Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυταρχικός παροξυσμός, υποκρισία και απειλές στο λαό

Στον αυταρχικό παροξυσμό και τις απειλές ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα καταφεύγει η κυβέρνηση για να επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει, για να αποσιωπήσει τις τεράστιες ευθύνες της στην εξάπλωση της πανδημίας και τις δεκάδες των θανάτων καθημερινά, αλλά και να φιμώσει το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που θα ακουστεί ξανά δυνατά σήμερα στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Με μια κατάπτυστη απόφαση, μνημείο αυταρχισμού, την οποία εξέδωσε σαν τον κλέφτη, το βράδυ του Σαββάτου, η κυβέρνηση έσπευσε με πρόσχημα τη διασπορά του κορονοϊού να βγάλει φιρμάνι πως «απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 06.00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21.00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020», διακηρύσσοντας ότι «για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις: Διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις». Η κατάπτυστη απόφαση φέρει την υπογραφή του αρχηγού της Αστυνομίας, Μ. Καραμαλάκη, και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθλιότητες από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη

Μπροστά στο κύμα κατακραυγής που σήκωσε σε όλο το λαό η κατάπτυστη αυτή απόφαση, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με δήλωσή του χτες, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ανερυθρίαστα, ισχυρίστηκε πως «η απόφαση να μη γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο» όταν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους εργασίας η κατάσταση είναι αφόρητη, ενώ τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» διότι το δημόσιο σύστημα Υγείας έμεινε, με ευθύνη του ίδιου προσωπικά και της κυβέρνησής του, αθωράκιστο επί μήνες σε συνθήκες πανδημίας.

«Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους», υποστήριξε, ψευδόμενος και εδώ, αποκρύπτοντας ότι δεκάδες σωματεία και νεολαίοι, με προσεκτικά διοργανωμένες εκδηλώσεις πανελλαδικά, τίμησαν τις επετείους αυτές, τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας», όταν ήταν ο ίδιος που άνοιξε το θέμα της απαγόρευσης των συναθροίσεων με εμφανή στόχο να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες για τον κορονοϊό στο λαό, ενώ ακόμα και σε αυτό το ζήτημα η φετινή Πρωτομαγιά απέδειξε ότι και η εκδήλωση μπορεί να γίνει και τα μέτρα προστασίας να τηρηθούν με απόλυτο σεβασμό.

Με τη δήλωσή του προσπάθησε επίσης να κρύψει πως η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να επιβάλει καθεστώς γενικευμένων απαγορεύσεων, υποστηρίζοντας πως «είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών», ενώ στην πράξη ανοίγει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, με τη «γνωμοδότηση» του ενός ή του άλλου «ειδήμονα» να μπαίνει ...γύψος σε κάθε είδους λαϊκή κινητοποίηση και αγώνα.

Υποστήριξε ακόμα πως «αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών». Την ίδια ώρα επιμένει στην απαράδεκτη απόφασή του και μάλιστα με θράσος «καλεί» τα κόμματα σε «αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας»...

Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ήδη από τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα σε διάφορες απειλές έφτασε και στην αθλιότητα να πει πως «οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια», δείχνοντας και τι πραγματικά τους ενοχλεί.

Από κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, που με φανερή αμηχανία και ανάμεσα σε διάφορα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», έφτασε χτες να επιστρατεύσει αστειότητες, όπως ότι οι συγκεντρώσεις με όλα τα μέτρα προστασίας και με αιτήματα για την προστασία της υγείας του λαού, «προσφέρουν κάλυψη σε αντιδραστικούς αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε», συγχέοντας επίτηδες το εργατικό - λαϊκό κίνημα με τους ψεκασμένους που θρέφουν οι κυβερνητικές παλινωδίες.

Παραπέρα, σε ένα όργιο υποκρισίας, ο Στ. Πέτσας από τη μία έσπευσε να απαξιώσει την τοποθέτηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που έκρινε την απόφαση της κυβέρνησης αντισυνταγματική, λέγοντας ότι «είναι συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών και εισαγγελέων. Δεν έχει κανένα λόγο για να δίνει γνωμοδοτήσεις», αλλά την ίδια ώρα αναγνώριζε τέτοια αρμοδιότητα σε συνταγματολόγους όπως οι Βενιζέλος, Μανιτάκης, Μποτόπουλος, που γνωμοδότησαν καταπώς βόλευε την κυβέρνηση.

Για να στηρίξει τον κυβερνητικό κατήφορο και επιβεβαιώνοντας ότι πιάνουν το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμψε στις απαγορεύσεις που επέβαλε η τότε κυβέρνηση, 4 χρόνια πριν, κατά την επίσκεψη Ομπάμα, όταν απαγορεύτηκαν πορείες και συγκεντρώσεις και τις 16/11, θυμίζοντας στη νυν αξιωματική αντιπολίτευση πόσο «υπεύθυνα» είχε φερθεί η ΝΔ τότε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι μεν αλλά... για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Με φανερή «αμηχανία», μετά την «αφωνία» όλων των περασμένων ημερών, υποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τις κυβερνητικές ανακοινώσεις καλώντας - διά στόματος προέδρου του, Αλ. Τσίπρα, χτες - την κυβέρνηση να αποσύρει την «αντισυνταγματική διάταξη» και ταυτόχρονα τους πολίτες να μην πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Ο Αλ. Τσίπρας, που χτες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά αλλά και τον Κυρ. Βελόπουλο, αμέσως μετά σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ηταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη». Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτήν την αντισυνταγματική διάταξη και έσπευσε να καλέσει τους πολίτες «να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία αλλά είναι και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και να μην αφήσουμε να μπει σε καραντίνα και η Δημοκρατία».

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να μη βρεθεί στο χώρο του Πολυτεχνείου, με τη δικαιολογία ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μία έξαρση ελευθερίας. Και δεν μπορεί 47 χρόνια μετά να γιορτάζεται σε ένα στρατόπεδο καταστολής», ανακοινώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς, με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973 στο χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης».

Το ΚΙΝΑΛ - το οποίο άλλωστε με μια απαράδεκτη απόφαση αρνήθηκε να στηρίξει την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ - σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τάχα την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να στήσει σκηνικό έντασης» και την ίδια ώρα ρίχνει νερό στο μύλο της, παρουσιάζοντας την απαγόρευση της πορείας ως «αυτονόητο» και κατηγορώντας τα υπόλοιπα κόμματα ότι «παγιδεύονται» «στη μεθόδευση της κυβέρνησης για την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ