Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ν. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ
Δεν σταματά να φωτίζει τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ

«Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δεν σταμάτησε εδώ και 70 χρόνια να φωτίζει τους αντιιμπεριαλιστικούς - αντιπολεμικούς και φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας», τονίζει η ΕΕΔΥΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα, 5η Μάρτη, 70 χρόνων από τη δολοφονία του, από το μετεμφυλιακό αστικό κράτος που τον εκτέλεσε μαζί με άλλους έξι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ότι «ο Νίκος Νικηφορίδης, όταν εκτελέστηκε, ήταν ένας 23χρονoς νέος, που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, στην οποία εντάχθηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Για τη δράση του αυτή το αστικό κράτος τον εξόρισε αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Παρά τα φρικτά βασανιστήρια δεν λύγισε, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των ιδεών του.

Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνελήφθη ξανά και δικάστηκε από στημένο στρατοδικείο. Η κατηγορία και η καταδίκη, με την οποία στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, ήταν "η συλλογή υπογραφών για την ειρήνη", η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, γνωστή ως "Εκκληση της Στοκχόλμης" (...) Καταδικάστηκε με βάση τον "Αναγκαστικό Νόμο 509" για δήθεν σύσταση παράνομου μηχανισμού κατασκοπείας, νόμο με τον οποίον δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αντιφασίστες, λαϊκοί αγωνιστές οδηγήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και στις εξορίες.

Η απόφαση του δικαστηρίου ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων διεθνώς. Επιστολές προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλαν κορυφαίοι διανοούμενοι και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ο φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο φιλόσοφος, αγωνιστής για την ειρήνη Μπέρτραντ Ράσελ, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Φρεντερίκ Ζολιό και η σύζυγός του Ιρέν Κιουρί, αντιφασίστες αγωνιστές και κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Χημείας και πολλοί άλλοι».

Η ΕΕΔΥΕ τονίζει πως σήμερα «αυξάνει ολοένα και περισσότερο η απειλή νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων με θύματα τους λαούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ - με τη στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντισμού - συνεχίζει πιστά την πολιτική των προηγούμενων. Μία πολιτική στενής πρόσδεσης στους δολοφονικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμβάλλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας».

Και καλεί «την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος. Κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών, να υψώσουν τη δική τους σημαία της συναδέλφωσης των λαών, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της φιλίας και της συνεργασίας», συνεχίζοντας τον αγώνα για να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Ν. Νικηφορίδη(2016-03-05 00:00:00.0)
Στις 9 Μάη η 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(2009-04-24 00:00:00.0)
Με τους αγώνες μας τιμάμε τον Νίκο Νικηφορίδη(2005-03-05 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη(2005-03-04 00:00:00.0)
Φωτεινό παράδειγμα για το λαό μας(2000-03-05 00:00:00.0)
Μας συντροφεύει στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα(1998-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ