Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα και νέα ανεπαρκή «μπαλώματα»

Eurokinissi

Με την τακτική του «ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα, τα γνωστά «άνοιξε - κλείσε» και με ανεπαρκή «μπαλώματα» βαδίζει η κυβέρνηση και προς το τρίτο κύμα της πανδημίας, αντί να πάρει έστω και τώρα μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σε επιχειρησιακή τηλεδιάσκεψη χτες το πρωί ζήτησε «μέγιστη ετοιμότητα και προετοιμασία για το τρίτο κύμα σε όλη τη χώρα», στο φόντο της αύξησης των κρουσμάτων, της διασποράς των μεταλλάξεων και της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ότι στην Αττική, στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, την προηγούμενη Δευτέρα 25/1 οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό ήταν 455, ενώ χτες έφτασαν τους 547.

Αντί όμως για οποιοδήποτε μέτρο πραγματικής ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, οι «διαρροές» του υπουργείου για το κυβερνητικό σχέδιο ενόψει τρίτου κύματος αφορούν κατά βάση την ακόμα μεγαλύτερη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου, με δραματικές συνέπειες συνολικά για την υγεία του λαού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης στη χτεσινή ενημέρωση υπερασπίστηκε την τακτική του «άνοιξε - κλείσε», υποστηρίζοντας ότι «η τακτική του "ακορντεόν" (...) έχει μια πολύ θετική πλευρά. Το "ακορντεόν" ανοίγει και κλείνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε θα το ανοίξεις και πότε θα το κλείσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνεται πάντα, με βάση τα δεδομένα που έχεις και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ξανά η συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης, στη λογική «κόστους - οφέλους» για τα κέρδη του κεφαλαίου, να μην παρθούν τα μέτρα που επιβάλλονται για την προστασία του λαού, στην Υγεία, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Εκπαίδευση κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε ένα πιο «αυστηρό» lockdown, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. να εφαρμοστεί σύντομα και στην Αττική, αφού πρώτα η κυβέρνηση ακούσει τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να προμηθευτεί το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο, έβαλε σαν όρο να δώσει το «πράσινο φως» η ΕΕ:«Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο της Ευρώπης, όπως έχει τεθεί», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, βέβαια, με κριτήριο και πάλι τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ειδικά του Τουρισμού, των Μεταφορών κ.ο.κ., δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να συζητήσει σε διμερές επίπεδο το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για διευκόλυνση των ταξιδιών στην Ελλάδα από χώρες της περιοχής που δεν είναι μέλη της ΕΕ (π.χ. Σερβία, Β. Μακεδονία). «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί μια ιδέα που θα χαρούμε πάρα πολύ, εκτός από λόγους υγείας, να προχωρήσει στο μέλλον και σε άλλες εφαρμογές. Θα είναι ιδανικό να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο, επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε τον τομέα του Τουρισμού, που τον θεωρούμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, θα εξετάσουμε και άλλες πιθανότητες», είπε.

«Ενίσχυση» για τρίτο κύμα και εμβολιασμό... η πρόσληψη 1.000 επικουρικών

Αντίστοιχα, στη χτεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι η «ενίσχυση» του ΕΣΥ για το τρίτο κύμα της πανδημίας και τις απαιτήσεις του εμβολιασμού... θα είναι η πρόσληψη 1.000 επικουρικών, δηλαδή εργαζομένων με ημερομηνία λήξης, που θα ανακυκλώσουν όσους πρόκειται να απολυθούν.

Χαρακτηριστικά, ο γγ ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο βάρος που σηκώνει το ΕΣΥ, που «δίνει μία διπλή μάχη, για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας καθώς και της διενέργειας των εμβολιασμών», για να διαφημίσει στη συνέχεια το νέο ανεπαρκές «μπάλωμα» της κυβέρνησης, που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων και των αυξημένων αναγκών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πρόσθετα στα 400 εμβολιαστικά κέντρα, θα λειτουργήσουν το Φλεβάρη άλλα 300, στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα «μεγα-εμβολιαστικά κέντρα» που θα δημιουργηθούν στη HELEXPO στην Αθήνα και στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Στην πραγματικότητα, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης, προδιαγράφεται η αναστολή ιατρικών λειτουργιών και σε άλλα Κέντρα Υγείας (η οποία έχει ήδη ξεκινήσει), επιπλέον μετακινήσεις προσωπικού κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς του εμβολιασμού, ανακοινώθηκε ότι έχουν διενεργηθεί συνολικά 290.000 εμβολιασμοί, με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης να φτάνει μόλις στο 2,75% του πληθυσμού (δεν ανακοινώθηκε τι ποσοστό αφορά και τις δύο δόσεις).

Αναφορικά με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής «AstraZeneca», η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδώρου επισήμανε τις επιφυλάξεις που υπάρχουν σχετικά με τη χρησιμοποίησή του σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών (έχουν διατυπωθεί μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία). «Αγκάθι», όπως σημείωσε, αποτελεί «ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα». Η ίδια ανέφερε ότι το δείγμα αυτό θα μεγαλώσει, ενώ θα υπάρξουν και «πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία». Η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%, «σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 βδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%». Με βάση τα παραπάνω και μετά από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη των εθνικών επιτροπών εμβολιασμών, αναμενόταν να διαμορφωθεί η τοποθέτηση για την εφαρμογή ή μη του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού, έγινε σαφές ότι δεν έχει αυξηθεί η τοξικότητα της νόσου, αλλά η μεταδοτικότητά της, που όμως «είναι αρκετή για να επιβαρύνει τα ΕΣΥ και στην προεκτάσή του να αυξήσει και τη θνητότητα». Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 1 της νοτιοαφρικανικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ