Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διανομείς, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και τα ξενοδοχεία

Κινητοποίηση για τους διανομείς και τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στον Επισιτισμό οργανώνει την Τετάρτη 31/3 το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Τη συγκεκριμένη μέρα το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 12 μ. από το Σύνταγμα. «Παλεύουμε για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

«Διανομείς, σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες και όλοι εμείς που δουλεύουμε στη μαζική εστίαση, στα καφέ και στα catering, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται την πανδημία προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει το Συνδικάτο.

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση από διανομείς στις 17 Μάρτη

Μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Τετάρτη 17/3, στις 11 π.μ. στην Καμάρα, προγραμματίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με αφορμή τα νέα «ατυχήματα» με διανομείς, τα οποία επιβεβαιώνουν τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Διανομέων του ΣΕΤΕΠΕ, δεν προλαβαίνουν να μετράνε ατυχήματα με συναδέλφους τους το τελευταίο διάστημα, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και πανελλαδικά. Την Κυριακή 7/3, ένας εργαζόμενος έπεσε σε χαντάκι οπτικών ινών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μόλις το βράδυ της Πέμπτης 4/3 όχημα χτύπησε εργαζόμενο της εταιρείας «Wolt», παρατώντας τον μάλιστα αβοήθητο. Και οι δύο εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους. Η Επιτροπή αναφέρει ότι «στους διανομείς στην εταιρεία "Wolt", που εργάζονται με το καθεστώς του "συνεργάτη", δεν παρέχεται η απαραίτητη βεβαίωση κυκλοφορίας, καθώς δεν αναγνωρίζεται αυτό στο "Εργάνη", για να μπορούν να ασκούν την εργασία τους σχετικά άνετα». Εξαιτίας αυτής της κατάστασης αρκετοί έχουν δεχτεί πρόστιμα από την αστυνομία για «άσκοπη μετακίνηση».

Στο δρόμο στις 9 Απρίλη μπροστά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν

Στο μεταξύ, σωματεία του κλάδου συντονίζουν τα βήματά τους και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε μια σειρά από περιοχές της χώρας στις 9 Απρίλη. «Οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα! Ολοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν 21 κλαδικά σωματεία από διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου (ΤΑΛΩΣ), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.

«Ζούμε για ένα χρόνο με ψίχουλα που τα πληρώνουμε από τη φορολογία μας, την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοεργοδότες του κλάδου τα εκατομμύρια σαν στραγάλια. Θρηνούμε θύματα από τον κορονοϊό, αλλά και την εντατικοποίηση, από δεκάδες εργατικά ατυχήματα, για να παραμένουν οι κροίσοι "αποστειρωμένοι" στις βίλες και στα πανάκριβα θέρετρά τους. Μας θέλουν φτηνούς και εξαθλιωμένους, για να μας "λιώσουν" όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις τους», σημειώνουν. Στέλνουν παράλληλα μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που λογαριάζουν χωρίς τους εργαζόμενους, πως θα τους βρουν απέναντι, καθώς και τα σωματεία και τον αγώνα τους, όπως έγινε όλους τους προηγούμενους μήνες.

«Μπροστά οι δικές μας ανάγκες! Με αυτό το κριτήριο αποφασίζουμε τα αιτήματά μας. Με τις ανάγκες των οικογενειών μας στην υγεία, στην εργασία, στη στέγη, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο. Γι' αυτό και δεν έχουμε καμιά σχέση, αντίθετα αντιπαλεύουμε όσους μέσα στα σωματεία μάς λένε ότι πρέπει να ζούμε τόσο όσο να μη θιγούν τα κέρδη των εργοδοτών μας. Είναι αυτοί που υπογράφουν μαζί με τους εκμεταλλευτές μας να χάνουμε όλο και περισσότερα, όταν οι ανάγκες μας αυξάνονται», αναφέρουν τα σωματεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ