Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Σήκωσαν ρολά, αλλά η αγωνία της επιβίωσης παραμένει

Η κυβέρνηση τους «πετάει το μπαλάκι» για να μην ξανακλείσει η αγορά και δεν δεσμεύεται για κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης

Χτεσινή εικόνα από την Ερμού στην Αθήνα

Eurokinissi

Χτεσινή εικόνα από την Ερμού στην Αθήνα
Ξεκίνησαν χτες πρώτη μέρα τη λειτουργία τους τα καταστήματα λιανικής και παροχής υπηρεσιών, μετά από περίπου δύο μήνες lockdown, με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν κι ενώ κουβαλάνε στις πλάτες τους όλες τις υποχρεώσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Η ανασφάλεια για ένα επόμενο κλείσιμο παραμένει, με την κυβέρνηση να κουνάει το δάκτυλο σε επαγγελματίες και πελάτες ότι αν δεν τηρήσουν τους περιορισμούς, το lockdown θα επανέλθει. Επιρρίπτει δηλαδή για μια ακόμη φορά την ευθύνη στον λαό, ενώ το κράτος επιμένει να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους πιο κρίσιμους κρίκους, επικαλούμενο το μεγάλο «κόστος».

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση αξιοποιεί το «άνοιγμα» ως άλλοθι για να απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση απέναντι στους μικρούς επαγγελματίες, που διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Στους μεγάλους εργασιακούς χώρους του Εμπορίου, η «επανεκκίνηση» συνοδεύτηκε με τα ήδη γνωστά στους εμποροϋπαλλήλους αντεργατικά μέτρα. Παρά το ανέβασμα των ρολών των καταστημάτων, πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν σε καθεστώς αναστολής, με τον όγκο της δουλειάς να φορτώνεται σε λιγότερο προσωπικό, με «κόψιμο» των ρεπό και 6ήμερη εργασία.

Οι πιέσεις στους εργαζόμενους να παρατείνουν τις ώρες και τις μέρες εργασίας τους αυξάνονται στο έδαφος της ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν, από το φόβο της «επιστροφής» στην αναστολή, ακόμα και της απόλυσης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι γυρίζουν στα πόστα τους με μειωμένο ωράριο ή εκ περιτροπής εργασία, καθώς στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένει και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Με το «καλημέρα» μάλιστα, η κυβέρνηση φρόντισε να ανακοινώσει και την προαιρετική λειτουργία του λιανεμπορίου την Κυριακή 24/1. Υπενθυμίζουμε ότι τα καταστήματα θα λειτουργούν χωρίς ραντεβού, εκτός από τις «κόκκινες περιοχές» όπου θα ανοίξουν με τη μέθοδο της «παράδοσης εκτός» (click away). Η μετακίνηση προς τα καταστήματα θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή με το έντυπο - βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Η διάρκεια των αγορών είναι έως δύο ώρες.

Αγωνιστικός προγραμματισμός

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, εμπλουτίζοντας τον αγωνιστικό τους προγραμματισμό, Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις 27 Γενάρη, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασία του λαού από την πανδημία.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Διαγραφή μέρους των χρεών προς εφορία και τράπεζες. Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ κ.ά.

Αλλά και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έκανε χτες εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζοντας τη δράση του, που δεν σταμάτησε ούτε για το διάστημα που τα ρολά των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν κλειστά. Κλιμάκια του Συλλόγου συζήτησαν με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να είναι σε επικοινωνία με το σωματείο τους και σε ετοιμότητα να αντιδράσουν σε κάθε επίθεση στα δικαιώματά τους.

Σε Μενίδι και Ελευσίνα

Σε μαζική εξόρμηση την Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 12 μ. στην πλατεία του Αγ. Βλάση και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στη δημοτική αρχή για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών καλεί και ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών. Υπενθυμίζουμε ότι στο Μενίδι έχει επιβληθεί «σκληρό lockdown» εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται στον δήμο, με την κυβέρνηση να επιλέγει την προσφιλή της μέθοδο του «ακορντεόν».

Σε σχετική του ανακοίνωση ο τοπικός Σύλλογος τονίζει ότι «οι ανάγκες μας δεν χωρούν στο "κρεβάτι του Προκρούστη" κυβέρνησης - δημοτικής αρχής Αχαρνών» και ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών «για να μείνουμε όρθιοι την επόμενη μέρα».

Ο Σύλλογος προσθέτει ότι «για άλλη μια φορά παρακολουθούμε την κυβέρνηση να καταφεύγει στην εύκολη λύση της έντασης των περιοριστικών μέτρων, θέτοντας και τον δήμο μας σε κατάσταση "σκληρού lockdown". Την ίδια στιγμή βέβαια δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης των πραγματικών αιτιών της διασποράς του κορονοϊού».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Ελευσίνα αίρονται τα μέτρα «σκληρού lockdown» που είχαν επιβληθεί και ξεκίνησε η λειτουργία των μικρών καταστημάτων. Σε ανακοίνωσή της η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του υπό σύσταση Συλλόγου Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών εκφράζει έντονη ανησυχία, αφού, όπως επισημαίνει, «όλοι οι παράγοντες που μας οδήγησαν στο κλείσιμο με ευθύνες της κυβέρνησης παραμένουν παρών. Είναι παρών η ανυπαρξία ελέγχων και μέτρων προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, είναι παρών η άθλια κατάσταση στα ΜΜΜ, είναι παρών το σμπαραλιασμένο και αθωράκιστο σύστημα Υγείας».

Βάζουν μπροστά για «όλες τις Κυριακές ανοιχτά»

Την ανάκληση της απόφασης της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου, που προβλέπει την «προαιρετική» λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, διεκδικεί το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Οπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο, η περιφερειακή αρχή με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών «υλοποιεί την πολιτική κατεύθυνση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών, περνώντας όμως τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org