Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η οργανωμένη πάλη να βάλει τέρμα στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας

Μόνο ο λαός μπορεί να αντισταθεί και να βάλει τέρμα στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας στην Εύβοια, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με αφορμή την ένταξη στο νόμο περί «στρατηγικών επενδύσεων» ενός ακόμη αιολικού σταθμού «μαμούθ», σημειώνοντας ότι ο λαός πληρώνει τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ενέργεια.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας σημειώνει:

«Αλλο ένα αιολικό πάρκο "μαμούθ" και μάλιστα με διαδικασίες fast track και πακτωλό επιδοτήσεων σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Κεντρική και τη Νότια Εύβοια, καθώς η αρμόδια διυπουργική επιτροπή ενέταξε την επένδυση των ομίλων "Ελλάκτωρ" και "EDP" στο νόμο περί "στρατηγικών επενδύσεων". Πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα (4 στα όρια των δήμων Διρφύων - Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης - Αλιβερίου και άλλα 4 στη ΔΕ Στύρων του δήμου Καρύστου), που αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύς 450,6 MW».

Τονίζει επίσης ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και εντείνει την πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας που εφάρμοσε πιστά ο ΣΥΡΙΖΑ» και επισημαίνει ότι «με τον φερετζέ της προστασίας δήθεν του περιβάλλοντος, που ακούει στο όνομα "Πράσινη Ανάπτυξη", μπουκώνουν με πακτωλό χρημάτων από τη φοροληστεία του ελληνικού και των άλλων λαών της ΕΕ τους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαιά τους». Σημειώνει επίσης: «Συνένοχοι είναι η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές για την πολύπλευρη στήριξη που παρέχουν εδώ και χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα πάντα της ανάπτυξης. Το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον τους για τις συνέπειες στον λαό της Εύβοιας δεν μπορεί να τους αθωώσει».

Ο λαός της Εύβοιας πληρώνει τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής τους

Τονίζει επίσης ότι την ώρα που η Εύβοια είναι ο πρώτος νομός της χώρας σε εγκατεστημένη ισχύ, αλλά και ο πρώτος σε αιτήσεις για νέα αιολικά πάρκα, ο λαός της περιοχής βιώνει τις συνέπειες από την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

«Στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος δεκάδες βουνοκορφές γεμίζουν ανεμογεννήτριες από την Οχη μέχρι τη Δίρφυ και μέχρι τα Κοτύλαια. Δεν παίρνονται υπόψη ούτε χωριά και οικισμοί, όπου παραβιάζεται ακόμη και το εξευτελιστικό όριο των 500 μέτρων από τα σπίτια, καταπατούνται προστατευόμενες περιοχές, αιολικά πάρκα στήνονται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους που ρημάζουν με την ευθύνη του κράτους. Ο λαός της Εύβοιας στην κυριολεξία και έχει καεί και έχει παγώσει από την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Μόλις την περασμένη βδομάδα χιλιάδες νοικοκυριά στη βορειοκεντρική Εύβοια έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα μέσα στον χιονιά, που κόστισε τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας. Πριν λίγα χρόνια το δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ προκάλεσε πάνω από 10 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου μέσα σε ένα καλοκαίρι. Ακόμη και στη Χαλκίδα είναι συχνές οι διακοπές ρεύματος! Την ίδια ώρα, χιλιάδες νοικοκυριά και μικροί επαγγελματίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, πολλές είναι οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες», σημειώνει.

Τώρα τον λόγο πρέπει να πάρει η οργανωμένη πάλη

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΕ Εύβοιας τονίζει ότι μόνο ο λαός της περιοχής μπορεί να αντισταθεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και ότι τον λόγο πρέπει να πάρει η οργανωμένη πάλη Σωματείων, Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα ώστε να ανέβει η διεκδίκηση για να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στην Εύβοια, για παροχή φθηνού ρεύματος στο λαό, για να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και για σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ για τη λειτουργία και τη συντήρηση του δικτύου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδείχθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της «πράσινης» ανάπτυξης(21/12/2021)
Ο λαός της Εύβοιας μπορεί να αντισταθεί! Εδώ θα κριθεί ποιος είναι μαζί του και ποιος απέναντι!(27/3/2021)
Να σταματήσει η επέκταση των αιολικών πάρκων σε όλη την έκταση του δήμου Καρύστου(29/1/2021)
Εσπασε ανεμογεννήτρια και γκρεμίστηκε στο έδαφος(20/5/2020)
Ενεργειακοί σχεδιασμοί που πληρώνει ο λαός(19/5/2018)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις εκατοντάδες διακοπές ρεύματος(24/10/2017)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org