Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανεπιθύμητο πρόσωπο η πρέσβειρα της ΕΕ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» κήρυξε την πρέσβειρα της ΕΕ στη Βενεζουέλα, Ισαμπέλ Μπριλιάντε Πεδρόσο, η κυβέρνηση της χώρας ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη συνεχιζόμενη επεμβατική πολιτική, που τη Δευτέρα εκφράστηκε με νέα περιοριστικά μέτρα κατά 19 Βενεζουελανών αξιωματούχων, με πρόσχημα τις «μη δημοκρατικές» εκλογές στις 6/12/2020, που έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Κοινοβουλίου που καλούσε την κυβέρνηση να διώξει την διπλωμάτη της ΕΕ και να επανεξετάσει τη λειτουργία του Γραφείου της ΕΕ στη χώρα. Η διπλωμάτης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, έχει 72 ώρες προθεσμία για να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με την απόφαση του Κοινοβουλίου, «η ΕΕ παραβιάζει νομικούς κανόνες που αναγνωρίζονται από τα πολιτισμένα έθνη, προσπαθώντας να κατευθύνει και να αξιολογήσει την απόδοση των αξιωματούχων αυτών των χωρών, επιδιώκοντας να υποβαθμίσει την κυριαρχία της Βενεζουέλας και την αξιοπρέπεια του ελεύθερου λαού της, αγνοώντας τη διαφανή και δημοκρατική εκλογική διαδικασία της 6ης Δεκεμβρίου». Επίσης, επισημαίνεται ότι «οι επιθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αγνοούν την έκθεση του ΟΗΕ, η οποία έδειξε τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούνται από αυτά τα μονομερή μέτρα κατά της Βενεζουέλας».

Την ίδια ώρα, όπως έχει αναδείξει το ΚΚ Βενεζουέλας που πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στις επεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει μια αντιλαϊκή πολιτική με νεοφιλελεύθερα μέτρα και χτύπημα δικαιωμάτων των εργαζομένων σε κρατικές επιχειρήσεις, με χαρακτηριστική περίπτωση την πετρελαιοβιομηχανία PDVSA, για τη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετά τη «μούγκα», στη στρούγκα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2/5/2019)
Κλιμακώνεται η προσπάθεια ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης από ΗΠΑ και ΕΕ(30/1/2019)
Συναντήθηκε με εκπροσώπους της βενεζουελανής αντιπολίτευσης(6/9/2017)
Αντίδραση για τις ευρω-ενωσιακές κυρώσεις(2/2/2011)
Η Κούβα στο ιμπεριαλιστικό στόχαστρο(13/1/2004)
Δεν μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους(13/4/2002)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org