Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πράσινα χαράτσια

Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι εδώ και την καταλαβαίνει πρώτα απ' όλα ο λαός στην τσέπη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ εισηγείται την επιβολή ενός χαρατσιού στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των λαϊκών νοικοκυριών που είναι ήδη συνδεδεμένα στο δίκτυο, προκειμένου να εξισορροπείται το μεγαλύτερο κόστος για τις περιοχές εκτός δικτύου, όπου η τιμή του φυσικού αερίου επιβαρύνεται από τα έξοδα μεταφοράς με πλοίο. Στην πραγματικότητα, το κράτος ετοιμάζεται να εφαρμόσει στα τιμολόγια του φυσικού αερίου έναν επιπλέον φόρο, αντίστοιχο με αυτόν των «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας» (ΥΚΩ) που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά για να καλύπτεται η διαφορά στο κόστος του ρεύματος για τις μη διασυνδεδεμένες περιοχές. Στην προκειμένη περίπτωση, το χαράτσι για το φυσικό αέριο έχει μία και μόνη στόχευση: Να καταστήσει την τιμή του «ανταγωνιστική» στις περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο, ώστε να επεκταθεί και εκεί η κερδοφόρα δραστηριότητα των εταιρειών εμπορίας και διαχείρισης, ενώ δεν διευκρινίζεται αν αυτό θα αφορά και τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν με αυτό το «πράσινο» καύσιμο. Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση της αγοράς, άρα και της κερδοφορίας, επιδοτείται από τον προϋπολογισμό χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών που χρησιμοποιούν σήμερα το φυσικό αέριο, στο όνομα τάχα της «ισότιμης πρόσβασης» όλων στο φυσικό αέριο. Αποδεικνύεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι κίνητρο της «πράσινης ανάπτυξης» δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού, αλλά το «πρασίνισμα» των κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε καλά χέρια...

Χρέη ανώτατου στελέχους στον ενεργειακό κολοσσό της «Shell» ετοιμάζεται να αναλάβει η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ». Θυμίζουμε ότι η «Shell», στην οποία η Λουτ ετοιμάζεται και επισήμως να «χτυπήσει κάρτα», αναβαθμίζει την παρουσία της σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο την τελευταία διετία. Δραστηριοποιείται ήδη στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, συμμετέχει στην κοινοπραξία για εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με τη «Chevron» και την «Delek», ενώ συνδιαχειρίζεται το γιγάντιο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ... Σύμφωνα μάλιστα με κυπριακά ΜΜΕ, όταν η εκπρόσωπος του ΟΗΕ ρωτήθηκε αν θα διατηρήσει και τα «καθήκοντά» της ως απεσταλμένη για το Κυπριακό, απάντησε ότι θα συνεχίσει κανονικά, καθώς η εργασία της στον Οργανισμό είναι ...μερικής απασχόλησης. Τα ίδια δημοσιεύματα συμπλήρωναν ότι η Λουτ είναι ήδη στέλεχος και σε δύο άλλες αμερικανικές εταιρείες, ενώ έχει θητεύσει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Ομπάμα και σε άλλα επιτελεία, όπως η εταιρεία συμβουλευτικής για θέματα κυβερνοασφάλειας, «Cambridge Global Advisors» (CGA). Με τέτοιο βιογραφικό, δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερη «σύμβουλο» για να διαχειριστεί τις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπου τα συμφέροντα των πολυεθνικών της Ενέργειας και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για τα κοιτάσματα είναι αυτά που «χαράζουν ρότα», προωθώντας «λύσεις» συνεκμετάλλευσης και σχέδια διχοτόμησης σε βάρος των λαών.

Αρνητές

Οι «χίλιοι νέοι που συγκεντρώθηκαν σε πάρτι», οι «εκατοντάδες νέοι που συνωστίζονται στις πλατείες», η «κηδεία ενός αρχιμανδρίτη», αυτοί που «σπρώχνονται στα μαγαζιά χωρίς μάσκες» και οι «γιατροί που έχουν αρνηθεί να κάνουν εμβόλια». Απ' αυτό το άθλιο τσουβάλιασμα, που η εφημερίδα ονομάζει «άρνηση της ατομικής ευθύνης», δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν οι διαδηλώσεις. Στοχοποιούνται λοιπόν ως υπεύθυνοι για «υγειονομικό σαμποτάζ» οι «νεολαίοι της Αριστεράς, η ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι» κ.ο.κ. Ολοι αυτοί είναι που φταίνε για την εξάπλωση της πανδημίας, όπως έγραφαν προχτές τα «Νέα», αλλά σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση, το κράτος και τα «πρωτόκολλα» στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων, που αφήνουν απροστάτευτο το λαό. Είναι φανερό ότι το μίσος για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες και τις διεκδικήσεις μπορεί να οδηγήσει σε παραλογισμό και παραλήρημα. Γιατί όση σχέση έχει ...η κηδεία του αρχιμανδρίτη με μια λαϊκή διαμαρτυρία, που γίνεται μάλιστα με όλα τα μέτρα προστασίας σε ανοιχτό χώρο, άλλη τόση έχουν και οι υπερασπιστές της κυβερνητικής πολιτικής με την πραγματικότητα. Ποιοι τα λένε αυτά; Οι «αρνητές» της κρατικής ευθύνης, οι υπερασπιστές της βαρβαρότητας, που κάθε βράδυ αποτυπώνεται στους δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς στα ράντζα, περιμένοντας για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Οι ίδιοι που λιβανίζουν τη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα, με τις κλίνες του να μοσχοπουλιούνται εδώ και έναν χρόνο λες και είναι ξενοδοχεία. Είναι λογικό επομένως όλοι αυτοί οι «μπροστινοί» των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους να στοχοποιούν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που δείχνει τις πραγματικές εστίες διασποράς και απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας, μεταξύ άλλων και την άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Φλέβα χρυσού

Οπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες «Pfizer» και «BioNTech», οι πρώτες που προμήθευσαν την ΕΕ με εμβόλια από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, το σκεύασμά τους εξασφαλίζει ανοσία «τουλάχιστον για έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση». Αν υπολογίσει κανείς τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων από όλες τις εταιρείες και επομένως τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, δεν είναι καθόλου απίθανο οι εκατοντάδες χιλιάδες που εμβολιάζονται αυτήν την περίοδο με τη δεύτερη δόση να χρειάζονται εκ νέου εμβολιασμό για να υπάρξει ανοσία στον πληθυσμό, όταν πλέον αυτός θα έχει ολοκληρωθεί στον γενικό πληθυσμό. `Η για να το πούμε αλλιώς, είναι πολύ πιθανό η διατήρηση της ανοσίας να προϋποθέτει τον κυκλικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού σε διάστημα λίγων μηνών, που σημαίνει τρελά και προπάντων σταθερά κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες, με δεδομένο ότι η απειλή της πανδημίας και των μεταλλάξεών της δεν πρόκειται να εκλείψει στο άμεσο μέλλον. Μιλάμε δηλαδή για επένδυση στο εμβόλιο - εμπόρευμα με γιγαντιαία κρατική στήριξη και εξασφαλισμένη κερδοφορία, που καθιστά την πανδημία φλέβα χρυσού για τα μονοπώλια του Φαρμάκου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ