Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τις προτεραιότητες τις καθορίζουν οι ανάγκες των μονοπωλίων και όχι του λαού

«Τις προτεραιότητες για τα έργα που είναι απαραίτητα να γίνουν δεν τις καθορίζουν οι ανάγκες του λαού και η ικανοποίησή τους, αλλά τις καθορίζουν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου, για τα συμφέροντά τους, για τα καπιταλιστικά κέρδη τους σε τελευταία ανάλυση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Χαρακτήρισε το πιο «σύντομο ανέκδοτο» την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, περί διαφάνειας στα έργα ή τις προμήθειες κ.λπ. στο έδαφος του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που είναι σύμφυτο με τα φαινόμενα διαφθοράς, ενώ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο πατάει στο διαμορφωμένο πλαίσιο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τώρα έρχεται η κυβέρνηση να επιταχύνει και να προσπεράσει τις ελάχιστες ασφαλιστικές δικλίδες που έχουν απομείνει για την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ετσι προχωράει ακόμα και σε εκτεταμένη πια ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών ελέγχου των έργων, όπως η επιμέτρηση με ευθύνη του κατασκευαστή, στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ που δρομολόγησε την ιδιωτική χωροταξία - πολεοδομία για τις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις που θα τις κάνει ο ίδιος ο επενδυτής, κατά παράβαση και κατά παρέκκλιση των όρων χωροταξίας και πολεοδομίας και των αντίστοιχων σχεδίων.

Ειδική αναφορά έκανε και στα άρθρα που προβλέπουν την επιχειρηματική δράση στις περιοχές NATURA και την τροπολογία που αναστέλλει τις κατεδαφίσεις κατασκευών και κτισμάτων σε αιγιαλούς, παραλίες, ποταμούς κ.ο.κ., τονίζοντας ότι «η προστασία του περιβάλλοντος έρχεται σε σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με το ίδιο το αστικό κράτος».

Για τις εξοπλιστικές προμήθειες υπογράμμισε ότι προσαρμόζονται στις επιδιώξεις της αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση με μεγαλύτερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που είναι παράγοντες αστάθειας στην περιοχή.

Κατέληξε λέγοντας ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών απαιτεί έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, τον δρόμο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, στην Ενέργεια, στην ύδρευση, στις τηλεπικοινωνίες, στις κατασκευές, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στις συγκεντρωμένες τουριστικές και επισιτιστικές υποδομές, στις καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ