Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ
«Οφείλουμε να διατυπώνουμε κρίση όταν παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα»

«Το συλλογικό μας όργανο οφείλει να διατυπώνει την επιστημονική του κρίση όταν θεωρεί ότι παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα. Αυτό θα κάνουμε όσο κι αν προκαλούνται χυδαία αντανακλαστικά ορισμένων που θα προτιμούσαν τη σιωπή μας».

Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του χτες το βράδυ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ρ/σ «Real FM» και τον δημοσιογράφο Ν. Μπογιόπουλο, ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε για τη θέση της Ενωσης σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Και πρόσθεσε: «Είναι απλά τα πράγματα, υπάρχει το άρθρο 11 του Συντάγματος που ορίζει ότι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Η αρμόδια αστυνομική αρχή μπορεί να απαγορεύσει εφόσον εξειδικεύει τόπο και χρόνο. Η γενική απαγόρευση όπως αυτή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι επιτρεπτή διότι δεν συνιστά απλό περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος αλλά οδηγεί στην πλήρη αναστολή του. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στη λεγόμενη κατάσταση πολιορκίας, δηλαδή σε περιπτώσεις πολέμου και επιστράτευσης και πάλι με απόφαση της Βουλής και όχι του αρχηγού της Αστυνομίας. Σε περιόδους συνταγματικής ομαλότητας τέτοια απαγόρευση δεν νοείται και γι' αυτό λέμε ότι είναι αντισυνταγματική».

Οσον αφορά τις θέσεις συνταγματολόγων που θεωρούν ότι η απόφαση είναι συνταγματική, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η Ενωση δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις, σεβόμαστε όλους τους νομικούς επιστήμονες και ακούμε προσεκτικά τις τοποθετήσεις τους, την επιστημονική αυθεντία όμως δεν την κατέχει κανείς. Αντίθετες θέσεις κατέθεσαν άλλοι συνταγματολόγοι. Επίσης με τις θέσεις της Ενωσης τάχτηκε και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλοι δικαστές... Τι λέμε εμείς; (...) Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το Σύνταγμα, όλοι οι άλλοι νόμοι έχουν ισχύ υπεδεέστερη. Το να υποστηρίζεις ότι η απόφαση είναι σύννομη γιατί βασίζεται σε ένα νόμο ή μια ΠΝΠ και να παραγνωρίζεις την αντισυνταγματικότητα αυτού του νόμου ανατρέπει την ιεραρχία των κανόνων Δικαίου. Η ΠΝΠ του περασμένου Μαρτίου, στην οποία βασίστηκε η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας, είναι προγενέστερη του νόμου 4703 που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες και συνεπώς έχει καταργηθεί απ' αυτόν...». Και συμπλήρωσε: «Σήμερα (σ.σ. χτες) ο κ. Μαγιορκίνης ρωτήθηκε αν εισηγήθηκε η Επιτροπή το μέτρο αυτό και η απάντηση ήταν αρνητική. Αρα όσοι επικαλούνται σχετική εισήγηση της Επιτροπής λένε ψέματα. Ακόμα κι αν υπάρχει η εισήγηση της Επιτροπής και βασίστηκε σε αυτή ο αρχηγός της Αστυνομίας το ζήτημα είναι ότι η ΠΝΠ και ο νόμος δεν μπορεί να είναι πάνω απ' το Σύνταγμα, δεν ακυρώνεται το άρθρο 11».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ