Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ - «ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ» ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Εγκλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις για τον λαό της Αττικής

Eurokinissi

Ενα έγκλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φυλή. Ενα έγκλημα που αφορά το σύνολο των κατοίκων και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της Αττικής.

Στον απέραντο σκουπιδότοπο της Φυλής, εκεί που θάβονται τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου, εν έτει 2021, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, συνεχίζοντας το σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζει να φτιάξει ένα έργο για να συνεχίζει να γεμίζει σκουπίδια, πάνω στα σκουπίδια. Αλλωστε, η εξέλιξη αυτού του σχεδιασμού είναι αποτέλεσμα κεντρικής συμφωνίας της διοίκησης Πατούλη με τη διοίκηση Δούρου.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γι' αυτό το έργο του αίσχους, που έφερε χτες η διοίκηση Πατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προβλέπει:

Εναν νέο, 3οΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής χωρισμένο σε 3 κύτταρα που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και «πανωσηκώματα». Για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού «πάνω - πανωσηκώματος» και για τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου θα κατασκευαστεί περιμετρικά ανάχωμα, ένα χωμάτινο «μίνι σινικό τείχος» μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων, που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 36.000 δρομολόγια τριαξονικών φορτηγών για να κατασκευαστεί το συμπιεσμένο επίχωμα των 361.570 κ.μ. του θηριώδους αυτού αναχώματος. Επιπλέον προβλέπει τη χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης αποβλήτων που, όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.


Η διοίκηση Πατούλη, εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, προσπαθεί να περάσει σαν τον κλέφτη ένα τόσο σοβαρό θέμα ως μια απλή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής ζήτησε να αποσυρθεί ως θέμα της ημερήσιας διάταξης από το χτεσινό Συμβούλιο και να οριστεί μονοθεματική συνεδρίαση ακόμη και έκτακτη του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους φορείς και σωματεία όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Αττικής.

Χτες, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε μεγάλη κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας, την ώρα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (βλέπε ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό που σχεδιάζεται στη Δυτική Αττική, αρκεί να παραθέσουμε ορισμένα σοκαριστικά δεδομένα που προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία αφορούν στη «Φυσική Κίνηση Πληθυσμού».

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία:

Διαπιστώθηκε ότι την περίοδο 1999 - 2015 το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής. Τα στοιχεία αυτά ανάγκασαν τη διοίκηση της Ρ. Δούρου στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να παραδεχθεί πως «το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί "τοξική βόμβα" για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία». Αυτό που δεν λέει βέβαια η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ είναι ότι έχει την ευθύνη για τη συνέχιση αυτού του αίσχους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org