Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει κάθε ενέργεια επέκτασης του Λατομείου Καντάνου και να προστατευτεί το φαράγγι

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κόμματος στην περιοχή

Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στην περιοχή
Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στην περιοχή
Το ιστορικό φαράγγι της Καντάνου επισκέφτηκε την Κυριακή 1η Νοέμβρη κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος, και συναντήθηκαν με την επιτροπή κατοίκων της περιοχής ενάντια στην επέκταση της λατομικής ζώνης.

Οπως διαπίστωσε το κλιμάκιο αλλά και ενημερώθηκε από την επιτροπή κατοίκων, ο ιστορικός τόπος του φαραγγιού απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή, με την επιχειρούμενη επέκταση υφιστάμενου λατομείου («Λατομεία Σελίνου ΑΕ») σε έκταση επιφάνειας 348 στρεμμάτων, από τα 59 στρέμματα που κατείχε έως σήμερα. Αυτό προκύπτει από απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στις συνθήκες πανδημίας, για την αποφυγή των λαϊκών αντιδράσεων.

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για επέκταση του λατομείου που βρίσκεται πάνω από το φαράγγι της Καντάνου - η οποία δόθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων, όπως και η ίδια αναφέρει - αποσιωπά το θεσμικό καθεστώς του φαραγγιού ως προστατευόμενου ιστορικού τόπου και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, αναφέροντας γενικόλογα πως «υπάρχουν προβλήματα για την ενεργοποίηση συνολικά της λατομικής περιοχής Καντάνου». Αποτελεί επίσης προσβολή στην ιστορική μνήμη, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, το εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την καταστροφή της Καντάνου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού ενάντια στον φασισμό και το Ολοκαύτωμα της Καντάνου το 1941. Το ίδιο και το τεχνικό έργο του χειροποίητου λιθόκτιστου επαρχιακού δρόμου των αρχών του περασμένου αιώνα, μήκους 6.640 μέτρων.

Ο λαός της Καντάνου χρόνια αντιστέκεται στην επέκταση του λατομείου, που έχει ήδη καταστρέψει τμήμα του δάσους τραχείας πεύκης και του παλαιού δρόμου. Ετσι, το 2007 δεν προχώρησαν οι σχεδιασμοί επέκτασης, μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, τις ανακοινώσεις φορέων (συλλόγων, οικολογικών οργανώσεων κ.ά.) και τις αρνητικές αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών και της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης για τη λειτουργία του λατομείου.

Στο φαράγγι της Καντάνου προκύπτει μια σπάνια περίπτωση πολλαπλής προστασίας, η οποία εκδηλώνεται με την ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης. Οι σχεδιασμοί για την εκ νέου επέκταση του λατομείου βρίσκουν αντίθετη την τοπική κοινωνία, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες του τόπου και τη φυσιογνωμία της περιοχής, και εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας, τα οποία προστατεύονται από το αντιλαϊκό - αντιπεριβαλλοντικό οπλοστάσιο διαχρονικά των κυβερνήσεων, που παραμένει άθικτο και ενισχύεται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ ανέδειξε το ζήτημα με Ερώτηση στη Βουλή αλλά και με τους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καντάνου - Σελίνου, διεκδικώντας:

-- Να σταματήσει κάθε ενέργεια επέκτασης του Λατομείου Καντάνου Χανίων.

-- Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του φαραγγιού της Καντάνου και του λιθόκτιστου δρόμου, και να αποκατασταθεί το τμήμα του δάσους και του δρόμου στο οποίο υπάρχουν επιπτώσεις από τη δραστηριότητα της εταιρείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ