Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Νέες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα από την ΟΒΣΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης
  • Αυτοκινητοπομπή αύριο στο υπουργείο Οικονομικών από τους επαγγελματίες της Δυτ. Αττικής

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων της Δυτικής Αττικής

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων της Δυτικής Αττικής
Σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασία του λαού από την πανδημία.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Επιπλέον, αύριο, Πέμπτη, οι Διοικούσες Επιτροπές των υπό σύσταση Ενώσεων ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας και Ασπροπύργου οργανώνουν νέα κινητοποίηση, καλώντας τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν με τα οχήματά τους σε αυτοκινητοπομπή προς το υπουργείο Οικονομικών για να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία να δεσμευθεί για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι επαγγελματίες της Ελευσίνας και της Μάνδρας δίνουν ραντεβού στις 11 π.μ. στα «Lidl» Ελευσίνας, ενώ του Ασπροπύργου στις 11 π.μ. στον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της πόλης.

Αντίστοιχα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου την Παρασκευή 15/1 στις 10 π.μ., καθώς και σε κινητοποίηση στην εφορία την Τετάρτη 27/1 στις 10 π.μ.

Κλιμακώνοντας τη δραστηριότητά τους, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ της Αττικής προχωρούν στις 27 Γενάρη σε νέες συντονισμένες αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως αποφασίστηκε στην επιτυχημένη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ, με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων Ομοσπονδιών, τοπικών Ενώσεων, κλαδικών σωματείων και Επιτροπών Αγώνα.

Κάλεσμα της ΟΒΣΑ

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΟΒΣΑ σημειώνει ότι μετά το τέλος της χριστουγεννιάτικης περιόδου η κατάσταση παραμένει δραματική για τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πολιτικής που αφήνει το λαό εκτεθειμένο.

«Το προ μηνών 800άρι και τα μισο-δανεικά της "επιστρεπτέας προκαταβολής", για όσους την πήραν, δεν αρκούν για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα. Από την άλλη, τα δισ. του "Ταμείου Ανάκαμψης" περιμένουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια», τονίζει η ΟΒΣΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες «η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη περνάει αλλεπάλληλα αντιλαϊκά νομοσχέδια», όπως ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, η αναβάθμιση της καταστολής κ.ά.

Η ΟΒΣΑ χαιρετίζει τις Ενώσεις και τα Σωματεία ΕΒΕ που δεν μένουν σιωπηλά και προχωρούν σε αγωνιστικές παρεμβάσεις. Καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να προχωρήσουν σε μαζική αγωνιστική διεκδίκηση, προτάσσοντας τα δίκαια αιτήματά τους, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και όσους έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Διαγραφή μέρους των χρεών προς εφορία και τράπεζες. Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ κ.ά.

«Ακορντεόν» τα μικρομάγαζα από τις κυβερνητικές παλινωδίες...

Στο μεταξύ, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες «λουκέτα» τους αμέσως επόμενους μήνες - το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναφέρει έως και 200.000 «λουκέτα» φέτος - η κυβέρνηση «διαρρέει» σενάρια για υπό όρους λειτουργία του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει το άνοιγμα του συνόλου των μαγαζιών με τη μέθοδο του «click away» (διαδικτυακή ή τηλεφωνική παραγγελία και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος), όπως ίσχυε κατά την εορταστική περίοδο, ενώ ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία εισηγείται την εφαρμογή της μεθόδου «click in shop», σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η παρουσία καταναλωτών μέσα στα καταστήματα (και η δυνατότητα δοκιμής) κατόπιν ραντεβού και με τη λήψη προστατευτικών μέτρων. Αυτήν τη φορά μάλιστα αναμένεται να λειτουργήσουν και τα καταστήματα που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων.

Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα προαναφερθέντα καίρια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων, το ζήτημα είναι ότι ακόμη κι αν λειτουργήσουν υπό όρους τα καταστήματα, απαράλλαχτη θα παραμένει η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, με τη διατήρηση των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού (π.χ. αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μαζικά τεστ στον πληθυσμό, ουσιαστική ιχνηλάτηση κ.ά.). Πράγμα που σημαίνει ότι, μπροστά και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, όλα δείχνουν ότι το «ακορντεόν» σε βάρος των μικρομάγαζων, με το διαρκές «άνοιξε - κλείσε», είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org