Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δηλώνει έτοιμη να συμβάλει στη μεταφορά και τουρκμενικού αερίου

Με το βλέμμα στραμμένο σε όλη την περιοχή του Καυκάσου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στη μεταφορά φυσικού αερίου και από το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τουρκμένο ομόλογό του Ρασίτ Μερεντόφ και την υπογραφή του διμερούς Προγράμματος Συνεργασίας 2021 - 2022.

Υποδεχόμενος τον Μερεντόφ στην Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου χαιρέτισε τη συμπλήρωση 30 χρόνων ανεξαρτησίας του Τουρκμενιστάν (αφού, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και το τουρκικό κεφάλαιο έτριβε τα χέρια του για νέα πεδία κερδοφορίας που άνοιγαν), επιβεβαιώνοντας το τουρκικό ενδιαφέρον για όλη την περιοχή του Καυκάσου, που έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο και κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία.

Ενδεικτική είναι και η τριμερής συνάντηση που είχαν οι δύο ΥΠΕΞ με τον Αζέρο ομόλογό τους Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή, ο Τσαβούσογλου μίλησε για «ιδιαίτερους δεσμούς» των τριών χωρών οι οποίοι μετατράπηκαν σε «περιεκτική, εταιρική κοινωνική σχέση», που άρχισε το 2014 και έχει συμβάλει σημαντικά στην «ευημερία και σταθερότητα όλης της περιοχής». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία της με τις δύο χώρες, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Ασία» που άρχισε το 2019, με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας με ασιατικές χώρες σε διάφορους τομείς.

Στην τριμερή οι τρεις υπουργοί συζήτησαν έναν «οδικό χάρτη» με βάση την προσεχή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Τουρκμενιστάν. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την ενίσχυση της εμπορικής και της οικονομικής τους συνεργασίας, για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και επενδύσεων σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η Γεωργία, ο Τουρισμός και το Περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ