Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κριτική «διαχειριστική» και αντιδραστική

Τις δικές τους αντιδραστικές διαχειριστικές προτάσεις για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα, εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί και των άλλων αστικών κομμάτων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, επιτέθηκε τάχα στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στα νοσοκομεία, τις ελλείψεις «σε μόνιμο προσωπικό» και ότι «αφήνει πολλούς πολίτες έρμαια στην εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας», επιδιώκοντας έτσι να ξεπλύνει το κόμμα της που, ως κυβέρνηση και σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ακολούθησε την ίδια πολιτική που οδήγησε σε αυτήν την άθλια κατάσταση και το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, για να δώσει χώρο για κερδοφόρα δράση στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, έδειξε πως και εδώ έχουν κοινή αφετηρία με την κυβέρνηση και οι όποιες διαφορές είναι διαχειριστικού χαρακτήρα. Ετσι, αφού ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν είμαστε εναντίον της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», παρότρυνε την κυβέρνηση για «ταχύτερη απορρόφηση των πόρων» του Ταμείου Ανάκαμψης «γρήγορη υλοποίηση των έργων» και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων συμβάσεων». Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες αν θα τα καταφέρει η κυβέρνηση, λέγοντας πως «ενώ τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των κριτηρίων ανάθεσης των συμβάσεων θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων», η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περιορίζεται σε «πελατειακές λογικές».

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κ. Βελόπουλος, στρέφοντας σκόπιμα τις αναφορές του σε ζητήματα αντικειμενικών προβλημάτων και πραγματικών φαινομένων σε κρατικές υπηρεσίες όπως πολεοδομίες και εφορίες, τσουβάλιασε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Και σε ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού, είπε: «Αν ήμουν εγώ κυβέρνηση, από το 1974 μέχρι και σήμερα θα έλεγχα όλους τους υπαλλήλους των πολεοδομιών και των εφοριών, όλους, για να δούμε πού πήγαν τα λεφτά του κόσμου». Αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο όλο το πλέγμα των ενισχύσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των φοροαπαλλαγών, των κινήτρων και των συμβάσεων ανάμεσα σε κράτος και επιχειρηματίες, που είναι το έδαφος για την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, αλλά κυρίως καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος.

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, προσπαθώντας με τη σειρά του να καλύψει ότι τα κυβερνητικά μέτρα υπαγορεύονται από τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση όσον αφορά το νομοσχέδιο για «εκτροπή από τη νομιμότητα» και πως «δεν είστε νεοφιλελεύθεροι, είστε, εκπρόσωποι κρατικοδίαιτων πλιατσικολόγων» και άλλα παρόμοια, ενώ στο ίδιο μοτίβο της συναίνεσης που αναπαράγουν και τα άλλα αστικά κόμματα για να εγκλωβίζουν τον λαό πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, χρέωσε στην κυβέρνηση ότι «διχάζει» όταν «απαιτείται ομόνοια και ομοψυχία σε μια περιοχή που είμαστε ένα βήμα από θερμά επεισόδια, με έναν λαό που ταλανίζεται από μία πανδημία» κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ