Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ επιταχύνεται η «κούρσα» του εμβολίου

Σχεδόν 661.000 τα ημερήσια κρούσματα το Σάββατο

Copyright 2020 The Associated

Νέο ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 καταγράφηκε παγκοσμίως το Σάββατο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέροντας σχεδόν 661.000 κρούσματα μέσα σε μια μέρα. Το αρμόδιο τμήμα του ΠΟΥ για την αμερικανική ήπειρο κατέγραψε επίσης ρεκόρ, με 269.225 επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα. Παράλληλα καταγράφονται όλο και περισσότεροι θάνατοι, πάνω από 9.500 ημερησίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αυτό είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου - όπως έγινε και το καλοκαίρι - και χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ. Ετσι, σε πολλές χώρες με την επιδείνωση της κατάστασης επανέρχονται τα lockdowns και το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων - όπως έγινε στην χώρα μας, στην Αυστρία κ.α.

Χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 54,8 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,325 εκατ.

«Καμία χώρα δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη» για την πανδημία, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, και ζήτησε να αξιοποιηθεί από τις χώρες κάθε «επιστημονική πρόοδος», επιμένοντας ότι η πανδημία μπορεί να περιοριστεί ακόμη και προτού να είναι διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο.

Στις ΗΠΑ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11,3 εκατ και οι θάνατοι προσέγγιζαν χτες τις 252.000. Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα καταγράφηκαν μόνο σε μια βδομάδα και τα νοσοκομεία έχουν «ξεχειλίσει».

Στην Ινδία καταγράφηκαν χτες άλλα 30.500 κρούσματα, που πλέον ξεπερνούν τα 8,845 εκατ., ενώ υπέκυψαν άλλοι 435 ασθενείς (πάνω από 130.000 συνολικά), στη δε Βραζιλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 5,8 εκατ. και οι νεκροί προσέγγιζαν χτες τις 166.000.

Η Γαλλία πλησιάζει τα 2 εκατ. κρούσματα, ενώ τις τελευταίες μέρες καταγράφονται πάνω από 20.000 κρούσματα καθημερινά, αν και ο ημερήσιος αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ μειώθηκε μετά από σχεδόν δυο βδομάδες lockdown. Την Κυριακή δηλώθηκαν άλλοι 302 θάνατοι σε νοσοκομεία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 44.548.

Αριθμός ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων σημειώθηκε χτες και στη Ρωσία (22.778), που μετρά συνολικά 1,948 εκατ., ενώ άλλοι 303 άνθρωποι κατέληξαν (σχεδόν 33.500 συνολικά).

Φουντώνει η «κόντρα» για το εμβόλιο

Στην «κούρσα» κρατών και φαρμακευτικών ομίλων για ένα εμβόλιο, το πειραματικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «Moderna» έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η γαλλική «Sanofi» ανακοίνωσε πως το πειραματικό εμβόλιό της θα μπορούσε να διανέμεται από τον Ιούνη του 2021, καθώς τα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης 2 προς το παρόν «δεν είναι αρνητικά». Η «Sanofi» θα ξεκινήσει τις δοκιμές φάσης 3 και «θα πάρει το ρίσκο» να ξεκινήσει ταυτόχρονα την παραγωγή του, που θα γίνει κυρίως στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της εταιρείας παραδέχτηκε πως οι «Pfizer» - «BionTech» «προηγούνται ελαφρώς», όμως «ένα εργαστήριο μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις δόσεις για όλο τον πλανήτη. Θα έχουμε πολλούς νικητές στο τέλος αυτής της κούρσας».

Συμφωνία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας της Νότιας Κορέας «GL Rapha» για την παρασκευή ετησίως περισσότερων από 150 εκατ. δόσεων του ρωσικού «Sputnik V» υπέγραψε το ρωσικό Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο (RDIF). Η παραγωγή θα αρχίσει τον ερχόμενο μήνα και οι δόσεις θα προορίζονται για παγκόσμια διανομή. Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνίες για την παρασκευή 500 εκατ. δόσεων ετησίως στο εξωτερικό για την προμήθεια άλλων χωρών. Επίσης, το RDIF δήλωσε ότι έχει παραγγελίες για περισσότερες από 1,2 δισ. δόσεις του «Sputnik V».

Η Ουγγαρία ενδέχεται να γίνει η πρώτη χώρα της ΕΕ όπου θα οργανωθεί η παραγωγή του «Sputnik V», ενώ τα πρώτα δείγματα του ρωσικού εμβολίου θα φτάσουν στην Ουγγαρία την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά 10 εκατ. δόσεων του «Sputnik V» το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι οποίες θα παραχθούν κυρίως στη Βενεζουέλα.

Η Βρετανία αναμένει να αρχίσει τη διάθεση του εμβολίου των «Pfizer» - «BionTech» ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα, αν κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως «η ευρεία πλειονότητα των ανθρώπων θα εμβολιαστεί το νέο έτος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ