Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΠΛΑΤΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ
Χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες ενάντια στην απαγόρευση

Διάβημα με το κείμενο στη Βουλή. Παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Από την παρέμβαση στη Βουλή
Από την παρέμβαση στη Βουλή
Ακαριαία ήταν η λαϊκή αντίδραση στην κατάπτυστη απαγόρευση που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση στον αγωνιστικό γιορτασμό της 17ης Νοέμβρη.

Μια πολύ πλατιά αντίδραση που βρήκε έκφραση στο κείμενο υπογραφών (βλ. διπλανή σελίδα) το οποίο ξεκίνησε να διακινείται το απόγευμα της Κυριακής από συνδικαλιστές, δικηγόρους και άλλους αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, βρίσκοντας πραγματικά συγκινητική ανταπόκριση, αφού μέσα σε λίγες ώρες συλλέχθηκαν χιλιάδες υπογραφές, κάτω από την απαίτηση να αποσύρει η κυβέρνηση την απαράδεκτη απαγόρευση.

Εκπρόσωποι συνδικάτων, που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα και διαμαρτύρονται για την ένταση του αυταρχισμού. Νομικοί και δικαστικοί, που τεκμηριώνουν ότι πρόκειται για μια άδικη και αντισυνταγματική απόφαση. Επίσης, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του πολιτισμού και του αθλητισμού, αιρετοί από την Τοπική Διοίκηση, όπως μεταξύ άλλων επικεφαλής συνδυασμών εκλεγμένων στην Περιφέρεια Αττικής κ.ά.

Καθολική η αποδοχή από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Ξεχωριστή σημασία έχει η καθολική αποδοχή του κειμένου από εκλεγμένους γιατρούς στις Νοσοκομειακές Ενώσεις από όλο το πολιτικό φάσμα, αφού υπογράφεται από τους προέδρους και τη συντριπτική πλειοψηφία των διοικήσεων των Ενώσεών τους σε όλη τη χώρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Λάρισα, Καρδίτσα, Ηράκλειο, Σέρρες, Αρκαδία κ.ά.). Μια σύσσωμη δηλαδή απόρριψη από τους επιστήμονες της Υγείας του ψευτοεπιχειρήματος της κυβέρνησης ότι τάχα απειλείται η δημόσια υγεία από συγκεντρώσεις που γίνονται με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.). Μια ακόμα απόδειξη ότι η πανδημία αποτελεί πρόσχημα για την κυβέρνηση, ώστε να καταστείλει τη λαϊκή διεκδίκηση, την ίδια στιγμή που δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας του λαού,

Η αντιπροσωπεία στην ΠτΔ
Η αντιπροσωπεία στην ΠτΔ
Το κείμενο υπέγραψαν και στήριξαν από την πρώτη στιγμή οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ενώ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο υπέγραψαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να το υπογράψουν, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στη βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου και το προεδρικό μέγαρο κατατέθηκαν οι χιλιάδες υπογραφές

Με τις χιλιάδες υπογραφές κάτω από το κείμενο, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι μαζικών φορέων πραγματοποίησαν διάβημα χτες το πρωί έξω από τη Βουλή, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης δεν θα περάσει, και προκειμένου να επιδώσουν το κείμενο των υπογραφών.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν ο Νίκος Τριανταφύλλου, γραμματέας του Συνδέσμου Φιλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών την περίοδο της δικτατορίας, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας, ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) και πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος ΔΣ ΕΚΑ, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Νίκος Φωτόπουλος, μέλος ΕΕ ΓΣΕΕ, ο Κώστας Πίτας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) Υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., η Εύα Μελά, εικαστικός, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Αγγελος Βρεττός δικηγόρος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Ελένη Ζαφειρίου, δικηγόρος και συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θόδωρος Συμεωνίδης, πρώην μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Κυριάκος Καρυδάς, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Τάκης Σαμπουτζάκης, δικηγόρος συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Βάγια Γκουνέλα, γενικός γραμματέας του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, η Νάντια Βαλαβάνη, πρώην βουλευτής ΛΑΕ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αθήνας, ο Μανώλης Καλομοίρης, Συντονιστής της Γραμματείας του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής, η Μαριάννα Τσίχλη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής «Ανυπότακτη Αττική».

Η ουσία είναι ότι θέλουν να τελειώνουν με το μήνυμα του Πολυτεχνείου

Σε δήλωσή του, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η ουσία της απαγόρευσης που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι θέλει να τελειώνει με το μήνυμα του Πολυτεχνείου και βρήκε τώρα ευκαιρία με τον κορονοϊό, αλλά αυτό δεν πρόκειται να περάσει. Και ο ίδιος ο λαός είναι αγανακτισμένος».

Από την πλευρά των συνδικαλιστών, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δηλώνουμε στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από το να εορτάσουμε με τον τρόπο που γνωρίζουν τα συνδικάτα τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, για τα επίκαιρα ζητήματα που υπάρχουν σήμερα για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας».

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του ΕΚΑ, αναφέρθηκε στη σημασία της συλλογής των υπογραφών, τονίζοντας ότι το Πολυτεχνείο «είναι ακόμα πιο επίκαιρο γιατί ταυτόχρονα με την πανδημία η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ευκαιρία να περάσει ό,τι μπορεί πιο αντεργατικό όσο γίνεται πιο εύκολα μη μπορώντας οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν. Δεν θα τους αφήσουμε».

Θα τους απαντήσει ο λαός

Το κείμενο με τις υπογραφές επιδόθηκε κατά σειρά, στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στο μέγαρο Μαξίμου το οποίο εκ μέρους του πρωθυπουργού το παρέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις δύο τελευταίες συναντήσεις συμμετείχαν ο Θανάσης Παφίλης καθώς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.

Στο τέλος της συνάντησης με την ΠτΔ, ο Θανάσης Παφίλης επισήμανε την υποκρισία της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας την κατάσταση που επικρατεί με ευθύνη της στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς και πρόσθεσε ότι το εργατικό κίνημα έχει αποδείξει ότι τηρεί τα υγειονομικά μέτρα καλύτερα από ό,τι η κυβέρνηση και το κράτος «γιατί ενδιαφερόμαστε για τη ζωή των εργαζομένων, πρώτα από όλα. Επομένως, η όλη αυτή απόφαση της κυβέρνησης θυμίζει άλλες εποχές και καλούμε το λαό να την πληρώσει με το ανάλογο νόμισμα».

Ο Νίκος Τριανταφύλλου, εκ μέρους του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 τόνισε ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν πρέπει να περιστέλλονται, από τη στιγμή μάλιστα που ο Σύνδεσμος έχει αποδείξει στην πράξη ότι παίρνει όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας σε κινητοποιήσεις.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπροσωπεία συμμετείχε η Ολγα Γεροβασίλη η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «ο φετινός εορτασμός της 17ης Νοέμβρη δεν μπορεί να γίνει με τη μαζική συμμετοχή των πολιτών και τη διεξαγωγή της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Για το λόγο αυτό, θα τιμήσουμε την επέτειο με συμβολικό τρόπο, τηρώντας όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις». Πρόσθεσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μετατρέψει την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία για την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού».

Στη συνάντηση από το ΜέΡΑ25 συμμετείχε η βουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία δήλωσε: «Για μας είναι πολύ σημαντικό να προασπίζουμε τη δημοκρατία, αλλά παράλληλα να προασπίζουμε και την υγεία των πολιτών και δεν το έχουμε παραβιάσει. Για μας δεν υπάρχει το ένα ή το άλλο. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική η κυβέρνηση ούτως ώστε να μη διχάσει την κοινωνία με τέτοιου είδους αποφάσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής δικηγόρος Γιώργος Παριανός(2020-12-09 00:00:00.0)
Διευρύνεται το κίνημα αλληλεγγύης(2006-09-27 00:00:00.0)
Υπογραφές υπέρ της καμπάνιας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»(2004-09-11 00:00:00.0)
Σήμερα η ιδρυτική συγκέντρωση(2001-03-02 00:00:00.0)
«Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού στην πληροφόρηση(2000-06-06 00:00:00.0)
"Μην υπογράψετε για το Αμστερνταμ"(1997-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ