Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ορατός

Η «αντίφαση» βγάζει μάτι: Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ ειδικά στην Αττική είναι στα όριά τους, που οι χώροι δουλειάς «βράζουν» από κρούσματα και τα ΜΜΜ παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης, η κυβέρνηση, αντί για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα, μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση των ΜΜΜ και όλα όσα αρνείται εδώ κι ένα χρόνο, ξαναπαίζει το έργο της «νίκης ενάντια στην πανδημία», που είναι - όπως λέει - «ορατή στον ορίζοντα», αρκεί ο λαός να κρατήσει την ανάσα του λίγο ακόμα, «τηρώντας τη συμφωνία κράτους - πολιτών», όπως γράφονταν τις προάλλες στον Τύπο, σε μια νέα προσπάθεια να κάνουν τον λαό συνένοχο στα αδιέξοδα της πολιτικής τους. Από πού προκύπτει όμως αυτή η «αντίφαση»; Μήπως από τον «ανύπαρκτο σχεδιασμό» και τη «μηδενική προσπάθεια», από το γεγονός πως για την κυβέρνηση «όλα είναι επικοινωνία και ανεμελιά», όπως της καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν λέμε, βολική εξήγηση για να κρύβεται ο ορατός εχθρός, τα συμφέροντα δηλαδή των καπιταλιστών, που αποτελούν ακόμα πιο φανερά τον τελευταίο χρόνο το «ζύγι» με το οποίο μετράνε τα πάντα: Από τους ελέγχους που σταματάνε έξω από τις πύλες των επιχειρήσεων έως τα «μπαλώματα» στο σύστημα Υγείας. Ειδικά γι' αυτό το τελευταίο, το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που παρουσίασε τις προάλλες ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί τρανή επιβεβαίωση της σύμπλευσης με τη ΝΔ στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την Υγεία, όπου ακρογωνιαίος λίθος είναι το «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο, οι ελάχιστες παροχές για τον λαό, η αύξηση των πληρωμών και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Ολα αυτά δηλαδή που μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι...

Φανφάρες...

Εδώ και μήνες, η πολιτική της ΕΕ για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, με τις χρυσοπληρωμένες από τους λαούς μυστικές συμφωνίες, με τα εγγυημένα κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες από προαγορές δισεκατομμυρίων εμβολίων, ορισμένα από τα οποία τελικά δεν ολοκληρώθηκαν και δεν παραδόθηκαν ποτέ, με το κριτήριο των γεωπολιτικών συμφερόντων να επιδρά καθοριστικά στο ποια εμβόλια προτάσσονται και ποια όχι, συνοδεύτηκε με μπόλικες φανφάρες περί «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», «ωριμότητας της ΕΕ», «πολύ αυστηρών στάνταρντ» και άλλα παρόμοια. Πριν περάσουν 2,5 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και καθώς αυτοί κινούνται με ρυθμούς χελώνας, οι φανφάρες αυτές πάνε περίπατο: Χώρες της ΕΕ συνάπτουν συμφωνίες για εμβόλια κυρίως με Ρωσία και Κίνα, άλλες συζητούν για παραγωγή εμβολίων με το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι εξετάζει τις εγκρίσεις «έκτακτης ανάγκης» για εμβόλια ως «ταχύτερη εναλλακτική», έναντι των σημερινών χρονοβόρων διαδικασιών για άδειες κυκλοφορίας.

... και πραγματικότητα

Τι επιβεβαιώνεται; Και στη μία φάση και στην άλλη, κριτήριό τους αποτελούν τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι η υγεία των λαών. Η τακτική της κοινής αγοράς και διανομής εμβολίων δεν αφορά καμιά «αλληλεγγύη». Υπηρετεί τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, το προβάδισμά τους στην πολυεπίπεδη κούρσα των εμβολίων, η οποία ήδη χαρακτηρίζεται ως «νέα κούρσα των εξοπλισμών». Αντίστοιχα, οι αυξανόμενες αποκλίσεις σήμερα αφορούν τις βαθιές ενδοαστικές αντιθέσεις εντός της λυκοσυμμαχίας. Μέσα σε αυτό το έργο, όμως, μονά - ζυγά βγαίνουν χαμένοι οι λαοί: Βιώνουν στην πράξη τι σημαίνει τα εμβόλια και τα φάρμακα, συνολικά τα πολύτιμα επιτεύγματα της ανθρώπινης εργασίας και της επιστήμης, να βρίσκονται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, να δένονται με τις αλυσίδες του κέρδους και των ανταγωνισμών. Αυτήν ακριβώς τη ρίζα του κακού πρέπει να βάζει στο στόχαστρό της η πάλη και στο συγκεκριμένο ζήτημα, η διεκδίκηση για να προχωρήσει πραγματικά με μαζικούς όρους και γρήγορες διαδικασίες ο εμβολιασμός του πληθυσμού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Μάρτυρας

Οι εικόνες καταστροφής από τον προχτεσινό σεισμό στο νομό Λάρισας και τον νέο που ακολούθησε χτες, είναι μάρτυρας των κινδύνων με τους οποίους βρέθηκαν αντιμέτωπα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, παρά το ευτυχές γεγονός ότι τελικά δεν υπήρξαν θύματα. Οπως συζητιέται στα χωριά, πολλοί κάτοικοι των σπιτιών που κατέρρευσαν την Τετάρτη γλίτωσαν από τύχη, επειδή ο σεισμός έγινε μέρα και μάλιστα με καλό καιρό. Ετσι, την ώρα του σεισμού ο περισσότερος κόσμος ήταν έξω και γλίτωσε τα χειρότερα. Το γεγονός όμως ότι κατέρρευσαν πολλά σπίτια δείχνει την απουσία αντισεισμικών ελέγχων και προστασίας, που είναι γενικευμένο φαινόμενο και γίνεται διπλά επικίνδυνο όταν μιλάμε για σχολικές μονάδες, που επίσης υπέστησαν ζημιές. Ο κόσμος της περιοχής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσει από τα λόγια συμπάθειας της κυβέρνησης και τις υποσχέσεις για γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση, την ώρα μάλιστα που το σεισμικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει τον τελικό απολογισμό. Να σκεφτεί ότι τα ίδια άκουγαν πριν από μερικούς μήνες και οι συντοπίτες τους Θεσσαλοί στην Καρδίτσα και αλλού, όταν τους έπνιξε ο «Ιανός», αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχουν δει «φως». Χρειάζεται να διεκδικήσει οργανωμένα ακόμα και τα αυτονόητα, για να μην καταλήξει να κάνει Πάσχα ξεσπιτωμένος ή στις σκηνές...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1871 Γεννιέται η Γερμανίδα κομμουνίστρια επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Υπήρξε από τους ηγέτες της Γερμανικής Επανάστασης του 1918. Μετά την ήττα της επανάστασης συνελήφθη και δολοφονήθηκε μαζί με τον Κ. Λίμπκνεχτ στις 15/1/1919.

1918 Γεννιέται ο Τζέιμς Τόμπιν, Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, γνωστός για τον «Φόρο Τόμπιν», έναν φόρο στις βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές ροές κεφαλαίου με σκοπό, όπως ο ίδιος το έθεσε, «να ρίξει άμμο στον τροχό των χρηματαγορών».

1922 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.

1933 Στον απόηχο του εμπρησμού του γερμανικού Κοινοβουλίου - Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και μέσα σε ένα όργιο αίματος, διωγμών, βασανισμών και συκοφαντικής εκστρατείας κατά των κομμουνιστών διεξάγονται εκλογές στη Γερμανία. Παρ' όλα αυτά, στις εκλογές της 5/3 το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν σημείωσε ιδιαίτερη πτώση, λαμβάνοντας 4.848.000 ψήφους και εκλέγοντας 81 βουλευτές. Τέσσερις μέρες μετά οι ναζί συλλαμβάνουν τους κομμουνιστές βουλευτές και το ΚΚ Γερμανίας τίθεται και επίσημα πια εκτός νόμου.

1943 Μεγάλες απεργίες των εργαζομένων στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 200.000 λαού διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που κήρυξαν οι δυνάμεις Κατοχής. Στις συγκρούσεις με τους κατακτητές οι διαδηλωτές είχαν απώλειες 10 νεκρούς και πάνω από 134 τραυματίες. Ομως ο λαός είχε νικήσει. Οι διαδηλωτές όρμησαν στο υπουργείο Εργασίας και έκαψαν τις καταστάσεις επιστράτευσης. Οι Γερμανοί δήλωσαν πως το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δεν θα ισχύσει για την Ελλάδα.

1946 Ο Ου. Τσόρτσιλ εκφωνεί τον περιβόητο λόγο του περί «σιδηρούν παραπετάσματος», κηρύσσοντας επίσημα τον λεγόμενο «ψυχρό πόλεμο».

1951 Πίσω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ εκτελείται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης και οι σύντροφοί του Θεόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ρήγας Παραθυράς.

1953 Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης. Το όνομα και η δράση του συνδέθηκε τόσο με τις επιτυχίες των οικοδόμων του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, όσο και με την ανάπτυξη του σοσιαλιστικού συστήματος σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Ταυτόχρονα, το όνομα του Στάλιν συνδέεται με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν η περίοδος που ο ιμπεριαλισμός δέχτηκε μια μεγάλη ήττα, αφού σ' ένα μέρος του πλανήτη, αρκετά σημαντικό από πολλές πλευρές, οι λαοί οικοδομούσαν το δικό τους μέλλον, τη νέα κοινωνία, καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους. Ολα αυτά αποτέλεσαν βασικό λόγο, που ως ηγέτης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος λοιδωρήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο από τον ταξικό αντίπαλο όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού.

1953 Πεθαίνει ο μεγάλος Σοβιετικός συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ.

1981 Νέος ισχυρός σεισμός πλήττει την Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες και γίνεται αισθητός από τον Βόλο μέχρι την Πάτρα. Δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίζονται.

2013 Πεθαίνει ο Ούγκο Τσάβες Φρίας, πρώην στρατιωτικός και Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το 2013.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org