Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι, συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Eξαπλώνεται η πανδημία σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 133,1 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,9 εκατ.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «παρωδία» «το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες οι εργαζόμενοι στους τομείς Υγείας και όσοι βρίσκονται σε ομάδες κινδύνου εξακολουθούν να μην έχουν λάβει καμία δόση εμβολίων». Την ίδια ώρα, τη «μερίδα του λέοντος» συγκεντρώνουν τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη και οι φαρμακευτικοί όμιλοι παράγουν ανάλογα με το μέγιστο κέρδος και συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες.

«Η αύξηση της παραγωγής και η δίκαιη κατανομή παραμένουν τα σημαντικότερα εμπόδια για τον τερματισμό του οξυμένου σταδίου της πανδημίας Covid-19», πρόσθεσε ο Γκεμπρεγέσους.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Βραζιλία κατέγραψε την Τρίτη πάνω από 4.000 θανάτους σε ένα 24ωρο, σημειώνοντας νέο τραγικό ρεκόρ. Συνολικά καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, με σχεδόν 337.000 νεκρούς.

Στην Ινδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα τις 100.000 σε ένα 24ωρο (115.736), ενώ άλλοι 630 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στη χώρα που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, από τα μέσα Γενάρη που άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 87 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 75 εκατ. ανθρώπους από τα 1,35 δισ. πληθυσμού.

Η Τσεχία με πάνω από 27.000 θανάτους βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τους κατά κεφαλήν θανάτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Our World in Data».

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΕΕ - Αυστραλίας

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέμεινε χτες ότι ζητά από την ΕΕ να επιτρέψει την εξαγωγή 3,1 εκατ. δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca». Η Κομισιόν είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι παρεμποδίζει την εξαγωγή εκατομμυρίων εμβολίων στην Αυστραλία, και είχε ισχυριστεί ότι δεν ευθύνεται η ΕΕ για την αδυναμία της «AstraZeneca» να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η ΕΕ, κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, εμπόδισε την αποστολή 250.000 δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca» στην Αυστραλία, επικαλούμενη το γεγονός ότι η εταιρεία παραδίδει στην ΕΕ πολύ λιγότερες δόσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί.

Παραγγελία του «Sputnik V» από τη Βαυαρία

Προσύμφωνο παραγγελίας του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» αναμενόταν να υπογράψει χτες η κυβέρνηση της Βαυαρίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ, προκειμένου, εφόσον το εμβόλιο λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), να γίνει άμεσα η παράδοσή του. Επίσης, το ρωσικό εμβόλιο θα αρχίσει μέσα στο καλοκαίρι να παράγεται σε εργοστάσιο της εταιρείας «R-Pharm» στο Ιλερτίσεν της Βαυαρίας.

Την περασμένη βδομάδα, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σ. Κουρτς, είχε δηλώσει πως η παραγγελία του ρωσικού εμβολίου βρίσκεται στην «τελική ευθεία».

Στο μεταξύ ο ΕΜΑ θα αρχίσει να διερευνά την ερχόμενη βδομάδα αν οι κλινικές δοκιμές του «Sputnik V» ακολούθησαν τις «παγκόσμιες κλινικές και επιστημονικές προδιαγραφές», γράφουν οι «Financial Times», στον απόηχο δημοσιευμάτων που φέρουν τις δοκιμές να μην ακολούθησαν τους κανόνες δεοντολογίας.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν υπήρξε πίεση (σ.σ. στους συμμετέχοντες) και το "Sputnik V" ανταποκρίνεται σε όλες τις κλινικές πρακτικές». Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε λέγοντας πως δεν γνωρίζει αν υπήρξαν παρόμοιες διαδικασίες σε σχέση με άλλα εμβόλια που «έχουν λάβει άδεια στην ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται διεργασίες, ανταγωνισμοί και συμπράξεις γύρω από τα εμβόλια(2021-04-23 00:00:00.0)
Νέα «περιπλοκή» στις ήδη αργές εκστρατείες εμβολιασμού(2021-04-09 00:00:00.0)
Συμπράξεις και κόντρες για την παραγωγή και διανομή εμβολίων(2021-03-10 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ(2020-12-15 00:00:00.0)
Οξύνεται ο ανταγωνισμός κρατών και ομίλων(2020-10-23 00:00:00.0)
Η «AstraZeneca» διέκοψε προσωρινά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου(2020-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ