Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2020 - 2021
Ελλείμματα και χρέη στις πλάτες του λαού

MotionTeam

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του εγχώριου κεφαλαίου, αποτυπώνεται στην εξέλιξη των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 9 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εμφανίζει έλλειμμα 13,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, το κρατικό πακέτο στήριξης (δημοσιονομικά, αναβολή φόρων και παροχή ρευστότητας) που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή έως σήμερα, φτάνει σε 21,5 δισ. ευρώ συνολικά για το 2020, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα στο φετινό 12μηνο αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα της τάξης του 6,2% του ΑΕΠ σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παρά και τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, περίπου 3,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά, βρίσκονται στις λίστες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.272.431, οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν σε 1.740.507.

Η συνολική μάζα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώνεται στα 106,2 δισ., από τα οποία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα 22,6 δισ. χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης». Σε αυτό το φόντο, ενώ η μεγάλη μάζα των χρεών αφορά τους κάθε είδους μεγαλοοφειλέτες, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εστιάζουν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων σε βάρος της «μαρίδας».

Σε αυτό το περιβάλλον, την ερχόμενη Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπει ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ για το 2020 λίγο πάνω από 10% και μερική ανάκαμψη οριακά πάνω από 5% για το 2021. Σε αυτήν τη βάση, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών πακέτων στήριξης του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, το έλλειμμα για το 2021 αναμένεται στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ, ενώ και το κρατικό χρέος, που επίσης φορτώνεται στις λαϊκές πλάτες, θα απογειωθεί στο 205% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ