Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προετοιμάζονται ξανά για εφιαλτικές «μέρες Νοέμβρη»

Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση στο «Θεαγένειο»
Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση στο «Θεαγένειο»
Αυξάνεται καθημερινά η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με την κυβέρνηση να προκρίνει ξανά κλεισίματα και συγχωνεύσεις κλινικών για να διατεθούν στη μάχη κατά του κορονοϊού, ενώ μειώνονται στο 80% και τα χειρουργεία και πλέον αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Τα νοσοκομεία της περιοχής προετοιμάζονται για μέρες Νοέμβρη, όταν η μία μετά την άλλη οι κλινικές μετατρέπονταν σε Covid και στήνονταν κλίνες ΜΕΘ σε αίθουσες χειρουργείων και ανάνηψης, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, όπου ρίχνονταν στη μάχη γιατροί άλλων ειδικοτήτων, άσχετων με την ασθένεια.

Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές. Χρησιμοποιεί το Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» και την ιδιωτική κλινική «Αρωγή» για να μεταφέρει ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται λίγο πριν το εξιτήριο, προκειμένου να εξασφαλίσει κλίνες στο κάθε φορά εφημερεύον νοσοκομείο.

Χτες το πρωί το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» ολοκλήρωσε την εφημερία του με αυξημένες εισαγωγές Covid (63) και μη Covid (75) περιστατικών. Στη διάρκεια της εφημερίας μετατράπηκε σε Covid και 5η κλινική, η Γαστρεντερολογική, και οι ασθενείς της μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στην Παθολογική. Κάποια κρεβάτια της 4ης ΜΕΘ που είχαν μείνει για non Covid περιστατικά ρίχτηκαν κι αυτά στη μάχη, καθώς αυξάνονται και οι ανάγκες. Από τις 35 που έχουν διατεθεί, οι 29 είναι γεμάτες.

Το ΑΧΕΠΑ στην τελευταία εφημερία έφτασε να νοσηλεύει περισσότερους από 150 ασθενείς σε απλές κλίνες και 26 περιστατικά στη ΜΕΘ. Για την κάλυψη των αναγκών μεταφέρουν γιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία, ενώ εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ για μη Covid περιστατικά, ασθενείς χρειάστηκε να παραμένουν διασωληνωμένοι στα Επείγοντα για ώρες.

Στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται 120 ασθενείς και η ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτη. Η διοίκηση μετακινεί γιατρούς και νοσηλευτές για να στελεχώσει το μπλε κτίριο, όπου στεγάζει τις κλινικές κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε και πάλι με 10 επικουρικούς νοσηλευτές από το «Θεαγένειο», που επίσης στενάζει από την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν στα πόστα τους σε τμήματα και κλινικές, χωρίς πρόβλεψη για αντικαταστάτη.

Στο «Θεαγένειο», για άλλη μια μέρα, στα εξωτερικά ιατρεία γινόταν «ο κακός χαμός». Οι ασθενείς σε αναμονή έφταναν κυριολεκτικά μέχρι την έξοδο του κτιρίου, επιβεβαιώνοντας αυτό που περιγράφουν οι εργαζόμενοι για τις απίστευτες συνθήκες συνωστισμού: «Νομίζεις ότι θα βγει ο κόσμος από τα παράθυρα».

Ασχημες είναι οι συνθήκες και στα νοσοκομεία της Πέλλας, με τις ΜΕΘ να έχουν γεμίσει σε Γιαννιτσά και Εδεσσα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασθενείς που διασωληνώνονται και παραμένουν σε απλές κλίνες.

Συνωστισμός στο ΚΥ Μηχανιώνας

Με την ίδια «επιτυχία» και με μπόλικο συνωστισμό και «ατομική ευθύνη» συνεχίζεται και το πρόγραμμα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς, με τα αδιάθετα εμβόλια.

Προχτές με διαδικασίες «κατεπείγοντος» κλήθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης και των δύο βαθμίδων να πάνε σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, για να εμβολιαστούν με τις δόσεις των αδιάθετων εμβολίων. Η προχειρότητα έφερε ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό δεκάδων εκπαιδευτικών έξω από το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, όπου είχαν κληθεί να προσέλθουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν και μέχρι τις 7.30 μ.μ.

Σύμφωνα με καταγγελία εκπαιδευτικού, στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο προσέρχονταν και οι άνθρωποι που είχαν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Ο ένας γιατρός που εμβολίαζε, και το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσουν τέτοιον όγκο κόσμου, γεγονός που οδήγησε ακόμα και σε λογομαχίες για το ποιος έχει προτεραιότητα, και φυσικά σε συνωστισμό στην είσοδο του ΚΥ.

Μετά από ώρα, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό ότι οι συντονιστικές ομάδες εμβολιασμού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είχαν πληροφορηθεί ήδη προ τριών ημερών για τον αριθμό των αδιάθετων δόσεων και τους ζητήθηκε να στείλουν τους εκπαιδευτικούς ανά ομάδες των 15 ατόμων τη μέρα, και όχι όλους μαζί, όπως συνέβη. Τελικά κλήθηκε και δεύτερος γιατρός προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.

Στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη, όπου το διάστημα 24 Μάρτη - 6 Απρίλη καταγράφηκαν στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας 1.066 ενεργά κρούσματα Covid, με περίπου τα μισά να εντοπίζονται στον δήμο Κοζάνης, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Επιτροπή του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου απέρριψε το σχέδιο αξιοποίησης ιδιωτικής κλινικής της πόλης προκειμένου να αποσυμφορηθεί το ΓΝ Κοζάνης, το οποίο δέχεται τεράστια πίεση όλο αυτό το διάστημα. Ως αποτέλεσμα, τα βήματα μετατροπής του νοσοκομείου σε «μίας νόσου» προχωρούν και η Χειρουργική κλινική μετατρέπεται σε κλινική Covid, με τα επείγοντα χειρουργικά και άλλα μη Covid περιστατικά να νοσηλεύονται στη Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική. Επίσης αποφασίστηκε η μετατροπή της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, η οποία μάλιστα είναι η μοναδική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε κλινική Covid προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με κορονοϊό, και η νοσηλεία των ψυχιατρικών περιστατικών σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει από ιδιωτική ψυχιατρική κλινική της Κοζάνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ