Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Δυσαρέσκεια της Κίνας για τη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Ενώ οι ΗΠΑ προκρίνουν σχήματα όπως η 4μερής με Ινδία - Ιαπωνία - Αυστραλία

Ενα από τα νησάκια για τα οποία διαφιλονικούν Κίνα και Ιαπωνία
Ενα από τα νησάκια για τα οποία διαφιλονικούν Κίνα και Ιαπωνία
Τη δυσαρέσκεια της Κίνας για τη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν, με αφορμή τις αντιδράσεις Ουάσιγκτον - Τόκιο για την εμφάνιση της κινεζικής Ακτοφυλακής γύρω από τα ακατοίκητα νησάκια Σενκάκου (στα Ιαπωνικά) / Ντιαογιού (στα Κινεζικά) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με κομβική σημασία στην περιοχή, για τα οποία διαφιλονικούν οι δύο ασιατικές χώρες.

Την περασμένη Κυριακή, πλοία της κινεζικής Ακτοφυλακής εμφανίστηκαν σε χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία του Τόκιο, που μάλιστα υποστήριξε ότι είναι η 9η φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από την αρχή του 2021. Αντέδρασε επίσης ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, κατηγορώντας την Κίνα ότι παραβιάζει διεθνείς κανόνες αλλά και σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους συμμάχους τους για «να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις». Την παρέμβαση Κίρμπι σχολίασε άμεσα το κινεζικό ΥΠΕΞ, που χαρακτήρισε «προϊόν του Ψυχρού Πολέμου» τη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας και τις μεταπολεμικές συμφωνίες που καθορίζουν την «αμυντική συνεργασία» των δύο χωρών, και οι οποίες «δεν θα έπρεπε να βλάψουν τα συμφέροντα τρίτης χώρας ή να θέσουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και συνεργασία».

Στο μεταξύ, ιεραρχώντας ψηλά την αναβάθμιση των γεωπολιτικών τους συμμαχιών σε Ασία - Ειρηνικό (ώστε να αντιμετωπίσουν την Κίνα), οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιδιώκουν ενίσχυση του συντονισμού τους και με δυνάμεις όπως η Ινδία, η οποία ναι μεν συνεργάζεται με την Κίνα στους BRICS, αλλά έχει σοβαρές - εδαφικές κ.ά. - διαφωνίες μαζί της.

Στο τέλος της περασμένης βδομάδας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε την πρώτη διαδικτυακή του συνάντηση με τους ομολόγους του από το σχήμα Quad (Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας), Τοσιμίτσου Μοτέγκι, Σ. Τζαϊσανκάρ και Μαρίζ Πέιν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, οι υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, θαλάσσιας ασφάλειας, την επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στη Μιανμάρ και την προτεραιότητα ενίσχυσης της δημοκρατικής αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή». Κατέληξαν δε στην ανάγκη συνεργασίας για «έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της εδαφικής ακεραιότητας», αναφορές που εμμέσως πλην σαφώς επικρίνουν κινήσεις της Κίνας (σε Νότια Κινεζική Θάλασσα, Θιβέτ κ.λπ.). Ενδιαφέρουσα ήταν και η ανακοίνωση του ινδικού ΥΠΕΞ, που παρατήρησε πως οι υπουργοί «αναγνώρισαν ότι οι αλλαγές που προχωρούν στον κόσμο καθιστούν ανάγκη τη στενή συνεργασία τους». Το Νέο Δελχί χαρακτήρισε «παραγωγική» την «ανταλλαγή απόψεων» που έγινε, συμπεριλαμβανομένου του «κοινού οράματος για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ «τρέχουν» και νέα σχήματα συνεργασίας(2024-03-23 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ μοιράζονται την «ανησυχία» για τις ενέργειες της Κίνας(2024-03-21 00:00:00.0)
«Νέα εποχή» στην τριμερή στρατιωτική συνεργασία(2023-10-24 00:00:00.0)
Σε τροχιά σύγκρουσης στον Ινδο-Ειρηνικό μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν(2022-08-06 00:00:00.0)
Σε «τροχιά» σύγκρουσης μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν(2022-08-03 00:00:00.0)
Επαφές Πομπέο σε Ιαπωνία(2020-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ