Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Κραυγή αγωνίας από τους ρητινοπαραγωγούς για το ανύπαρκτο εισόδημα

Στο πλευρό τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος

Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο Μαντουδίου πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης ρητινοκαλλιεργητές της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα χιλιάδες κατεστραμμένα πεύκα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια» και κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους, προκειμένου να επιβιώσουν και να παραμείνουν στο επάγγελμα τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας με τον δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, όπου ζητήθηκε η στήριξη της δημοτικής αρχής στις διεκδικήσεις των ρετσινάδων.

«Σε πολλά σημεία το δάσος έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και χιλιάδες δέντρα έχουν ισοπεδωθεί», ανέφερε στη συνάντηση ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών. Σημείωσε επίσης ότι εκτός από τα κατεστραμμένα δέντρα που βγήκαν εκτός παραγωγής για τα επόμενα χρόνια, τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια, που έχουν γίνει απροσπέλαστα από τους πεσμένους κορμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία προσέγγισης των υγιών δέντρων. Τόνισε μάλιστα ότι ο καθαρισμός των δασικών δρόμων και η απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων αποτελούν επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για τη διευκόλυνση των ρητινοκαλλιεργητών, αλλά και για την προστασία της περιοχής από τις πυρκαγιές.

Πρόσθεσε δε ότι παρά τις ενέργειες που έχουν κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, δεν πήραν κανένα μέτρο για την προστασία και την αντιμετώπιση του προβλήματος, οδηγώντας στην εξαθλίωση και εκτός επαγγέλματος δεκάδες ρητινοπαραγωγούς, και σε μαρασμό χωριά της περιοχής που ζουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία σε ετήσια βάση αποφέρει εισόδημα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Προσδιόρισε μάλιστα ότι τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία ήρθαν να προστεθούν στη μείωση της τιμής της ρητίνης και της επιδότησης που λαμβάνουν, καθώς και ότι την ώρα που η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τη στήριξή τους, εισάγει μια σειρά από προϋποθέσεις για την ένταξη νέων καλλιεργητών στο επάγγελμα.

Μεγάλη ζημιά, έλλειψη ανταπόκρισης από την κυβέρνηση

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα και στα αιτήματα των ρητινοκαλλιεργητών και επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο προηγούμενης επίσκεψής του, τις μέρες της κακοκαιρίας, διαπίστωσε και ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής.

Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μη γίνει ωραιοποίηση της κατάστασης ούτε μετριασμός της ζημιάς, καθώς και για να μην κρυφτεί η κυβέρνηση πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες και τερτίπια. Πρόσθεσε ότι ήδη έχει κατατεθεί Ερώτηση στη Βουλή και τις επόμενες μέρες θα ζητηθεί συνάντηση με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, ενώ θα γίνει επίσης παρέμβαση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι είναι ντροπή το ύψος της σημερινής επιδότησης, με το ποσό των 0,35 ευρώ ανά κιλό ρητίνης, όταν τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε διεκδίκηση για επιδότηση 0,65 ευρώ και η τιμή πώλησης ήταν μεγαλύτερη από ό,τι σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή οι παραγωγοί πληρώνουν ενοίκιο 0,40 ευρώ ανά πεύκο που εκμεταλλεύονται.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, εξέφρασε τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής στον αγώνα των ρητινοκαλλιεργητών, σημειώνοντας παράλληλα ότι μετά το λιώσιμο του χιονιού φάνηκε πως το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαινόταν στην αρχή. Προσδιόρισε μάλιστα ότι σε ορισμένες περιοχές το μέγεθος της ζημιάς ξεπερνά το 50% των πεύκων, ενώ επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να αποζημιώσει και να ενισχύσει τους ρητινοκαλλιεργητές.

Ανέφερε επίσης ότι η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση δασικών δρόμων, καθώς και ότι σε επικοινωνία με το Δασαρχείο υπήρξε συνεννόηση να δοθεί η δυνατότητα έκτακτης κάρπωσης για την ξύλευση των κατεστραμμένων δέντρων και την απομάκρυνσή τους.

Τη στήριξή τους στις διεκδικήσεις των ρητινοκαλλιεργητών εξέφρασαν επίσης, με ανακοινώσεις αλλά και παρουσία στη χτεσινή κινητοποίηση, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου, το Σωματείο Συνταξιούχων της περιοχής και το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας.

Αμεσα μέτρα επιβίωσης

Το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών διεκδικεί:

  • Αμεση καταγραφή, από τα αρμόδια Δασαρχεία, της ζημιάς που έχει υποστεί το δάσος, προκειμένου να ξεκινήσει διαδικασία αποζημιώσεων.
  • Αποζημιώσεις σε όλους τους παραγωγούς που έπαθαν ζημιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεση αποζημίωση στο 100% των κατεστραμμένων πεύκων που «δουλεύουν» οι παραγωγοί στο ύψος της παραγωγής τους για δύο τουλάχιστον έτη. Το ύψος της αποζημίωσης δεν μπορεί να είναι λιγότερο από τη μέση παραγόμενη ποσότητα των 3 κιλών ρητίνης ανά κατεστραμμένο πεύκο για κάθε έτος.
  • Αύξηση της τιμής της επιδότησης σε 0,50 ευρώ ανά κιλό παραγόμενης ρητίνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πρόσθετα - λόγω των καταστροφών - έξοδα και να αποπληρωθούν τα πρόσθετα μεροκάματα που θα απαιτηθούν για την έναρξη της παραγωγής.
  • Αμεσο καθαρισμό των δασικών - αγροτικών δρόμων και των μονοπατιών, με κρατική ευθύνη.
  • Επαρκείς υποδομές Πολιτικής Προστασίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ