Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Η χωματερή θα μείνει στα χαρτιά!»
  • Την ώρα που η διοίκηση Πατούλη υπέγραφε το νέο «έγκλημα», οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάριζαν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει το «Σινικό Τείχος του σκουπιδαριού»
  • Διαδικτυακή σύσκεψη σήμερα για την κλιμάκωση του αγώνα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«

Να σταματήσει το έγκλημα στη Φυλή!». Αυτό απαίτησαν Σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε χτες το απόγευμα έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής.

Ανεξάρτητα από την όποια απόφαση θα πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάρισαν ότι είναι απόφασή τους να μην επιτρέψουν να γίνει κανένα έργο που θα μετατρέψει την περιοχή σε ένα «Σινικό Τείχος του σκουπιδαριού». Την ίδια ώρα, συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου είχε προγραμματιστεί η συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής», που περιλαμβάνει την επέκταση της χωματερής. Δηλαδή, την κατασκευή ενός νέου τρίτου ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρισμένου σε τρία κύτταρα.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση ήταν: «Πατούλη, Δούρου και Παππού είστε οι βασιλιάδες του σκουπιδαριού». «Δυτική Αθήνα, Θριάσιο, Φυλή, να κλείσει τώρα η χωματερή». «Από Φυλή, Βαρνάβα τίποτα δεν περνά, η χωματερή θα μείνει στα χαρτιά».

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων που αποτελούνταν από προέδρους σωματείων που οργάνωναν την κινητοποίηση, ανέβηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας και ζήτησαν από το προεδρείο του συμβουλίου να προταχθεί το θέμα και να τους δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης. Το αίτημα της προτεραιότητας δεν έγινε δεκτό, ενώ το αίτημα για να παρέμβουν στη συζήτηση έγινε δεκτό και δόθηκαν τα links ώστε να υπάρξει παρέμβαση.


Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Θοδωρής Σκολαρίκος, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων - Καματερού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα.

«Θα μεταφέρουμε τη φωνή σας»

Ο Γ. Πρωτούλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν θα μπορούν για καιρό να πνίγουν την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, γι' αυτό «είμαστε και εμείς εδώ, για να μεταφέρουμε αυτή τη φωνή». Σήμερα, πρόσθεσε, την επέκταση της χωματερής πάνω στη χωματερή έρχονται να την περάσουν ως 4ο θέμα στην ημερήσια διάταξη, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως τόνισε, έχει ζητήσει το θέμα να αποσυρθεί και να συζητηθεί σε μονοθεματική, ακόμα και έκτακτη συνεδρίαση. «Αυτό», υπογράμμισε, «είναι έγκλημα και πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι ότι συνειδητά σήμερα όσοι σηκώσουν το χέρι τους, το σηκώνουν για να πεθάνει από καρκίνο ο λαός της περιοχής. (...) Τίποτε δεν τελειώνει εδώ, καλή συνέχεια στον αγώνα», κατέληξε ο Γ. Πρωτούλης και αναφέρθηκε και στη σχετική επιδημιολογική μελέτη, η οποία κάνει λόγο για αύξηση του καρκίνου στη Δυτική Αττική κατά 26,5%.

Ο Γιάννης Πρωτούλης μιλά στους συγκεντρωμένους
Ο Γιάννης Πρωτούλης μιλά στους συγκεντρωμένους
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, σημείωσε ότι με fast track διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας και κυριολεκτικά σαν την «κλέφτρα» η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών της περιοχής, προσθέτοντας πως «Φυλή σημαίνει κέρδη για τους επιχειρηματίες και καρκίνο για τους εργάτες».

Η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής ΣΥΑΠΕ, ανάμεσα σε άλλα, χαιρέτισε την απόφαση όλων όσοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και κινητοποιούνται για να βάλουν ένα τέλος, να βάλουν φραγμό στις αντιλαϊκές αποφάσεις κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής. Πρόσθεσε δε ότι «έφτασε στο σημείο η περιφερειακή αρχή Πατούλη να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια ακόμα και αυτές τις παρατηρήσεις, τις αιτιάσεις του υπουργείου Υγείας, το οποίο επέστρεψε την περιβαλλοντική μελέτη για την ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής. Εφτασε στο σημείο να πετάνε στα σκουπίδια τις μελέτες που μιλάνε για αύξηση των νεοπλασιών στην περιοχή». Κατέληξε λέγοντας «πάρτε πίσω τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - συγχωροχάρτι στους σχεδιασμούς σας. Σταματήστε κάθε διαδικασία επέκτασης του ΧΥΤΑ και κάθε σχεδιασμό για τη δημιουργία εργοστασίων καύσης».

Ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Φυλής και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής, τόνισε ότι το πρόβλημά τους είναι ποιος εργολάβος θα επικρατήσει. Τώρα δημιουργούν, συνέχισε, «το "σινικό τείχος" μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων για να εγκιβωτιστούν εκατομμύρια τόνοι ακόμα σκουπίδια. (...) Δεν θα το αφήσουμε να περάσει», κατέληξε. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία μετέβη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου έγινε δεκτό το αίτημά τους να γίνει παρέμβαση εκπροσώπου τους στη συνεδρίαση του ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Πέμπτη 25 Φλεβάρη, στις 8.30 το βράδυ, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί Σωματεία, Συλλόγους και φορείς σε διαδικτυακή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους για τη συζήτηση και την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα (για συμμετοχή επικοινωνήστε στο email: synt.epitropidytikisattikis@gmail.com).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ