Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Παρεμβάσεις για τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

Τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων βάζουν στο επίκεντρο οι συνεχείς παρεμβάσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, απέναντι στη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική που οξύνει τα προβλήματά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων καταγγέλλει πως ενώ μεγάλη μερίδα των βιοπαλαιστών αγροτών του νομού έχει να αντιμετωπίσει τις εξευτελιστικές τιμές στο λάδι, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή αλλά και τα αδιάθετα προϊόντα λόγω των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν στις 18 Δεκέμβρη ότι τελικά δεν πιστώθηκαν όλα τα χρήματα στους λογαριασμούς τους όπως περίμεναν από τις αγροτικές ενισχύσεις. Η Ομοσπονδία απαιτεί να πληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα που τους πνίγουν, να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Επιπλέον, ο Αγροτικός Σύλλογος Βουκολίων «Μαρίνος Αντύπας», στο νομό Χανίων, με ανακοίνωσή του αναδεικνύει και το θέμα που αφορά τους μετακλητούς εργάτες γης που έχουν έρθει από τρίτες χώρες με συνοπτικές διαδικασίες και για τους οποίους έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα σχετικά με τον τρόπο πληρωμής της εργασίας τους. Οπως εξηγεί, «οι πρώτοι εργάτες ήρθαν στις αρχές Οκτώβρη και πληρώνονται με εργόσημο αφού είναι εργάτες γης. Για να πληρωθούν όμως με εργόσημο θα πρέπει πρώτα να βγάλουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία για την εξαργύρωση του εργόσημου από την τράπεζα. Εχει προταθεί μια κατά τη γνώμη μας σωστή διαδικασία ώστε να βγουν ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ χωρίς να πάει κανείς από την ΔΟΥ και να τα στέλνει η ΑΑΔΕ στην Αντιπεριφέρεια ώστε να μπορούν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Οι εργάτες είναι απλήρωτοι, αν τους πληρώσει ο αγρότης με μετρητά το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 50 φορές ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη και δεν θα μπορέσει επιπλέον να εμφανίσει και τη σχετική δαπάνη στα έξοδά του. Εχουν τελειώσει πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους τη δουλειά τους και δεν μπορούν να φύγουν αφού δεν έχουν πάρει την αμοιβή τους και προβλέπουμε να κάνουν γιορτές μακριά από τα σπίτια τους. Ταυτόχρονα και οι αγρότες που τους φιλοξενούν θέλουν να τους αποδεσμεύσουν και να γυρίσουν στην πατρίδα τους αφού δεν τους χρειάζονται άλλο και απαγορεύεται να εργασθούν σε άλλον εργοδότη».

Ακόμα, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να καταδικάζουν το απαράδεκτο πρόστιμο που επιβλήθηκε στον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, μετά τη συμβολική κινητοποίηση του Συλλόγου ενάντια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια Εβρου. Δείχνοντας ταυτόχρονα με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους, Σύλλογοι και Ομοσπονδίες συγκεντρώνουν χρήματα για να πληρωθεί το πρόστιμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ