Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
«Οποιος ψηφίσει θα ψηφίσει ένα έγκλημα»

Με μια απαράδεκτη διαδικασία επέλεξε η διοίκηση Πατούλη να συζητηθεί ένα κορυφαίο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θέμα που αφορά το νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή. Η περιφερειακή αρχή μετά από 6 ώρες συνεδρίασης και αργά το βράδυ επέλεξε να συζητηθεί το θέμα και αναμενόταν να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα, αποκλείοντας στην ουσία τη φωνή των εκπροσώπων των σωματείων και φορέων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι νωρίς το μεσημέρι, γύρω στις 4, ο παλμός των συγκεντρωμένων έξω από την Περιφέρεια περνούσε μέσα από τα μικρόφωνα των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, τοποθετήθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ! Στην τοποθέτησή του ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

«Μιλάμε για μια εγκληματική επιλογή και όσοι ψηφίσουν σήμερα θα ψηφίσουν ένα έγκλημα». Αναφέρθηκε στη «βρώμικη συναλλαγή ανάμεσα στην προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση, όταν σε "νεκρό" χρόνο, την 1η Αυγούστου του 2019, πέντε άνθρωποι αποφάσισαν τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής». Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τον Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι και σήμερα, με τις οποίες ζητούσε να συζητηθεί το θέμα (βλέπε ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Επιπλέον, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τα ανατριχιαστικά επιδημιολογικά στοιχεία που υπάρχουν για το ΧΥΤΑ Φυλής. Μερικά από αυτά είναι η δραματική αύξηση των νεοπλασιών στη Δυτική Αττική. Επιπλέον, παρέθεσε τα στοιχεία από το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των ΧΥΤΑ Φυλής και Ανω Λιοσίων, που υλοποιήθηκαν το 2017 από εταιρεία για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και σύμφωνα με αυτά:

«- Τα απορρέοντα προς το παρακείμενο ρέμα νερά εμφανίζουν μικροβιολογική φόρτιση κατά εκατοντάδες μέχρι δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα επεξεργασμένα προς άρδευση λύματα!

- Η οργανική ρύπανση σε ορισμένες θέσεις ξεπερνά και αυτή των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων!

- Διαπιστώνονται μεγάλες υπερβάσεις (πολλαπλάσιες των θεσπισμένων ορίων) στα απορρέοντα επιφανειακά νερά ως προς τους πλέον επικίνδυνους τοξικούς ρύπους: Κάδμιο, Μόλυβδος, Υδράργυρος, Νικέλιο, μαζί και το Χρώμιο προσθέτουμε εμείς. Σε θέσεις με λιμνάζοντα νερά βρέθηκαν τιμές μέχρι και 1.320 φορές από το επιτρεπόμενο όριο για το Νικέλιο, 450 φορές για το Χρώμιο, 1.120 φορές για το Μόλυβδο, 3,6 φορές για τον Υδράργυρο και 312 φορές για το Κάδμιο.

Δηλαδή, ένα εφιαλτικό "κοκτέιλ" από μολυσματικούς παράγοντες, από οργανικούς ρύπους και από καρκινογόνους και άλλους τοξικούς και επικίνδυνους ρύπους διασπείρονται στην ευρύτερη περιοχή μέσω των επιφανειακών νερών, που είτε ρέουν από τον ΧΥΤΑ, βεβαρημένων με υψηλό φορτίο στραγγισμάτων, είτε λιμνάζουν πάνω σε αυτόν δημιουργώντας, πέραν των άλλων, και μόνιμες εστίες επώασης και εξάπλωσης νοσογόνων παραγόντων».

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και ήταν άγνωστο εάν θα γίνει ψηφοφορία ή όχι...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ