Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Σύσφιξη των σχέσεων για συνέχιση της κατοχής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη συνέχιση των επιθέσεων με ρουκέτες στο Ιράκ για την παραμονή εκεί των αμερικανικών στρατευμάτων αξιοποιεί η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αυτό προκύπτει από τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχτές το βράδυ με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μουστάφα Καντίμι, και κατά την οποία συμφώνησαν ότι οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις με ρουκέτες σε αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ «πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την «υποστήριξη» των ΗΠΑ στην «κυριαρχία και ανεξαρτησία του Ιράκ», εξήρε τη διακυβέρνηση της χώρας από τον πρωθυπουργό Καντίμι και συμφώνησε μαζί του για την ανάπτυξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» και την περαιτέρω διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

Οι περισσότερες επιθέσεις του είδους αυτού συνήθως δεν προκαλούν θύματα. Ωστόσο η πιο πρόσφατη, τη Δευτέρα, ήταν η τρίτη μέσα σε μιάμιση βδομάδα και σημειώθηκε στη λεγόμενη «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης, όπου εδρεύουν Αμερικανοί στρατιωτικοί, συμβασιούχοι «εργολάβοι» του Πενταγώνου και διπλωμάτες.

Από το φθινόπωρο του 2019, δυτικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει στόχοι δεκάδων επιθέσεων με ρουκέτες και βομβιστικών ενεργειών, οι περισσότερες από τις οποίες καταγράφηκαν στη Βαγδάτη. Τον περασμένο Οκτώβρη η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να κλείσει την πρεσβεία της στο Ιράκ και να αποσύρει όλο το προσωπικό της από τη χώρα αν δεν σταματούσαν οι επιθέσεις. Στη συνέχεια φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές δέχτηκαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της ιρακινής κυβέρνησης. Ομως η εκεχειρία παραβιάστηκε αρκετές φορές, ιδίως όταν εκτοξεύθηκαν ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στα τέλη Δεκέμβρη, ενώ ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στην τελευταία Σύνοδο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας αποφάσισαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στο Ιράκ, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των «τρομοκρατικών επιθέσεων».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είχε χαρακτηρίσει το Ιράν υπεύθυνο για τις τελευταίες - αναίμακτες - ρίψεις ρουκετών ενάντια σε θέσεις αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ