Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΘΗΒΑ
Σαν ένας άνθρωπος να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το νοσοκομείο και το απόγευμα μίλησε σε σύσκεψη σωματείων και φορέων

Περιοδεία στο νοσοκομείο
Περιοδεία στο νοσοκομείο
Επίσκεψη στη Θήβα πραγματοποίησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας, επισκέφτηκε το νοσοκομείο και συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων και τη διοίκηση. Αργά το απόγευμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε σύσκεψη σωματείων και φορέων στη Θήβα, με την οποία ολοκληρώθηκε η χτεσινή περιοδεία.

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ο Κ. Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, και ο Αντ. Κούκουρας, Γραμματέας της ΤΟ Θήβας - Οινοφύτων.

Υποδεχόμενος τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο διοικητής του νοσοκομείου, Κ. Χροναίος, τον ενημέρωσε για τα σημαντικότερα προβλήματα του νοσοκομείου, που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, αλλά και στην κτιριακή υποδομή, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

Το νοσοκομείο χρειάζεται επειγόντως αναισθησιολόγους, καθώς αυτήν τη στιγμή λειτουργεί μόνο με έναν, ακτινοδιαγνώστες και άλλες ειδικότητες, ώστε να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν οι 4 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει, το Κέντρο Αιμοδοσίας, το Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης κ.λπ.

Η ανάγκη ενίσχυσής του προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική στο περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργεί το νοσοκομείο, που περιβάλλεται από την Εθνική οδό, τη Βιομηχανική Ζώνη, στρατόπεδο, φυλακές, κέντρο μεταναστών και προσφύγων και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως Ρομά. Παρ' όλα αυτά ακολουθεί και αυτό την πορεία αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η αγωνία των υγειονομικών

Από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Θήβας
Από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Θήβας
«Οπλα ζητάμε να πολεμήσουμε, να κερδίσουμε τις μάχες μας»... Με τη φράση αυτή η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Θήβας, Γιώτα Λεμπέση, έδωσε το στίγμα της αγωνίας του νοσηλευτικού προσωπικού, που καλείται να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας δίχως καμία στήριξη.

Η μη ενίσχυση του νοσοκομείου, όπως συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι πολιτική επιλογή, σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή έχουν φτάσει να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα αυτονόητα, όπως η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά στοιχειώδη μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, στο οποίο σήμερα υπηρετεί μόλις το μισό απ' το προβλεπόμενο απ' τον πενιχρό οργανισμό νοσηλευτικό προσωπικό κι απ' αυτούς οι μισοί συμβασιούχοι!

«Φτάσαμε εκτός ορίων, οι συνάδελφοι είναι καταβεβλημένοι, αλλά καμία κρατική μέριμνα, καμία στήριξη ώστε να στηρίξουμε κι εμείς τους ασθενείς μας, ιδίως οι ασθενείς με Covid είναι μόνοι τους στις μονάδες, χρειάζονται βοήθεια», τόνισε, ενώ ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη σταθερή στήριξη στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, την οποία επαναβεβαίωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνοντας πως το Κόμμα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι του για την προώθηση και ικανοποίησή τους.

Παντού η ίδια επικίνδυνη κατάσταση


Αμέσως μετά, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε δηλώσεις, όπου τόνισε: «Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα της Υγείας, βρισκόμαστε εδώ στο Νοσοκομείο της Θήβας, στο πλαίσιο της περιοδείας μας στην περιοχή, όπου τα προβλήματα είναι τα ίδια όπως τα συναντάμε σε όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας της Ελλάδας, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Ελλείψεις πολλών γιατρών, νοσηλευτών, ελλείψεις σε ειδικότητες.

Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, πράγμα που πρέπει να γίνει αμέσως, όπως και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ο οποίος κερδοφορεί σε βάρος του λαού μας, σε βάρος της δημόσιας Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, ζήτημα το οποίο έχει θέσει το ΚΚΕ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, της πανδημίας και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, έτσι ώστε να βρεθούν κλίνες και ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα».

Ειδικότερα, για το Νοσοκομείο της Θήβας ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει τόσο το Κέντρο Αιμοδοσίας, όσο και το Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης. Να ενισχυθεί συνολικότερα το ΕΚΑΒ, ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο το νοσοκομείο, αλλά γενικότερα και τα Κέντρα Υγείας, δηλαδή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στη Θήβα, στο Σχηματάρι, στα Οινόφυτα, στις Ερυθρές, παντού.

Μαζική σύσκεψη με σωματεία και φορείς

Από τη σύσκεψη στη Θήβα
Από τη σύσκεψη στη Θήβα
Στην απογευματινή μαζική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο και με όλα τα μέσα προστασίας, μέσα από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων και φορέων του κινήματος, αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, συνολικά οι κάτοικοι της περιοχής, που επιτείνονται σε συνθήκες πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Ιατρικός Σύλλογος Θήβας, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θήβας, Εργατικό Κέντρο Θήβας, Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας - Αυλώνα, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, Συνδικάτο Οικοδόμων Θήβας, Σωματείο Εργαζομένων «Eurodrip», Σωματείο Εργαζομένων «Μόρνος», Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΘ, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θήβας, Ομάδα Θήβας της ΟΓΕ, Ομάδα Τανάγρας της ΟΓΕ, Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντιτό, Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΜΑΡ, Σωματείο Χειριστών, Σωματείο Εργαζομένων DASYC, Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη (ΛΑΡΚΟ), Ερυθρός Σταυρός, παράρτημα Θήβας, ΕΛΜΕ Βοιωτίας, Εμπορικός Σύλλογος Θήβας, Δικηγορικός Σύλλογος, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Σχηματαρίου, Κινηματογραφική Λέσχη Θήβας, Σωματείο Εργαζομένων «Καμαρίδης», Σύλλογος Λογιστών Θήβας.

Παραβρέθηκαν επίσης εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους της περιοχής.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παναγιώτη Ρωμανά, εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου στο δήμο Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας καθώς χτες ήταν η Παγκόσμια Μέρα Υγείας. Ενα σύντομο «άνοιγμα» έκανε ο Α. Τουλουμάκος, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, και ακολούθησαν στο βήμα οι ομιλητές.

Συγκεκριμένα, παρεμβάσεις έκαναν οι: Γιώτα Λεμπέση, Κ. Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τ. Σαμιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας, Δ. Καραγιάννης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, του ΕΚ Θήβας και εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, Γ. Νικολάου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Εurodrip», Φωτεινή Μητσικώστα, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας, Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θήβας, και Π. Μελισσάρης, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας.

Αγώνας για το σήμερα και για το αύριο

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, που επιτρέπουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, αλλά εμπόδιο σε αυτό στέκεται το σύστημα της εκμετάλλευσης που περιπλέκει τα προβλήματα του λαού, που δεν έχει ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Οι αιτίες που γεννούν όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν και στη σύσκεψη, σημείωσε, είναι οι ίδιες. Ενιαία είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και σαν ένας άνθρωπος πρέπει να τα παλέψουμε.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, καθώς οι υπηρεσίες ελέγχου είναι υποστελεχωμένες και για την εργοδοσία προέχει το κέρδος, αλλά και στα προβλήματα των εργαζομένων, στο έδαφος της οικονομικής κρίσης, με την εντατικοποίηση, την απληρωσιά κ.ά., που επιτείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Ειδική αναφορά έκανε σε μια σειρά επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα που υπάρχουν στην περιοχή και μεθοδικά οδηγούνται σε πορεία απαξίωσης, όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ κ.ά.

Μίλησε για την κατάσταση στην Παιδεία και την απαράδεκτη κατάσταση με τα σχολεία να είναι κλειστά γιατί δεν πήρε η κυβέρνηση έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, προσθέτοντας κρίκους σε μια αλυσίδα χρόνιων παραλείψεων. Ακόμα αναφέρθηκε στα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, όπως και των αγροτών και τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφισή τους. Κλείνοντας, ο ΓΓ της ΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους σε συστράτευση με το ΚΚΕ, στο δρόμο της διεκδίκησης, αλλά και για το αύριο, για την οριστική και τελεσίδικη επίλυσή τους σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, με το λαό πραγματικά στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ