Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Μεγάλα έργα» για το κεφάλαιο, «εικονική πραγματικότητα» για τους πληγέντες

Eurokinissi

Με σκοπό να αντιστρέψει την πραγματικότητα που βιώνουν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη και να παρουσιάσει τα «μεγάλα έργα» για το κεφάλαιο ως προϋπόθεση για τις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίησή τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Σάββατο τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Η περιοδεία του ξεκίνησε με ομιλία στα Τρίκαλα, σε εκδήλωση για την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Ε65. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, αφού έχει συνολικό κόστος 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου, «Κεντρική Οδός ΑΕ» («ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», «ACS Group» και «Ferrovial»), έχει λάβει μέχρι τώρα πάνω από 372,5 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τους σταθμούς διοδίων μέχρι το 2038!

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το έργο υπηρετεί το στόχο της μετατροπής της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακό κόμβο, λέγοντας πως η ολοκλήρωσή του «επιτρέπει την πλέον ανταγωνιστική (...) κίνηση από την Αθήνα προς τη Δυτική Μακεδονία και τις αντίστοιχες συνδέσεις με την Ιταλία (μέσω του Λιμένα της Ηγουμενίτσας στην Αδριατική), τα Δυτικά Βαλκάνια και μέσω εκείνων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη».

Ταυτόχρονα δεν έλειψε η προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι από τις συνέπειες που θα έχει για το λαό της Δυτικής Μακεδονίας η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης: «Ο Ε65 ανοίγει και σημαντικές νέες προοπτικές για τη Δυτική Μακεδονία, αφού σπάει την απομόνωσή της προς το Νότο».

Και ενώ ο Ε65 και άλλα μεγάλα οδικά δίκτυα προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς, ξεπερνώντας κάθε νομικό και άλλο εμπόδιο, ο πρωθυπουργός έδωσε ξανά υποσχέσεις για το έργο εκτροπής του Αχελώου, ένα έργο που καθυστερεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ: «Θα προχωρήσουμε λοιπόν στην ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας και θα εξετάσουμε - όπως γνωρίζετε - τα ζητήματα της μερικής εκτροπής του Αχελώου. Είναι ζητήματα εξαιρετικά σύνθετα, με πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Εικονική πραγματικότητα για την Καρδίτσα

Αντίστοιχα, στην Καρδίτσα, αφού πρώτα αρνήθηκε να συναντήσει οργανωμένα την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και επιστράτευσε την καταστολή απέναντι στη συμβολική συγκέντρωση αγροτών και ΕΒΕ της πόλης (βλέπε σχετικό θέμα), μιλώντας σε ένα ακροατήριο στελεχών της ΝΔ και τοπικών παραγόντων αφενός κινήθηκε στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων» και των αναπόφευκτων τάχα συνεπειών τους, αφετέρου παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα για τα όσα ζει ο λαός της πόλης μετά τις πλημμύρες και για τα όσα έχουν δρομολογηθεί. Οπως δήλωσε με θράσος: «Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι "παρών" κάθε φορά που ο πολίτης το χρειάζεται. Πιστεύω ότι στις πολλές κρίσεις που αντιμετώπισε αυτή η κυβέρνηση, ένα πράγμα δεν ακούσαμε και αυτό είναι "πού είναι το κράτος"»! Δεν δίστασε επίσης να πει ότι «η κυβέρνηση, όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς, κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας».

Ολα αυτά την ώρα που οι κάτοικοι, αφού πρώτα πνίγηκαν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που μπαίνουν στο «ζύγι» του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, από τις ελλείψεις στη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών και την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, πάλευαν μόνοι τους για βδομάδες με τις λάσπες, αντλώντας νερά από σπίτια και μαγαζιά με δικά τους έξοδα. Ενώ οι βροχές του Δεκέμβρη και του Γενάρη ξεσκέπασαν το φιάσκο των όποιων μικροέργων έγιναν στη συνέχεια, με προβληματικό τρόπο, χωρίς να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού.

Οσο αναφορά τις αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις, τα στοιχεία 5 μήνες μετά είναι αμείλικτα: Μόλις το 50% των επιχειρήσεων έχουν λάβει το 20% της καταστροφής τους, ενώ για τις αποζημιώσεις στις κατοικίες τα ψίχουλα που δόθηκαν δεν έχουν καλύψει τη συνολική ζημία των νοικοκυριών, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν οικογένειες που μένουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Για τους αγρότες και παρά τις υποσχέσεις για αποζημιώσεις στο 100%, τα ίδια τα στοιχεία και οι διαμαρτυρίες των αγροτοκτηνοτρόφων τούς διαψεύδουν: Ούτε στο 100% είναι, ούτε δίκαιες είναι για αρκετές περιπτώσεις, αφού η περίφημη τροπολογία Βορίδη, που τόσο πανηγυρίστηκε από κάποιους ότι ανοίγει το δρόμο για 100% αποζημιώσεις, ήταν στάχτη στα μάτια των αγροτών, και παράλληλα η κυβέρνηση δεν ανέστειλε το άρθρο 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που μειώνει τις αποζημιώσεις.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πανδημία, επαναλαμβάνοντας την επωδό της ατομικής ευθύνης και περνώντας στα ψιλά τις μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο και την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου, που κατέρρευσε και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την ανέγερσή του σε άλλο σημείο.

«Πυξίδα» της κυβέρνησης οι ανάγκες των ομίλων κόντρα στις λαϊκές ανάγκες

Με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην περιοχή, η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στην επόμενη μπόρα θα συζητάμε πάλι για καταστροφές με αιτία "τα ακραία καιρικά φαινόμενα", αφού από την ομιλία του πρωθυπουργού και τις διάφορες παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα φαίνεται πως αντιπλημμυρικά εννοούν το καθάρισμα κάποιων ποταμών και ρεμάτων. Κουβέντα δεν ακούστηκε για τον Αχελώο, το φράγμα Μουζακίου κ.λπ. Οσο για τις πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών, που με τυμπανοκρουσίες είχαν υποσχεθεί τον Οκτώβρη, τώρα λένε πως δεν είναι εφικτό να δοθούν γιατί δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες! Επιτρέπουν όμως οι συνθήκες το μπούκωμα με εκατοντάδες εκατομμύρια στα μεγάλα ΜΜΕ, στις αεροπορικές εταιρείες, στους εφοπλιστές και γενικά στα μεγάλα συμφέροντα. Αλλωστε, πριν έρθει στην πόλη μας πέρασε από τα Τρίκαλα για να διαφημίσει το έργο μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας. Πρόκειται για τον πληρωμένο από το λαό, πολύπαθο Ε65, έργο που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι χρηματοδοτήθηκαν και χρηματοδοτούνται αδρά για την κατασκευή και την εκμετάλλευσή του. Δεν μπορεί επομένως να κρυφτεί για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η "πυξίδα" της κυβέρνησης κινείται με βάση τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και κόντρα στις λαϊκές ανάγκες».

Η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί το λαό της πόλης να συνεχίσει να διεκδικεί, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τα όποια χρήματα λοιπόν δόθηκαν, αν και είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, δόθηκαν κάτω από την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση του λαού μας και όχι από φιλευσπλαχνία της κυβέρνησης. Να μην εφησυχάσει και να μην πειστεί από τις προσπάθειες της ΝΔ και της κυβέρνησης πως παρόλο που πνίγηκε ένας νομός εξαιτίας της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων και των παραλείψεων της κυβέρνησης και των φιλοκυβερνητικών παραγόντων της Τοπικής Διοίκησης, "όλα βαίνουν καλώς". Να βγάλει συνολικότερα συμπεράσματα για τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και να διεκδικήσει αγωνιστικά ό,τι δικαιούται, ό,τι του ανήκει. Αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, εργάτες, συνταξιούχοι, νεολαία, σε κοινή συμμαχία να παλέψουν για ανατροπή αυτής της πολιτικής, που ταΐζει τους μεγάλους στύβοντας το λαό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ