Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στη μάχη για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς

Κινητοποιήσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις που ξεσκεπάζουν τις τραγικές ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τη διάδοση της πανδημίας

Από τη συγκέντρωση στο Μενίδι
Από τη συγκέντρωση στο Μενίδι
Την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, την απαράδεκτη τακτική της εργοδοσίας να αποκρύπτει κρούσματα και να εκθέτει το προσωπικό σε τεράστιους κινδύνους, αλλά και την ασυλία που της παρέχει η κυβέρνηση με τους μηδαμινούς κρατικούς ελέγχους, αναδεικνύουν με μια σειρά από παρεμβάσεις τους σωματεία σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα οργανώνουν την πάλη και τη διεκδίκηση ώστε να μην είναι η δουλειά μια καθημερινή αναμέτρηση με την πανδημία.

Την περασμένη Παρασκευή, συνδικάτα που δρουν στο Μενίδι, μια περιοχή που βρίσκεται στο «κόκκινο» και πριν από τα μέτρα για όλη την Αττική είχε μπει σε καθεστώς αυστηρού περιορισμού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, στάθηκε μεταξύ άλλων στις ευθύνες κράτους και κυβέρνησης για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας (πρώην ΚΕΠΕΚ), που είναι υπεύθυνη για χιλιάδες επιχειρήσεις, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά, στην Ανοιξη, αυτήν την περίοδο είναι κλειστή και δέχεται μόνο ραντεβού, σε ένα τηλέφωνο που δεν απαντάει ποτέ. «Την ίδια στιγμή έρχονται καθημερινά καταγγελίες για κρούσματα σε χώρους δουλειάς, με τελευταίο παράδειγμα εργοστάσιο για το οποίο εργαζόμενοι λένε ότι υπάρχουν πάνω από 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα», ανέφερε. Ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας της περιοχής, το οποίο εξυπηρετεί τον 4ο μεγαλύτερο δήμο της Αττικής, με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους και που στα όριά του βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Αττικής, με εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους, είναι σκόπιμα υποστελεχωμένο, λείπουν ειδικότητες και την ίδια στιγμή λένε ότι θα διαθέσουν το μισό προσωπικό για τον εμβολιασμό. Επίσης, κατήγγειλε ότι η δημοτική αρχή συνειδητά προσπαθεί να αποκρύψει τα κρούσματα στα σχολεία, ενώ δεν ανανεώνει συμβάσεις καθαριστριών στα Δημοτικά. Ο Πάνος Βασιλός, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου, αναφέρθηκε στην κατάσταση στον κλάδο τονίζοντας την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα σωματεία τους. Η συγκέντρωση έκλεισε με κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Στη Δυτική Αττική, επίσης μια περιοχή με εκατοντάδες βιομηχανίες και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς, εκπρόσωποι συνδικάτων συνεχίζουν τις περιοδείες. Εκπρόσωποι του παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου, από κοινού με αγωνιστές υγειονομικούς από το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, πραγματοποίησαν περιοδεία στην εταιρεία «Μέτρον Ενεργειακές Εφαρμογές ΑΕ». Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή σε σχέση με την πανδημία και για την ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού.

Τόνισαν ότι οι γενικές οδηγίες της κυβέρνησης σε σχέση με την πρόληψη της πανδημίας είναι ανεπαρκείς. Ανέδειξαν την ανάγκη να υπάρχει επικαιροποίηση της Εκθεσης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε επιχείρηση, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε ξεχωριστό χώρο, όλους τους κινδύνους που υπάρχουν κατά την παραγωγική διαδικασία και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και να πάρουν πρωτοβουλίες μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου για μέτρα προστασίας μέσα στο χώρο δουλειάς.

«Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα»

«Αντί να περιμένουν 15 μέρες για να δουν τους "υπαίτιους" της εξέλιξης της πανδημίας στις δίκαιες κινητοποιήσεις των φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών που διαδηλώνουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική - εγκληματική πολιτική της ΝΔ, να στρέψουν την προσοχή τους στους εργασιακούς χώρους που εξακολουθούν να είναι χώροι μετάδοσης και διασποράς του ιού, στα ΜΜΜ όπου γίνεται το αδιαχώρητο και στο δημόσιο σύστημα Υγείας που αγκομαχά», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στο Εμπόριο και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ, επισημαίνει, οι εργαζόμενοι μετράνε συνέχεια δεκάδες κρούσματα: «Εχουμε βαφτίσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα "δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα", αφού γίνονται κουρελόχαρτα μπροστά στο κέρδος της απρόσκοπτης λειτουργίας των καταστημάτων».

Ο Σύλλογος, «διευκολύνοντας» όσους «"νοιάζονται" για τη δημόσια υγεία μόνο όταν βλέπουν αντιδράσεις στη βάρβαρη πολιτική τους», απαριθμεί μια σειρά περιπτώσεων με πλήθος κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς, που καταγράφηκαν μόνο το Γενάρη. «Σκλαβενίτης»: Περιστέρι 12 κρούσματα, Αγία Βαρβάρα 7, Καλλίπολη 11. «MyMarket - Metro»: Οινόφυτα - αποθήκες 6 κρούσματα, Μάνδρα - αποθήκες 1, Νέα Πεντέλη 3. «ΑΒ Βασιλόπουλος»: Ελληνικό 4 κρούσματα, Αγίου Μελετίου - Κυψέλη 2, Πατήσια 2, Σεπόλια 3. «Δάφνης»: Ομόνοια 3 κρούσματα. «Αττικα»: 1 κρούσμα. «Πλαίσιο»: Μάνδρα - αποθήκες 1 κρούσμα. «Μασούτης»: Πολύδροσο - Χαλάνδρι 9 κρούσματα. «E-fresh»: 5 κρούσματα.

Για τη μη λήψη μέτρων ακόμα και όταν διαπιστώνεται κρούσμα, φέρνει το παράδειγμα του «ΑΒ» Ελληνικού, όπου «αφού εντοπίστηκε θετικός συνάδελφος η εργοδοσία επέλεξε να κάνει τεστ μόνο στο τμήμα του συναδέλφου και όχι σε όλους τους εργαζόμενους».

Απουσία ελέγχου, στο «κόκκινο» η εντατικοποίηση

Απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε εργασιακούς χώρους στη Μεσσηνία, και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ, κάτι που αναδεικνύει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα του νομού. Το γεγονός αυτό, σημειώνει, είναι «επακόλουθο των υγειονομικών πρωτοκόλλων - λάστιχο, των ανύπαρκτων ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και του γεγονότος ότι στους συγκεκριμένους χώρους η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο"».

Γι' αυτό, αν δεν ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα, «τα σούπερ μάρκετ μπορεί να αποτελέσουν υγειονομική βόμβα στην καρδιά κάθε γειτονιάς. Οι μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του καταστήματος όπου εντοπίζονται κρούσματα, είναι επικίνδυνη, καθώς, αν δεν υπάρχουν συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ, η ανάμειξη του προσωπικού συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη διασπορά του ιού», σημειώνεται.

Μέτρα «με το σταγονόμετρο»

«Παρόλο που η Αχαΐα βρίσκεται στο "κόκκινο", η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει πιο αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε χώρο δουλειάς», επισημαίνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι «στο κατάστημα ΖΑΡΑ της Πάτρας, που απασχολεί 60 εργαζόμενους και οι πελάτες είναι εκατοντάδες κάθε μέρα, την Πέμπτη 28/1 συναδέλφισσα νόσησε και βρέθηκε θετική. Μετά από παρέμβασή μας ενημερωθήκαμε από εκπρόσωπο της εργοδοσίας ότι θα πραγματοποιηθούν τεστ μόνο σε ελάχιστες στενές επαφές και όχι στο σύνολο των εργαζομένων, και μάλιστα όχι μοριακά αλλά rapid. Το κατάστημα δεν σταμάτησε τη λειτουργία του ούτε λεπτό και λειτουργούσε με συναδέλφους που είχαν έρθει σε επαφή με την συνάδελφο που νοσούσε. Η απολύμανση λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε κατευθείαν, όμως οι συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι δεν είδαν πιστοποιημένο συνεργείο να πραγματοποιεί απολύμανση. Είναι άγνωστο ακόμα αν και πόσοι συνάδελφοι βγήκαν σε καραντίνα.

Στις αποθήκες της "Lidl" στη ΒΙΠΕ Πάτρας, που απασχολεί γύρω στους 60 εργαζόμενους, εμφανίστηκε θετικός συνάδελφος την Τρίτη 26/1 αλλά η εργοδοσία το απέκρυπτε μέχρι την Παρασκευή 29/1. Μετά από πιέσεις έγιναν τεστ στο τέλος της βάρδιας (για να μη σταματήσει καθόλου η δουλειά), αλλά σε ελάχιστους εργαζόμενους και μόνο σε όσους δούλευαν στο ίδιο πόστο. Είναι απαράδεκτο να μη γίνονται τεστ σε όλο το προσωπικό με το πρόσχημα ότι δεν προβλέπεται, ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοι μετακινούνται με λεωφορείο, μέσα στο οποίο επιβαίνουν εργαζόμενοι από όλα τα πόστα. Μετά από τα τεστ βρέθηκε θετική και άλλη συνάδελφος. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο η εργοδοσία απέκρυπτε, ο ιός έκανε πάρτι μέσα στις αποθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ