Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Απειλή για την υγεία των εργαζομένων τα «πρωτόκολλα» κυβέρνησης - εργοδοσίας

Αγωνιστικές παρεμβάσεις με αφορμή το θάνατο εργαζόμενου και τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ

Από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου...
Από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου...
«Η πάλη για να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή την πανδημία, είναι υπόθεση όλων και πρέπει να κλιμακωθεί».

Το μήνυμα αυτό στέλνουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Δυτικής Αττικής και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Τα τρία κλαδικά σωματεία παραχώρησαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το θάνατο ενός εργαζόμενου σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στον Πειραιά από κορονοϊό και τα δεκάδες κρούσματα σε όλες τις αλυσίδες.

Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία των σωματείων προχώρησε σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό να καταθέσει υπόμνημα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για την κατάσταση στα σούπερ μάρκετ και τα αιτήματά τους για την προστασία εργαζομένων και καταναλωτών. «Οχι στα πρωτόκολλα της διασποράς - Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας», έγραψαν στο πανό που άνοιξαν στην είσοδο του κτιρίου.

Ωστόσο, ακόμα και στις συνθήκες της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στους χώρους δουλειάς και με έναν νεκρό εργαζόμενο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε τη συνάντηση με τα σωματεία. «'Η ένας ή κανένας» ήταν η προσχηματική και προκλητική απάντηση που έδωσε στο αίτημα για συνάντηση με τριμελή αντιπροσωπεία. Ο υπουργός είναι «απασχολημένος» με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για να επιβάλει δεκάωρη δουλειά, κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην έχει χρόνο να δεχθεί τα σωματεία, να ακούσει τα στοιχεία που καταγράφουν, να απαντήσει στα αιτήματά τους για τους εργαζόμενους που κάθε μέρα ρισκάρουν την υγεία τους στα καταστήματα και τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ. «Στο επόμενο υπόμνημα θα τους προτείνουμε να κατεβάσουν την ταμπέλα υπουργείου Εργασίας και να γράψουν "υπουργείο Εργοδοσίας"», κατήγγειλαν και ξεκαθάρισαν πως ο αγώνας τους για μέτρα προστασίας συνεχίζεται σε κάθε χώρο δουλειάς.

Μόνο «πρωτόκολλο» η απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων

...και τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας
...και τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι η απώλεια του συναδέλφου μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο ή μεμονωμένο γεγονός. Ο συνάδελφος "έφυγε" από κορονοϊό την Κυριακή όταν τη Δευτέρα ήταν κανονικά στο πόστο του, όταν στο ίδιο κατάστημα αυτή τη στιγμή μετράμε επιπλέον 4 κρούσματα», τόνισε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Εκ μέρους των σωματείων εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου, ενώ ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε νοσηλεία ή είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους. «Το ελάχιστο που έχει να κάνει το κράτος», πρόσθεσε, «είναι να αναγνωριστούν αυτές οι απώλειες ως εργατικά ατυχήματα, καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος».

«Δεν γίνεται αυτοί οι άνθρωποι, όπως και οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, αλλά και άλλοι, να βάζουν καθημερινά όλους αυτούς τους μήνες το κεφάλι τους στον ντορβά, να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, να είναι διαρκώς εκτεθειμένοι για ώρες στον ιό και όταν έρθει μια επιδείνωση της υγείας τους ή ακόμα χειρότερα χάσουν τη ζωή τους να είναι είτε ξεκρέμαστοι είτε να αφήνουν ξεκρέμαστη την οικογένειά τους», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι δίκαιο λοιπόν το αίτημα για την επικαιροποίηση της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου σε αρκετούς κλάδους εργαζομένων, και μέσα σε αυτούς είναι και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ».

Οσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκαθάρισε ότι κάτω από το πρίσμα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μετατρέπονται σε «πρωτόκολλα της εργοδοσίας», με αποτέλεσμα η προστασία της υγείας των εργαζομένων να «υποβιβάζεται κάτω από την ανάγκη της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων». Ετσι, όπου εμφανίζονται 1 - 2 κρούσματα, μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται και έχει χαθεί πια το μέτρημα για τον συνολικό αριθμό τους.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι, να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετρώντας απώλειες και κρούσματα, ως στατιστική!», ξεκαθάρισε και κατήγγειλε το γεγονός ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις «το μόνο "πρωτόκολλο" που βρίσκεται σε ισχύ είναι η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμα κι όταν διαπιστωθεί συγκέντρωση κρουσμάτων».

Ατελείωτο γαϊτανάκι «μη ευθύνης» από τους αρμόδιους οργανισμούς

Ενα χρόνο τώρα, με παρεμβάσεις στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τα σωματεία απαιτούν μέτρα προστασίας, υπενθύμισε ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Ωστόσο η συνήθης πρακτική είναι τα σωματεία να γίνονται «μπαλάκι» από τη μία υπηρεσία στην άλλη, σε ένα ατελείωτο «γαϊτανάκι μη ευθύνης», χωρίς κανείς να τους δίνει απαντήσεις για την τραγική κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Ετσι και την περασμένη Δευτέρα, μετά το θάνατο του εργαζόμενου, όταν τα σωματεία ζήτησαν αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, πιστοποιημένη απολύμανση και τεστ σε όλο το προσωπικό, «ο ΕΟΔΥ μας παρέπεμψε σε τηλέφωνα τα οποία όχι απλά ήταν κατειλημμένα, αλλά δεν ίσχυαν», η περίφημη ιχνηλάτηση «ήταν να πουν σε συνάδελφό μας που μόλις προχτές βγήκε θετικός να ενημερώσει όσους ήταν μαζί του», ενώ οι προμηθευτές «έμπαιναν στο κατάστημα αμέριμνοι», χωρίς να ενημερώνονται για τα κρούσματα και τον θάνατο ενός εργαζόμενου.

«Αυτές τις μέρες σε πολλές αποθήκες και σε καταστήματα είναι κοινό μυστικό η ύπαρξη κρουσμάτων, με την εργοδοσία να το κρατάει επτασφράγιστο μυστικό και να καλύπτεται πίσω από τα προσωπικά δεδομένα και γενικά μέτρα», συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι όσα κρούσματα βγαίνουν στο προσκήνιο «αποτελούν παράλληλα και εσωτερικό παιχνίδι ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους» στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους. «Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να μπούμε στα παιχνίδια τους. Για εμάς η ανθρώπινη ζωή δεν χαρίζεται στους ανταγωνισμούς τους», ξεκαθάρισε.

Χιονοστιβάδα τα κρούσματα κορονοϊού και η εντατικοποίηση

Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη σε περίπου 30 καταστήματα, αποθήκες και γραφεία σούπερ μάρκετ έχουν καταγράψει τα σωματεία μέσα από τις καταγγελίες που έχουν δεχτεί, τόνισε η Αγγελική Δρακονταειδή, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Εκτός από τις καταγγελίες για τα κρούσματα, οι εργαζόμενοι απευθύνονται στα σωματεία και για την εργοδοτική αυθαιρεσία, την εντατικοποίηση, την επίθεση στα δικαιώματά τους.

Σε καταστήματα και αποθήκες «η εργοδοσία προχώρησε σε ανάκληση αδειών και ρεπό, επιβάλλει 10ωρη έως και 14ωρη απασχόληση, ασκεί πιέσεις για να πάνε οι συνάδελφοι για δουλειά στις αποθήκες τις Κυριακές και την Καθαρά Δευτέρα». Εργαζόμενοι σέρνονται από την κούραση, εργάζονται ενώ η υγεία τους είναι επιβαρυμένη, στερούνται το δικαίωμα να ξεκουράζονται έστω και μια μέρα. «Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα κι αν δεν νοσήσουμε από τον κορονοϊό ή την εποχική γρίπη, την υπερκόπωση και τη φυσική εξάντληση δεν τις γλιτώνουμε», υπογράμμισε.

«Κανένας εργαζόμενος να μην κάνει βήμα πίσω μπροστά στα ζητήματα της υγείας του, των εργατικών του δικαιωμάτων. Οργανωμένα, συλλογικά μπορούμε να απαντάμε, να διεκδικούμε», τόνισε και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα κλαδικά τους σωματεία για να υπερασπιστούν την υγεία και τα δικαιώματά τους.

  • Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου στο λογαριασμό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο YouTube, στη διεύθυνση https://youtu.be/aeKOfTX8SNA
Παρέμβαση από το κλαδικό Σωματείο στη Χίο

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας έκανε την Τρίτη το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, ζητώντας την πραγματοποίηση ελέγχου σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 6 κρούσματα κορονοϊού στους εργαζόμενους. Την ίδια μέρα το Σωματείο προχώρησε και σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για το κοινό. «Για άλλη μια φορά καταγγέλλουμε την εργοδοσία που για να μη μειωθούν τα κέρδη της βάζει σε κίνδυνο εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές», υπογραμμίζει το Σωματείο και προσθέτει ότι οι παρεμβάσεις του, τόσο στην εργοδοσία όσο και στους κρατικούς μηχανισμούς, θα συνεχιστούν.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων: Αγωνιστικές δράσεις για την υγεία των εργαζομένων, απέναντι στα «πρωτόκολλα» - λάστιχο κυβέρνησης και εργοδοσίας

-- Ναυτεργάτες: Ανυποχώρητοι στον αγώνα τους, συνεχίζουν για τρίτη μέρα την απεργία

-- Μπροστά στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης: Χρήσιμες πλευρές της πείρας από το επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων

-- Νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές: Ενίσχυση επιχειρηματικών συμφερόντων, αρνητικές συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και παραγωγούς, καθώς και για τη λαϊκή κατανάλωση

Διαδικτυακές συσκέψεις
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε διαδικτυακή σύσκεψη την Κυριακή 28/2 στις 6 μ.μ., με θέμα την οργάνωση των εργαζομένων και την απάντησή τους στις «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο των Εργασιακών. Η σύσκεψη θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Zoom και του συνδέσμου sea1891.gr/syskepsi.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση - σύσκεψη με τίτλο «Τα δικαιώματά μας ενάντια στα κέρδη τους, δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας», επίσης την Κυριακή 28/2, στις 6.30 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας Ζoom. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνούν στο email: enosiemporiothess@gmail.com και στα τηλέφωνα 698.76.97.179 - 698.60.75.810.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Χρήσιμες πλευρές της πείρας από το επικουρικό ταμείο εμποροϋπαλλήλων

Συνεχίζοντας την αξιοποίηση του πλούσιου υλικού με το οποίο το ΠΑΜΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους για βασικές πλευρές της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα άρθρο της Μαρίας Τσαγκατάκη, στελέχους του ΠΑΜΕ και πρώην προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται χρήσιμες πλευρές της πείρας από την επίθεση στο επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα άρθρα και οι συνεντεύξεις που συγκεντρώνει το ΠΑΜΕ με στόχο να συμβάλει και με αυτόν τον τρόπο στην οργάνωση της πάλης απέναντι στους νέους βάρβαρους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του, συγκεντρωμένα σε ειδική ενότητα, προσβάσιμη από την αρχική σελίδα και το banner «Αρθρα - Συνεντεύξεις: Για τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - εργοδοτών». Ολόκληρη η ενότητα είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://pamehellas.gr/tag/2021neametra

***

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, με την οργάνωση της εργατικής τάξης και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στη χώρα μας, οικοδομήθηκε το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Προηγήθηκαν δυναμικοί, αιματηροί αγώνες που συνάντησαν σκληρή αντίδραση μέχρι να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι στοιχειώδεις όρους Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εξαιτίας των ελάχιστων παροχών από την κύρια Ασφάλιση δημιουργήθηκε η ανάγκη ίδρυσης επικουρικών ταμείων που θα παρείχαν επιπλέον συμπληρωματική προστασία, κυρίως όσον αφορά το ποσόν της σύνταξης, προκειμένου οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι να έχουν ένα πιο ικανοποιητικό εισόδημα μετά το τέλος της εργασίας τους.

Το ΤΕΑΥΕΚ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων) δημιουργήθηκε το 1939. Τα περισσότερα επικουρικά ταμεία άλλωστε ιδρύθηκαν την προπολεμική περίοδο. Το κράτος είχε μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή. Κατά κανόνα η χρηματοδότηση του ΤΕΑΥΕΚ διασφαλιζόταν από τις κρατήσεις των εργοδοτών και τις εισφορές των εργαζομένων.

Το ΤΕΑΥΕΚ τις πρώτες δεκαετίες σχημάτισε τεράστια αποθεματικά λόγω των εισροών από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (υποχρεωτική ασφάλιση). Ηταν από τα πιο εύρωστα επικουρικά ταμεία, με κινητή και ακίνητη περιουσία. Τα αποθεματικά του ΤΕΑΥΕΚ το 2008 ήταν 1,2 δισ. ευρώ και η αντικειμενική αξία των 21 ακινήτων του ήταν για το ίδιο χρονικό διάστημα 15.525.487,94 ευρώ. Μετά το «κούρεμα» στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, το ποσό του αποθεματικού στο ΤΕΑΥΕΚ πήγε στα 700 εκατομμύρια ευρώ και το 2013 στα 350 εκατ. Τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που κατείχε το ΤΕΑΥΕΚ ήταν 420.661.654,52 ευρώ. Το 1999 στο ΤΕΑΥΕΚ ήταν ασφαλισμένοι 165.000 εργαζόμενοι.

Στο ΤΕΑΥΕΚ όπως και στα περισσότερα επικουρικά ταμεία ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες που ίσχυαν για την κύρια Ασφάλιση όσον αφορά συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά υπήρχαν και ειδικότερες παροχές, όπως η παροχή χρηματικών επιδομάτων, εφάπαξ χρηματικά βοηθήματα και συντάξεις, άτοκα δάνεια μέχρι ορισμένου ποσού, κάλυψη δαπανών για κηδείες μελών του Ταμείου κ.ο.κ.

Το εφάπαξ βοήθημα το έδινε το ΤΕΑΥΕΚ με δυο τρόπους:

-- Οριστική αποχώρηση του ασφαλισμένου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα που ασκούσε.

-- Συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου ή μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

Επίσης υπήρχε η χορήγηση προκαταβολής του εφάπαξ βοηθήματος (με κάποιες χρονικές προϋποθέσεις) για συγκεκριμένους λόγους, όπως πρόβλημα υγείας, αγορά πρώτης κατοικίας, σπουδές παιδιών κ.λπ.

Στους ασφαλισμένους που δεν πληρούσαν προϋποθέσεις λήψης εφάπαξ βοηθήματος ή σύνταξης (λιγότερα από 35 χρόνια εργασίας) επιστρέφονταν έντοκες οι ατομικές εισφορές τους.

Για τις εργαζόμενες μητέρες, το επικουρικό παρείχε στα παιδιά των ασφαλισμένων καλοκαιρινές διακοπές 20 ημερών σε κατασκηνώσεις, από τις αρχές Ιούνη μέχρι και τον Αύγουστο (μέχρι την ηλικία των 14 ετών), χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των γονιών.

Η «επιδρομή» στο Ταμείο μέρος της συνολικής αντιασφαλιστικής επίθεσης

Η «επιδρομή» στο ΤΕΑΥΕΚ, όπως και συνολικά στα επικουρικά ταμεία, ήταν μέρος της γενικότερης αντιασφαλιστικης επίθεσης των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο τη λεηλασία των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας του επικουρικού, την κατάργηση των παροχών προς τους ασφαλισμένους, την ισοπέδωση προς τα κάτω με την ενοποίησή του με άλλα επικουρικά ταμεία ώστε να «παραδοθούν» οι ασφαλισμένοι στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του επικουρικού ταμείου που ήταν προϊόν εισφορών όλων των γενεών των εργαζομένων (η εργοδοτική εισφορά ήταν και είναι μέρος της υπεραξίας που αποσπά το κεφάλαιο από την εργατική τάξη) και προορίζονταν για συντάξεις, «έπρεπε» να μειωθούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση «έπρεπε» να παρουσιαστούν ελλείμματα και «μαύρες τρύπες». Με λίγα λόγια, έβαζαν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του επικουρικού ταμείου.

Με εντολή των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το ΤΕΑΥΕΚ υποχρεωνόταν να αγοράζει μετοχές των ΔΕΚΟ που προετοίμαζαν για ιδιωτικοποιήσεις, σπαταλώντας εκατομμύρια. Τα αποθεματικά του ΤΕΑΥΕΚ για περίπου 30 χρόνια ήταν άτοκα και δεσμευμένα σε τράπεζες με πληθωρισμό που «έτρεχε» με 25% περίπου. Με εντολή των κυβερνήσεων, από το 1995 οι εκάστοτε διοικήσεις του ΤΕΑΥΕΚ κατάργησαν τον ελεγκτικό μηχανισμό για εργοδότες που δεν απέδιδαν εισφορές.

Επέτρεψαν στους εργοδότες που είχαν εμπορικές επιχειρήσεις εκτός ορίων πρωτεύουσας να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ενισχύοντας την εισφοροαπαλλαγή. Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου οδήγησαν το ΙΚΑ στην κατάσταση να παρακρατεί εισφορές που κατευθύνονταν προς τα επικουρικά ταμεία για να μπορεί να αποδίδει συντάξεις.

Με εντολή των κυβερνήσεων το επικουρικό ταμείο απογυμνώθηκε από εργατικό δυναμικό. Δεν υπήρξε ούτε στοιχειώδης μηχανοργάνωση. Οι συντάξεις έβγαιναν σε 3 - 3,5 χρόνια. Ολες οι αντασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, από το σχέδιο Γιαννίτση μέχρι σήμερα, με το πρόσχημα της «βιωσιμότητας» των Ταμείων, είχαν πάντα ως στόχο τη μετατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση και την κατεύθυνση των εισφορών των εργαζομένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Το έλλειμμα του ΤΕΑΥΕΚ προκλήθηκε από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, την ανεργία, τις μειώσεις μισθών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Προκλήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις που αυτές διόριζαν.

Αντεργατικό «μπλοκ» για την προώθηση των στόχων του κεφαλαίου

Η δυνατότητα ίδρυσης «επαγγελματικών ταμείων», δηλαδή η ιδιωτικοποίηση των Ταμείων με το νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ το 2012, μειώνει ακόμα περισσότερο τα έσοδα (ποιος θα υποχρεώνει τον εργοδότη να δίνει εισφορά;). Οδηγεί και προσανατολίζει στον φαύλο κύκλο των «επενδύσεων», σε νέα ομόλογα στο χρηματιστήριο, στο όνομα της αντιστάθμισης των απωλειών των αποθεματικών, επιφέροντας νέες δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα των Ταμείων.

Την υλοποίηση της ίδρυσης ιδιωτικών Ταμείων ανέλαβαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ όπως και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Εταιρείες, στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρέλαια και στην Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.

Με την ιδιωτικοποίηση του επικουρικού ταμείου των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν οι συντάξεις, ακόμα και οι ήδη καταβαλλόμενες, κατά 32%. Ακόμα και η παροχή του επικουρικού ταμείου για διακοπές των παιδιών των εργαζομένων σε κατασκηνώσεις έγινε χάρισμα στους εργοδότες, που παρουσιάζουν το κατακτημένο για χρόνια δικαίωμα των ασφαλισμένων ως «κοινωνική πολιτική» της εργοδοσίας.

Με τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν και με την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων (δημιουργία ΕΤΕΑ), εισάγεται ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων που καταβάλλονταν μέχρι τότε. Ακολούθησε η δημιουργία του ΕΦΚΑ, με ενοποίηση Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα ακόμα εργαλείο για το χτύπημα της επικουρικής σύνταξης και την προώθησή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η αντασφαλιστική επίθεση δεν ήταν ποτέ συνέπεια καπιταλιστικής κρίσης, ούτε προήλθαν οι αντασφαλιστικές αλλαγές από τα μνημόνια. Ο στόχος για κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης ήταν πάντα στο σχεδιασμό των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, είτε σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης είτε σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το μόνο που διαφέρει σε κάθε περίοδο είναι η ένταση με την οποία προωθούνται τα αντασφαλιστικά μέτρα, παίρνοντας υπόψη την κατάσταση του εργατικού κινήματος, ώστε να βλέπουν τα περιθώρια ελιγμών που μπορούν να κάνουν.

Τα επιχειρήματα της «ανταποδοτικότητας» και της «βιωσιμότητας», επιχειρήματα που προέβαλαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, αποσκοπούσαν στη μετατόπιση της ευθύνης για Ασφάλιση, Υγεία, σύνταξη, από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζομένων και πιο συγκεκριμένα πλέον στην ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου.

Το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης σήμερα αντιστοιχεί στις αντιδραστικές αλλαγές στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις. Είναι ένα σύστημα που τον 21ο αιώνα αντιμετωπίζει τις ανάγκες των εργαζομένων με όρους του 19ου αιώνα.

Τα επαγγελματικά ταμεία, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση των Ταμείων, στην οποία συναινεί και η ΓΣΕΕ, στηρίζονται στην «προσφορά - ζήτηση», στην «ανταποδοτικότητα», χωρίς καμιά κρατική εγγύηση για καταβολή των παρακρατημένων εισφορών των εργαζομένων. Θα λειτουργούν ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που θα είναι «ευάλωτες» στον κίνδυνο της πτώχευσης και της κατάρρευσης.

Η θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και εκατοντάδων εργατικών σωματείων για αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και ό,τι συνδέεται με αυτήν (σύνταξη, υγεία, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας, φροντίδα, διακοπές κ.λπ.) καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, είναι δικαίωμα και είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ.


Μαρία ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ
Στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Εμπόριο, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Τα αιτήματα της απεργίας
  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Πλήρης - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν. 4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  • Κατάργηση του ν. 4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Τώρα η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.
  • Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.
Αλληλεγγύη στην απεργία των ναυτεργατών

Τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη», την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Επισημαίνουν ότι «εργαζόμενοι στα καράβια και στη στεριά και βιοπαλαιστές αγρότες έχουμε κοινό εχθρό, κοινή αιτία των προβλημάτων μας. Είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η πολιτική που τσακίζει ενιαία το λαό. Η μόνη απάντηση απέναντι σε αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε είναι η κοινή συμμαχία που θα στοχεύει ενιαία το οργανωμένο σχέδιο επίθεσης μεγάλου κεφαλαίου, κυβερνήσεων και ΕΕ».

Πολύτιμη στήριξη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Την αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών εκφράζει με επιστολή της και η Ενωμένη Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών, Λιμένων, Αλιείας και Επικοινωνίας από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (με έδρα το Σαντιάγκο), μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Δηλώνει τη στήριξή της στο δίκαιο αίτημα για κατάργηση του άδικου νόμου 4714, που όπως λέει «αποτελεί επίθεση σε όλη την εργατική τάξη», ενώ επισημαίνει ότι οι συμβάσεις της ITF (στο πλαίσιο των λεγόμενων «διεθνώς κρατούντων»), που προωθούνται με τον νόμο αυτό και για τους Ελληνες ναυτεργάτες, «ακυρώνουν τις υπάρχουσες ΣΣΕ».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ανυποχώρητοι στον αγώνα τους συνεχίζουν σήμερα για τρίτη μέρα την απεργία

Με απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 10 π.μ. μπροστά στο «BLUE STAR DELOS» δίνουν απάντηση στην προκλητικότητα της κυβέρνησης

Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης και απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, στις 10 το πρωί, μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου «BLUE STAR DELOS» (απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό), οι ναυτεργάτες συνεχίζουν σήμερα για τρίτη μέρα τον απεργιακό τους αγώνα.

Πατώντας στη μεγάλη επιτυχία που είχε η 48ωρη προειδοποιητική απεργία (χτες και προχτές) δυναμώνουν τη μάχη για να αποτρέψουν τον ενταφιασμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους (ΣΣΕ), των κοινωνικοασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους που προωθούν κυβέρνηση και πλοιοκτήτες για την παραπέρα ενίσχυση και θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η νέα απεργία προκηρύχθηκε χτες με βάση την πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης και επικυρώθηκε με έκτακτες συνεδριάσεις από τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Πλοιάρχων, Ναυτών, Θαλαμηπόλων, Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, Οικονομικών Αξιωματικών, Μηχανικών ΜΕΚ, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών. Απόφαση για 24ωρη απεργία πήρε με έκτακτη συνεδρίαση και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) που δεν ανήκει στην ΠΝΟ.

Σήμερα, στις 12 μ., μετά την απεργιακή συγκέντρωση, θα γίνει ξανά σύσκεψη των 13 σωματείων για να καθορίσουν την εξέλιξη του απεργιακού τους αγώνα.

Η προκήρυξη της νέας απεργίας στηρίχθηκε στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών που και χτες κατέβηκαν μαζικά μπροστά στους καταπέλτες για να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους, παραλύοντας για δεύτερη μέρα το σύνολο των συνδυασμένων μεταφορών στο μεγαλύτερο λιμάνι, αυτό του Πειραιά, και σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αστείρευτη δύναμη που έχουν στα χέρια τους.

Ταυτόχρονα, η νέα απεργιακή κινητοποίηση δίνει απάντηση στην ευθεία πρόκληση από τον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος χτες το πρωί κάλεσε σε συνάντηση αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων για να δώσει εκ νέου διαβεβαιώσεις προς τις εφοπλιστικές Ενώσεις ότι αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι η προώθηση των «διεθνώς κρατούντων» στα καράβια με ελληνική σημαία.

Δηλαδή, η εφαρμογή των διαδοχικών νομοθετικών ρυθμίσεων που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με αιχμή το νόμο 4714/2020 που καταργεί τις κλαδικές ΣΣΕ αρχίζοντας από τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων, απαλλάσσει τους εφοπλιστές από ασφαλιστικές εισφορές, επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στις οργανικές συνθέσεις, σηματοδοτώντας νέες δραματικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, στην Υγεία - Πρόνοια στον κλάδο των ναυτεργατών. Επιτρέπει την εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων με μισθολόγια πείνας, που υπογράφει η εργοδοτική «Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών» (ITF).

Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν διαχρονικό πόθο των εφοπλιστών και φέρουν ατόφια τη σφραγίδα και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις ΣΣΕ «ανασταλτικό παράγοντα» (βλ. τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιού κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου τον Ιούλη), ενώ ως κυβέρνηση με τους δικούς της νόμους είχε προετοιμάσει σχετικά το έδαφος παίρνοντας τα εύσημα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο υπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλεί τα ναυτεργατικά σωματεία να σταματήσουν την απεργία, επικαλούμενος «λόγους δημοσίου συμφέροντος», λέγοντας μάλιστα ότι η απεργία «θα έχει επιπτώσεις στον εμβολιασμό των νησιωτών»! Μια ευθεία πρόκληση δηλαδή τόσο προς τους ναυτεργάτες όσο και προς τους νησιώτες, στη γνωστή προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού». Ζητάει δηλαδή τα ρέστα από τους ναυτεργάτες την ίδια στιγμή που η δική της πολιτική έχει κάνει τα εμβόλια δυσεύρετο αγαθό, ενώ η διασπορά των εμβολιαστικών κέντρων αναγκάζει εμβολιαζόμενους να «ξενιτευτούν». Τα δε νοσοκομεία και τα ΚΥ παραμένουν ερείπια σχεδόν σε όλα τα νησιά, ενώ ναυτεργάτες και νησιώτες είναι θύματα της ίδιας πολιτικής που με βάση την κερδοφορία των εφοπλιστών και το ζύγι «κόστους - οφέλους» είτε αφήνει νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσα στο καταχείμωνο είτε δρομολογεί σαπάκια με ανυπολόγιστους κινδύνους.

«Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει η απάντηση θα κριθεί στους καταπέλτες»

Η σύσκεψη των σωματείων, όπου και αποφασίστηκε η πρόταση προς τα Διοικητικά Συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων για απεργία, πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό. Ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, έδωσε απάντηση στους παραπάνω άθλιους εκβιασμούς της κυβέρνησης για να υπονομευθεί η απεργία και πρόσθεσε ότι απέναντι στα αιτήματα των ναυτεργατών να έχουν ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστικά δικαιώματα ο υπουργός επικαλέστηκε ότι οι συμβάσεις που θέλει να εφαρμόσει είναι «διεθνώς νομοθετημένες». Ομως, αυτό που δεν είπε είναι ότι πρόκειται «για συμβάσεις πείνας που εξασφαλίζουν ναυτεργάτες φτηνούς, χωρίς Ασφάλιση, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Απαντώντας στη λαθροχειρία του υπουργού ότι τάχα αυτές οι αναδιαρθρώσεις αφορούν μόνο τα ποντοπόρα πλοία, ο Θ. Ευαγγελάκης ανέδειξε ότι η ίδια η πείρα των ναυτεργατών φανερώνει πως δεν εξαιρείται κανένας από την ενιαία επίθεση με βάση τη στρατηγική του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αλλωστε, όπως είπε, «με την πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, ήδη δεν έχει μείνει ναυτεργάτης με ΣΣΕ, Ασφάλιση και συνδικαλιστικά δικαιώματα στην κρουαζιέρα» και τώρα αυτές οι ανατροπές επεκτείνονται σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αρχίζοντας από τα ποντοπόρα. «Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο και η απάντηση θα κριθεί στον αγώνα, στην απεργία στους καταπέλτες των πλοίων», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.

«Χωρίς τους ναυτεργάτες προπέλα δεν γυρνά. Τα αντεργατικά τους σχέδια να μείνουν στα χαρτιά»: Το αγωνιστικό αυτό μήνυμα στέλνει η ΠΕΜΕΝ, με ανακοίνωσή της μετά τη σύσκεψη και καλεί τους ναυτεργάτες να δώσουν σήμερα αποφασιστικά τη νέα απεργιακή απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, συμμετέχοντας και στη συγκέντρωση.

Αντίστοιχα, με δελτίο Τύπου που υπογράφουν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, καλούν τους ναυτεργάτες να περιφρουρήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την απεργία τους, ενώ απευθύνονται «σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες και στον αγώνα τους». Καλούν ακόμα ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους στην απεργιακή συγκέντρωση.

Δεν λύθηκε κάβος στα μεγάλα λιμάνια της χώρας!

Την προοπτική της κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα έδειχναν οι ναυτεργάτες από όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας με την καθολική τους συμμετοχή στη 48ωρη προειδοποιητική απεργία.

Στο λιμάνι του Πειραιά και χτες δεμένα ήταν όλα τα βαπόρια, με τις απεργιακές φρουρές να είναι πλαισιωμένες και από εργαζόμενους της στεριάς που ένωσαν τη φωνή τους με τους ναυτεργάτες, παραμένοντας σταθερά για δεύτερη μέρα στους καταπέλτες.

Στο λιμάνι της Πάτρας καθολική ήταν η συμμετοχή των ναυτεργατών στα καράβια της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία με ελληνική και ξένη σημαία. Οι ναυτεργάτες κράτησαν δεμένα για δεύτερη μέρα στο λιμάνι τα πλοία «EUROPA PALAS», «CRUISES EUROPA», «FLORENCIA», με σημαία Ιταλίας, όπου η πλειοψηφία είναι Ιταλοί ναυτεργάτες και το «SOUPERFAST (SF) 1» με ελληνική σημαία. Χτες αργά το απόγευμα αναμένονταν τα πλοία «OLYMPIC CHAMPION», SF2 και SF11, και τα τρία με ελληνική σημαία, των οποίων τα πληρώματα είχαν δηλώσει ότι θα απεργήσουν.

Οπως αναφέρει σε δήλωσή του ο γραμματέας του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Αγγελος Γαλανόπουλος, χτες «από το πρωί κάναμε πολύωρες συσκέψεις στα καράβια με τους ναυτεργάτες στο λιμάνι της Πάτρας όπου διαπιστώθηκε η αγανάκτησή τους για το πού το πάνε κυβέρνηση και εφοπλιστές. Οι ναυτεργάτες δηλώνουν διατεθειμένοι να παλέψουν για να αναχαιτίσουμε την επίθεση που έχουν κηρύξει στα δικαιώματά μας, ενώ παράλληλα εκφράζουμε τη θέληση οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις να συνεχιστούν». Στις συσκέψεις συμμετείχαν και συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα.

Αντίστοιχα επιτυχημένη ήταν η απεργία και στα λιμάνια του Λαυρίου, της Ραφήνας κ.α.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Ενίσχυση επιχειρηματικών συμφερόντων, αρνητικές συνέπειες για αυτοαπασχολούμενους και λαϊκή κατανάλωση

Eurokinissi

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών υφίστανται τις συνέπειες από τη διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Μειωμένοι τζίροι και εισόδημα, αδιάθετο σημαντικό μέρος της παραγωγής, συσσώρευση χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες.

Αντί να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών - σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση των κανόνων που προστατεύουν τη δημόσια υγεία - με την αραίωση των πάγκων μέσω της επέκτασης των προβλεπόμενων χώρων στους οποίους λειτουργούν οι λαϊκές, τον εφοδιασμό με ευθύνη του κράτους όλων των απασχολούμενων με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) και άλλα μέτρα που έχουν προτείνει οι μαζικοί φορείς των επαγγελματιών, η κυβέρνηση προχώρησε σε συνεχή lockdowns, διακοπή λειτουργίας λαϊκών αγορών, απαγορεύσεις μετακινήσεων από Περιφέρεια σε Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, τα όποια μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ήταν ανεπαρκή, πολύ κάτω των αναγκών, με πολλούς αποκλεισμούς, και δεν κάλυψαν τις απώλειες εισοδήματος.

Το νομοσχέδιο θα επιφέρει νέο πλήγμα

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, μέσα στην «αναμπουμπούλα» της πανδημίας η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή σκυταλοδρομία των προκατόχων της, ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο. Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι λαϊκές αγορές, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στον εφοδιασμό των λαϊκών στρωμάτων με τα απαραίτητα μέσα της καθημερινής διατροφής, ενώ δραστηριοποιούνται σε αυτές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγοί.

Το νομοσχέδιο έχει δοθεί από τον Δεκέμβρη του 2020 για διαβούλευση στις Ομοσπονδίες των παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών. Κάτω και από τις αντιδράσεις, παρέμενε άγνωστο πότε θα κατατεθεί, ενώ πληροφορίες των τελευταίων ημερών φέρουν την κυβέρνηση να προχωρά σε μια αναδίπλωση και να μελετά αλλαγές στο νομοσχέδιο που θα φέρει τελικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι βασικότερες αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:

  • Καταργούνται η μόνιμη άδεια πωλητή λαϊκών αγορών και η δυνατότητα μεταβίβασής της, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Πλέον η κάθε θέση θα βγαίνει σε «πλειστηριασμό» με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Αλλάζει το σύστημα μοριοδότησης, καταργώντας ουσιαστικά και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικών κριτηρίων στη διαδικασία χορήγησης των αδειών. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τώρα τα κριτήρια ήταν κυρίως «κοινωνικά» (ανεργία, πολύτεκνοι, ποσοστό αναπηρίας κ.λπ.), το νέο στοιχείο που εισάγεται είναι αυτό της υψηλότερης οικονομικής προσφοράς του αιτούντος, το οποίο συγκεντρώνει το 60% της συνολικής μοριοδότησης, έναντι 40% των υπόλοιπων κριτηρίων.
  • Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες), πέρα από τα φυσικά πρόσωπα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Δημιουργούνται νέοι φορείς διαχείρισης των λαϊκών αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τη μορφή ΣΔΙΤ. Οι ΣΔΙΤ αντικαθιστούν τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών, που συγκροτούνταν με ευθύνη των αντίστοιχων Περιφερειών, με συμμετοχή εκπροσώπων από την κάθε Περιφέρεια και τις Ομοσπονδίες των εμπόρων και των παραγωγών του κλάδου.
Παραδίδονται «έτοιμα» πεδία κερδοφορίας σε επιχειρήσεις

Με το προτεινόμενο πλαίσιο καταργούνται τα εναπομείναντα στοιχεία προστασίας των αυτοαπασχολούμενων και «απελευθερώνεται» η δυνατότητα επιχειρηματικής δράσης, στη βάση των κανόνων της αγοράς. Με την αδειοδότηση των εταιρειών και τις ΣΔΙΤ «απογειώνεται» η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, δρομολογείται πλήρως η ιδιωτικοποίηση.

Στην πράξη, με την όξυνση του ανταγωνισμού και τη διαδικασία πλειστηριασμού, θα τεθούν υπό διωγμό οι μικροί επαγγελματίες παραγωγοί και έμποροι βιομηχανικών ειδών, προς όφελος μεγαλύτερων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ταυτόχρονα, η διαδικασία του πλειστηριασμού έχει ως στόχο την αποκόμιση μεγαλύτερου εσόδου από την ενοικίαση των πάγκων.

Η παραπάνω διαδικασία θα έχει την αντανάκλασή της και στις τιμές των προϊόντων, στη λαϊκή κατανάλωση. Στο στόχαστρο δηλαδή μπαίνει και η λαϊκή οικογένεια, η δυνατότητά της να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Καμία προστασία για τους μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς

Είναι κοροϊδία το ότι θα προστατευτούν οι μικροί επαγγελματίες και παραγωγοί με μέτρα όπως η πρόβλεψη για 20% της μοριοδότησης σε αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να πάρει και τα 40 μόρια των «κοινωνικών κριτηρίων», δηλαδή να είναι κάτω των 35 ετών, να έχει 3 παιδιά και πάνω και πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά να χάσει τη θέση εφόσον κάνει χειρότερη οικονομική προσφορά...

Αντίστοιχα, οι ρυθμίσεις αυστηροποίησης των ελέγχων, στο έδαφος των παραπάνω κομβικών αλλαγών, θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα. Για παράδειγμα, ένας πωλητής αποκλείεται από το να πάρει μέρος σε έναν πλειστηριασμό θέσεων, αν δεν έχει εξοφλήσει τον φορέα διαχείρισης των λαϊκών αγορών ή αν δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (μέχρι τώρα δεν ήταν προϋπόθεση). Προβλέπεται επίσης αποβολή από τη λαϊκή αγορά για έναν πωλητή αν δεν έχει πουλήσει πάνω από το 70% του εμπορεύματος που έχει δηλώσει, ενώ παραμένει η «ποινή» απώλειας της θέσης για τους πωλητές που δεν έχουν εξοφλήσει για δύο συνεχόμενους μήνες τον φορέα διαχείρισης.

Αλλά και προτάσεις που ακούγονται από διάφορους, όπως η αντικατάσταση των ΣΔΙΤ με την πρόβλεψη διαχείρισης από ΝΠΙΔ, δεν αναιρούν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Οι αυτοαπασχολούμενοι σε αγωνιστική εγρήγορση

Με βάση το γεγονός ότι ο θεσμός των λαϊκών αγορών εξασφαλίζει την απευθείας πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε διατροφικά προϊόντα σε προσιτές τιμές, χωρίς τη μεσολάβηση ενδιάμεσων, π.χ. χονδρεμπόρων, το επόμενο διάστημα χρειάζεται να δυναμώσει η αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πρέπει να είναι στην ευθύνη δημόσιων φορέων, με την απαιτούμενη δομή (κεντρικά, Περιφέρειες, δήμοι). Τα κάθε είδους προβλήματα διαχείρισης, και επομένως και τα κάθε λογής έξοδα λειτουργίας, πρέπει να είναι στην ευθύνη αυτών των φορέων. Ταυτόχρονα, αυτοί οι φορείς δεν πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πρέπει να ενισχύονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και όχι αποκλειστικά από το τέλος που πληρώνει ο κάθε επαγγελματίας, το οποίο πρέπει να μειωθεί. Αντίστοιχα, να διατηρηθούν τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία ίσχυαν μέχρι τώρα για την απόκτηση της άδειας.

Είναι θετικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης καταδικάζεται από δεκάδες Σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες.

Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η δράση της Επιτροπής Αγώνα Λαϊκών Αγορών Αττικής. Αναδεικνύοντας τις αντιλαϊκές στοχεύσεις της κυβέρνησης, καλεί τους μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς σε εγρήγορση και οργάνωση της πάλης, ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα καλεί σε οργανωμένη διεκδίκηση για διαγραφή τόκων, μείωση και ρύθμιση των οφειλών για δάνεια από τις τράπεζες και χρέη προς το Δημόσιο, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, μείωση του κόστους παραγωγής.

Τα δίκαια αυτά αιτήματα περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στις 20 Γενάρη, με στόχο την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και της διαχείρισης της πανδημίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ