Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα υδροδότησης στο Τέξας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το κυνήγι του κέρδους από εταιρείες βασικών υπηρεσιών όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού αποδεικνύεται, όπως φαίνεται καθαρά στην περίπτωση του Τέξας, εφιάλτης για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Εως χτες παρέμεναν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό πάνω από 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά σε μια πολιτεία που είναι από τις πιο πλούσιες από την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου εδώ και 120 χρόνια. Αφορμή έδωσε το πρόσφατο κύμα σφοδρής χιονόπτωσης, πολικών θερμοκρασιών και κακοκαιρίας που ανέδειξαν χρόνια προβλήματα, με πρώτη την αδιαφορία των ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης και ηλεκτρισμού να κάνουν την απαραίτητη συντήρηση των δικτύων, τη μόνωση και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων γιατί αυτά θα μείωναν την κερδοφορία. Ετσι, προς αποφυγή της υπερθέρμανσης του συστήματος λόγω της αυξημένης ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια προτίμησαν το γενικευμένο μπλακάουτ.

Οι τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν εκατομμύρια νοικοκυριά στο Τέξας, όπου πέθαναν τουλάχιστον 24 άνθρωποι από το δριμύ ψύχος, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη συγκεκριμένη πολιτεία του αμερικανικού νότου αλλά εντός και εκτός ΗΠΑ. Χτες, τα πυρά από τις αντιδράσεις αυτές έπιασαν και διευθυντικά στελέχη εταιρείας ηλεκτρισμού.

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Σάλι Τόλμπεργκ, ο αντιπρόεδρος Πίτερ Κράμτον και δύο άλλοι διευθυντές του φορέα Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), Τέρι Μπάλτζερ και Ρέιμοντ Χέπερ, εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.

«Παραιτούμαστε ώστε οι επικεφαλής της πολιτείας να μπορέσουν ελεύθερα να καθορίσουν τη μελλοντική κατεύθυνση», έγραψαν η Σάλι Τόλμπεργκ και ο Πίτερ Κράμτον. Και κατέληξαν: «Η καρδιά μας είναι με όλους τους Τεξανούς που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς θέρμανση και χωρίς νερό σε θερμοκρασίες παγετού και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Διάταγμα Μπάιντεν για να ανακοπούν οι εισαγωγές προϊόντων

Το ίδιο διάστημα ο Τζο Μπάιντεν ετοίμαζε νέο Προεδρικό Διάταγμα για την επιθεώρηση όλων των εφοδιαστικών αλυσίδων στη χώρα, σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών. Πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ ανέφεραν πως υπό εξέταση μπαίνουν οι αλυσίδες εφοδιασμού που αφορούν μπαταρίες (ηλεκτροκίνησης και όχι μόνο), φαρμακευτικά προϊόντα, μεταλλεύματα και σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες αεροναυπηγικής, καθώς και υλικά στρατιωτικών εξοπλισμών.

Αφορμή γι' αυτήν την έρευνα - επιθεώρηση δίνει η συνειδητοποίηση της σημαντικής εξάρτησης ενός μέρους του κρατικού μηχανισμού και των μονοπωλίων στις ΗΠΑ από εισαγωγές κρίσιμων προϊόντων και υπηρεσιών από χώρες όπως η Κίνα. Μέρος του προβλήματος αποκαλύφθηκε στις αρχές της πανδημίας, την περσινή άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ αλλά και άλλες δυτικές χώρες που στηρίζονταν στις φθηνές εισαγωγές από ασιατικές χώρες συνειδητοποίησαν τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομειακούς αναπνευστήρες, αλλά και απαραίτητα αναλώσιμα όπως σύριγγες, υγειονομικές μάσκες και γάντια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ