Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προσπαθεί να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις της Δύσης

Η επιθετική πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας επιβάλλεται από τις ΗΠΑ, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας στο πλαίσιο ευρύτερων παζαριών και γεωπολιτικών σχεδιασμών, με αφορμή αυτήν τη φορά την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της ΕΕ ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους για τη φυλάκιση του Ναβάλνι και την καταστολή διαδηλώσεων των υποστηρικτών του, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα επιχείρησε για άλλη μια φορά να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις της ΕΕ τόσο στο εσωτερικό της όσο και με τις ΗΠΑ.

«Η ΕΕ, ένα σημαντικό μέρος της Ευρώπης, ταπεινώνεται (...) από κάποιους που επιβάλλουν τα συμφέροντά τους στους άλλους, κάτι που αντιτίθεται στα εθνικά συμφέροντα αυτών των κρατών. Από κάποιους που ακολουθούν μια συγκεκριμένη πολιτική, επιθετική για την ΕΕ, κατά κύριο λόγο από την Ουάσιγκτον», είπε η Ζαχάροβα.

Συμπλήρωσε πως ούτε οι χώρες της ΕΕ ούτε η Ρωσία επωφελούνται από αυτήν την πολιτική, «καθώς η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος, συνεργάτης μας στους ανθρωπιστικούς δεσμούς και ενεργειακός εταίρος. Επιπλέον, χτίζαμε σχέσεις με το βλέμμα στο μέλλον, σχέσεις ακόμα πιο σημαντικές».

Αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στις επίμονες προσπάθειες «αντιμετώπισης και αποτροπής» της Ρωσίας, που «δεν έχουν σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό» αλλά στοχεύουν στο «να διαταράξουν και να επιβραδύνουν την ανάπτυξή μας, να προκαλέσουν εσωτερική αστάθεια και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία».

Στο μεταξύ, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πλέον τον Ναβάλνι «κρατούμενο συνείδησης», λόγω δηλώσεων μίσους που έχει κάνει στο παρελθόν, εξακολουθεί όμως να απαιτεί την απελευθέρωσή του και να χαρακτηρίζει πολιτικές τις διώξεις που του έχουν ασκηθεί. Η απόφαση της «Διεθνούς Αμνηστίας» προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις εκ μέρους συμμάχων του Ναβάλνι, που εκτιμούν ότι η ΜΚΟ συνθηκολόγησε.

«Ενθαρρυντική» η επέκταση της «New START»

Στην παράταση της Συνθήκης για τη Μείωση και τον Περιορισμό των Στρατηγικών Επιθετικών Οπλων («New START») αναφέρθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως «εγγυάται προβλεψιμότητα στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ορισμένες «ενθαρρυντικές στιγμές που προέκυψαν φέτος» (χωρίς να αναφερθεί στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ), έσπευσε όμως να προσθέσει ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη Συνθήκη για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) και τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies) «υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η ένταση με επίκεντρο την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα(21/4/2021)
Συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι(2/2/2021)
Εντείνουν τις πιέσεις οι ΗΠΑ(11/9/2020)
Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τη «New START»(24/6/2020)
Ανήγγειλαν απόσυρση από τη συμφωνία «Ανοικτοί Ουρανοί»(23/5/2020)
ΗΠΑ και Ουκρανία τα βασικά θέματα της συνέντευξης Πούτιν(20/12/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org