Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΗΒΑ
Τραγωδία με νεκρό προσφυγόπουλο από φωτιά σε δομή φιλοξενίας

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων ζήτησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ο οποίος επικοινώνησε με τη διοίκηση της δομής

Τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαμονής των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας και τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ αναδεικνύει το τραγικό περιστατικό με το θάνατο ενός μικρού παιδιού από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοντέινερ στη δομή της Θήβας, το βράδυ της Τρίτης 23 Φλεβάρη.

Ο φρικτός θάνατος του μικρού αγοριού, ηλικίας μόλις 7 ετών, φέρεται να προήλθε από τις αναθυμιάσεις και τον καπνό που προκάλεσε η φωτιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο κοντέινερ που διέμενε με τους γονείς και τα τέσσερα ακόμη αδέρφια του. Η οικογένεια, κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, έμενε σε κοντέινερ, δίπλα ακριβώς από το κτίριο του παλιού εργοστασίου που έχει μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας και ζουν 900 περίπου πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, το αγοράκι βρισκόταν μαζί με τη μητέρα του και τα υπόλοιπα αδέρφια του εντός του κοντέινερ. Η μητέρα πρόλαβε να απομακρύνει τα τέσσερα παιδιά, αλλά όχι το 7χρονο αγοράκι που φέρεται να ήταν σε διπλανό δωμάτιο, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο. Η σορός του μικρού αγοριού ανασύρθηκε από πρόσφυγες που έτρεξαν σε βοήθεια και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Θήβας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποτελούμενες από 4 οχήματα και 8 άνδρες προχώρησαν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Από την πλευρά των προσφύγων υπάρχουν καταγγελίες για καθυστέρηση στην προσέλευση της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, μετά το θάνατο του παιδιού, σημειώθηκε ένταση, χωρίς τελικά να πάρει διαστάσεις.

Ωστόσο, μέσα από το τραγικό περιστατικό προκύπτουν ερωτήματα για τις συνθήκες διαβίωσης στη δομή και τα μέτρα προστασίας, όπως η ύπαρξη υποδομών πυρασφάλειας, σχεδιασμού αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, σχεδίου εκκένωσης της δομής, καθώς και για το επίπεδο ασφάλειας των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περιστατικά με βραχυκύκλωμα στο σύστημα ηλεκτροδότησης, το οποίο εμφανίζει συχνά διάφορα προβλήματα.

Τα ακριβή, ωστόσο, αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά αναμένεται να προκύψουν από την έρευνα που διεξάγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.

Με τη διοίκηση της δομής επικοινώνησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιστατικό, ενώ παράλληλα ζήτησε από τον διοικητή τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία των όσων διαμένουν στη δομή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ