί κόλαφο για το λαό.

Κάνοντας έναν απολογισμό του προχτεσινού ταξιδιού του στη Λιβύη, είπε ότι αποκαταστάθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας, ότι κατέστησε σαφές πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο καθορισμού ΑΟΖ είναι παράνομο και πως δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ότι «η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών», εξ ου και χαρακτήρισε τελικά το ταξίδι «επιτυχημένο».

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν δεν θα εξάγει «την κρίση του» στο Αιγαίο, επειδή τάχα η ελληνική κυβέρνηση «πέτυχε να καταστήσει την ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία». Ταυτόχρονα, έστειλε σήμα ότι «υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία ως Ευρώπη αλλά και ως Ελλάδα, όπως το Προσφυγικό».

Τέλος, ξόρκισε τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι πάμε σε εξάντληση της 4ετίας, με στόχο του να κριθεί «για τη δυνατότητά μας να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης», με το λαό στο καναβάτσο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ