Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις για αναπλήρωση του εισοδήματος και αποζημιώσεις

Την ώρα που η κυβέρνηση επιστρατεύει την καταστολή και προωθεί παραπέρα την πολιτική που τους ξεκληρίζει

Συνέχεια στις πολύμορφες δράσεις ενάντια στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματά τους δίνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, διεκδικώντας να καλυφθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημα όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, από τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειές τους, αλλά και από την ασύδοτη δράση των εμποροβιομηχάνων και μονοπωλίων, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνουν για μια σειρά από προϊόντα. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθότι και η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο - κάτι που μάλιστα ήταν και προεκλογική της δέσμευση - την ώρα που στον προϋπολογισμό του 2021 διέθεσε εκατομμύρια ευρώ για να έχουν φθηνό πετρέλαιο εφοπλιστές, ξενοδόχοι, κλινικάρχες κ.λπ. Επιπλέον, προβάλλουν αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των οικογενειών τους, όπως η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και η λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας πραγματοποίησε συμβολική συγκέντρωση το Σάββατο στην Καρδίτσα, την ώρα που ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού με τον πρωθυπουργό για να του θέσουν τα αιτήματά τους. Αντ' αυτού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που δεν δίστασαν να επιχειρήσουν την προσαγωγή γνωστών συνδικαλιστών, και ταυτόχρονα είδαν τον πρωθυπουργό να απαξιώνει τα αιτήματά τους, μιλώντας τους για δύο λεπτά «στο πόδι», ενώ είχαν ειδοποιηθεί ότι θα συναντιούνταν μαζί του μετά τη σύσκεψη υπουργών και φορέων.

Τη μεθόδευση αυτή κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία, ενώ χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε δυναμική μηχανοκίνητη κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ., με προσυγκέντρωση στο χώρο της εμποροπανήγυρης.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας ο πρόεδρός της, Κώστας Τζέλας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού Καρδίτσας δεν λύνονται σε δυο λεπτά, σε μια περιοχή μάλιστα που υπέστη πολύ σοβαρά πλήγματα από τον "Ιανό". Δυστυχώς γι' αυτόν δεν άκουσε τα πραγματικά προβλήματα. Βέβαια, μας υποσχέθηκε ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ άμεσα! Περιμένουμε, εδώ είμαστε, να φανεί τουλάχιστον ειλικρινής και να γίνει αυτή η συνάντηση και να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματά μας».

Συνεχίζοντας ο Κ. Τζέλας δήλωσε ότι η Ομοσπονδία διεκδικεί να αλλάξουν οι απαράδεκτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% με αναστολή του άρθρου 7, να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής των βιοπαλαιστών αγροτών.

«Κομμένες και ραμμένες» στα συμφέροντα των επιχειρήσεων οι προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα

Στο μεταξύ, το μαύρο άσπρο για την υποτιθέμενη στήριξη των χιλιάδων κτηνοτρόφων, αγροτών και αλιέων έκανε ο πρωθυπουργός και κατά την επίσκεψή του την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Σταθήκαμε δίπλα στους Ελληνες παραγωγούς. Με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε αυτή είναι η χρήση των έκτακτων πόρων των 150 εκατομμυρίων που διαθέσαμε συγκεκριμένα για να αντιμετωπίσουμε τον Covid, είτε είναι το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων, είτε είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή».

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική απέναντι στα συγκεκριμένα κρίσιμα αιτήματα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ενώ τα μέτρα που διαφημίζει για τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι πραγματικά «ψίχουλα» σε σχέση με τις ανάγκες και όσα την ίδια ώρα δίνει σε εμποροβιομήχανους και άλλους επιχειρηματίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον προϋπολογισμό, που προβλέπει στήριξη των επιχειρήσεων, τραπεζών κ.λπ. με 31 δισ. ευρώ για τις επιπτώσεις της πανδημίας, όταν την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς προβλέπονται μόλις 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 1% του συνολικού πακέτου.

Την ίδια ώρα, στη συνάντηση επιβεβαιωνόταν ότι η κυβέρνηση επιταχύνει την πολιτική που ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά.

Με πυξίδα τη νέα ΚΑΠ, για την οποία ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να εξειδικευτεί συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα, επισημάνθηκε ότι η βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι ο μετασχηματισμός της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας, με στόχο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών επιχειρήσεων, ώστε να διεισδύσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της διεθνούς αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Νομίζω ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον πρωτογενή μας τομέα. Ενα όραμα που θα καταστήσει τα προϊόντα μας πάνω από όλα ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές (...) Θέλω να δώσω τη διάσταση της σημασίας που αποδίδω στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία. Ο κόσμος προχωρά, οι ψηφιακές εφαρμογές προχωρούν, το ίδιο συμβαίνει και στον αγροτικό τομέα. Η έννοια της ευφυούς, της έξυπνης γεωργίας πρέπει να συναντηθεί με τις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών».

Οι αναφορές στην «ευφυή» γεωργία, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας ΚΑΠ και έχει ως αναγκαίο όρο την προώθηση της συγκέντρωσης - συγκεντροποίησης της παραγωγής και της γης, δεν γίνονται βέβαια με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ούτε των βιοπαλαιστών αγροτών, που θα πληρώσουν ξανά το «μάρμαρο», αλλά με βάση τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλοαγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ