Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Διπλωματική κινητικότητα για το Παλαιστινιακό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συναντήσεις με πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, πραγματοποιούν από την Τρίτη Αραβες διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων ο Παλαιστίνιος παρατηρητής στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ.

Ο Μανσούρ μιλώντας χτες στην αραβική εφημερίδα «Σαρκ αλ Αουσάτ» ανέφερε ότι στόχος των συναντήσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτή με τον Ρώσο πρέσβη στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπέζνια είναι η σύγκληση του Κουαρτέτου για το Παλαιστινιακό (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) για την «αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή. Μετέφερε τη «θετική» στάση Αράβων πρεσβευτών για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, πως η «νέα» εξωτερική πολιτική στο Παλαιστινιακό στόχο έχει την υποστήριξη εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών. Δεν φάνηκαν να αντιδρούν στο άλλο σκέλος των δηλώσεων του Μπλίνκεν πως μια τέτοια λύση είναι η καλύτερη εξασφάλιση «ενός εβραϊκού και δημοκρατικού Ισραήλ»...

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης ανέφερε ότι αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση της αραβικής ομάδας πρεσβευτών με τον γγ του ΟΗΕ και τις επόμενες μέρες με τη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, αφού προηγουμένως αυτή δώσει τα διαπιστευτήριά της στον Αντόνιο Γκουτέρες.

Το ίδιο διάστημα ο Αζάμ αλ Αχμαντ, ηγετικό στέλεχος της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη εξήρε τις πρώτες ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ ισχυριζόμενος πως παίζει «ηγετικό ρόλο» στην επαναφορά της διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών, βγάζοντας υποτίθεται από την ατζέντα των επικείμενων παζαριών το λεγόμενο «όραμα» του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Παλαιστινιακό. Ο ίδιος αναφερόμενος στις προγραμματισμένες για τις 22 Μάη παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές (οι πρώτες μετά από 15 χρόνια) εξέφρασε την υποστήριξή του για τη δημιουργία μιας «κοινής λίστας» για όλους τους υποψηφίους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης(26/6/2020)
Αντιδράσεις υπέρ λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών(17/2/2017)
Συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό το Μάη στο Παρίσι(27/4/2016)
Θα υψωθεί και η παλαιστινιακή σημαία(12/9/2015)
Σαρωτικός ο Σαρόν με την υποστήριξη Μπους(2/4/2002)
Ανεβαίνουν οι τόνοι(13/3/1997)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org