Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Στρατηγική με βάση τους νόμους της αγοράς και την «ατομική ευθύνη»

Eurokinissi

Πίσω από τον εμβολιασμό, που εξακολουθεί να «σέρνεται», επιχείρησε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, κατά τη χτεσινή ενημέρωση, να κρύψει την απουσία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σημειώνεται ότι μόλις 686.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις (περίπου το 6%), ενώ σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά και έξω από το σύστημα Υγείας «μίας νόσου». Παρ' όλα αυτά, «τα σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας των συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας για την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, με πομπώδεις δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα, έπλεξε υποκριτικά το εγκώμιο «στους πρωταγωνιστές της μάχης», τους οποίους η κυβέρνηση εξουθενώνει, απολύει, καταστέλλει, ανακυκλώνει ή στην καλύτερη περίπτωση πετάει στα νύχια των εργολάβων και στην ομηρία των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Βαφτίζουν «όπλο» το self test

Στην ενημέρωση επίσης αναλύθηκε ξανά η απογείωση της «ατομικής ευθύνης» με τα self test, με τα οποία πετάνε καταρχήν το μπαλάκι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (βλ. σελ. 19). Δηλαδή, με το μέτρο εκείνο που ουσιαστικά υπονομεύει την αναγκαία και με κρατική ευθύνη επιδημιολογική επιτήρηση, από εξειδικευμένο προσωπικό στις δημόσιες δομές ΠΦΥ (με λήψη ιστορικού, αξιολόγηση των ευρημάτων, υπεύθυνη καταγραφή κ.λπ.). Αυτή η υποβάθμιση παρουσιάστηκε από τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη ως «πρωτοπορία», λέγοντας μάλιστα πως η συγκεκριμένη ιατρική πράξη (όπως η διεξαγωγή τεστ) «δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία Υγείας»!

Ενδεικτική δε της αναξιοπιστίας των τεστ είναι η ομολογία του Β. Κικίλια ότι «τα αποτελέσματα των self test δεν θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, παρά μόνο τα επιβεβαιωτικά τεστ, για να υπάρχει ορθότητα της επιδημιολογικής εικόνας». Μια μέρα νωρίτερα, μάλιστα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας σημείωνε ότι «αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό, θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δεν με εξασφαλίζει».

Παρ' όλα αυτά η «αυτοδιάγνωση» παρουσιάστηκε ως «όπλο για να ανοίξει με ασφάλεια η δραστηριότητα στη χώρα μας», προμηνύοντας ότι το συγκεκριμένο υποκατάστατο για μέτρα προστασίας που δεν έχουν ληφθεί (μείωση μαθητών ανά τάξη, μαζική διενέργεια μοριακού τεστ στους χώρους δουλειάς κ.λπ.) θα συμπαρασύρει όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να ανοίξουν η αγορά και ο Τουρισμός. Κατά τ' άλλα, «στρατηγική της πολιτείας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών».

Να σημειωθεί ότι με το «καλημέρα» επικράτησε αλαλούμ στα φαρμακεία, με φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν ότι παρέλαβαν τελικά rapid test (και όχι ατομικά κατ' οίκον τεστ) και μάλιστα σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων, που θα πρέπει να ανασυσκευάζονται σε ατομικά πακέτα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αλλοίωσή τους. Από τη μεριά του ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «οι επόμενες παρτίδες θα είναι πιο εύκολες».

Τροπολογία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα

Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία προβλέπει τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώρηση και διαχείριση των αποτελεσμάτων των self test.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, ανέδειξε ότι έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι ο λαός θρηνεί χιλιάδες νεκρούς, η κυβέρνηση δείχνει την πυγμή της να εφαρμόσει μια πολιτική που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, και από πάνω απαιτεί «ατομική ευθύνη» από τα θύματα. Ειδικά για την πλατφόρμα, ανέδειξε τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα και έφερε ως παράδειγμα το προηγούμενο της «Cisco».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ, Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 κατά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντί για μέτρα προστασίας φορτώνει την ευθύνη και το κόστος ξανά στον λαό(2021-08-25 00:00:00.0)
Νέες κυβερνητικές εκπτώσεις για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών(2021-05-14 00:00:00.0)
Τραγέλαφος και «Γολγοθάς» από το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας(2021-05-11 00:00:00.0)
Καθηλωμένη η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παρά τα «μεγάλα λόγια»(2021-04-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η γραμμή της «ατομικής ευθύνης» μέσα από τα self test(2021-04-09 00:00:00.0)
Εξετάζει άνοιγμα σχολείων με «self-testing» αντί για ουσιαστικά μέτρα(2021-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ