Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Ξανά στο λαό ο «λογαριασμός»

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα συνοδεύτηκαν και από τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών όσον αφορά τα νέα μέτρα στήριξης της εργοδοσίας, που ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρίτο στη σειρά συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, ενώ για την ώρα το συνολικό δημοσιονομικό πακέτο φτάνει σε 13,3 δισ. ευρώ, που βέβαια και με τη μορφή διόγκωσης του κρατικού κρατικού χρέους και των ελλειμμάτων, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, προορίζεται να φορτωθεί στις πλάτες του λαού.

Ειδικότερα, στις δράσεις που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα συγκαταλέγονται τα εξής:

-- Ανοίγουν ο 4ος και ο 5ος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, μέσω της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής, η μεγάλη μάζα της οποίας θα κατευθυνθεί σε σχετικά ισχυρότερες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, και στους δύο νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής το 50% κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

-- Παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής ΦΠΑ και πληρωμής των δόσεων για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων μέχρι 30 Απρίλη 2021. Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής, ενώ οι οφειλές θα αποπληρωθούν στη συνέχεια σε 12 δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από το Μάη του 2021 και έπειτα.

-- Οι επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την ενοικιαζόμενη κύρια κατοικία εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των προστατευόμενων τέκνων τους. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, συμψηφίζεται το 1/3 των απωλειών τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στην αντεργατική πεπατημένη

Οσον αφορά τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση κινείται στην πεπατημένη της περιόδου του πρώτου lockdown, μεταφέροντας τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων και πάλι στις πλάτες τους, ενώ ήδη δρομολογεί και το νέο αντεργατικό τερατούργημα για τη 10ωρη εργασία, το χτύπημα σε μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ειδικότερα:

-- Οι συμβάσεις των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ζώνες «υψηλού κινδύνου» και κλείνουν υποχρεωτικά, θα τίθενται σε αναστολή για όσο διάστημα παραμείνει κλειστή η επιχείρηση. Ο μισθός τους περιορίζεται στα 534 ευρώ της αποζημίωσης «ειδικού σκοπού», όταν το διάστημα αναστολής είναι 30 μέρες, ή αναλογία των ημερών αναστολής επί του ποσού αυτού. Οι ασφαλιστικές εισφορές την περίοδο της αναστολής καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αντιστοιχούν στον ονομαστικό τους μισθό.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ που αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλη, και έχουν έδρα ή υποκατάστημα σε Περιφερειακές Ενότητες που κατατάσσονται στα επίπεδα 4 και 3. Σε αυτές οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή όσους εργαζόμενους κρίνουν οι ίδιοι.

-- Αυξάνεται από 40% στο 50% του προσωπικού η εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε όλη τη χώρα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που, όπως φάνηκε και κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, έγινε σε βάρος των εργαζομένων, χωρίς καμία πρόβλεψη για τις συνθήκες εργασίας τους και την τήρηση των ωραρίων. Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή της τηλεργασίας δεν μπορεί να κρύψει την ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας εκ μέρους της εργοδοσίας και την εκκωφαντική απουσία απ' αυτούς των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ).

Επεκτείνεται επίσης το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές «Αυξημένου Κινδύνου».

-- Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει γυρισμένη την πλάτη της στους ανέργους. Η επέκταση κατά δύο μήνες στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβρη έως Δεκέμβρη είναι ακόμα μία κοροϊδία, καθώς ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων δεν ξεπερνά το 15%. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι, που θα συνεχίσουν να βρίσκονται «εκτός του πεδίου» των κυβερνητικών μέτρων.

-- Παράλληλα με δύο διατάξεις, η κυβέρνηση προχωρά στη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η πρώτη αφορά τις οφειλές η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απρίλη 2021, οι οποίες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση 24 μηνιαίων δόσεων, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής τα 50 ευρώ.

Οι οφειλές που μπαίνουν σε ρύθμιση θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5% (σε ετήσια βάση), από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής τους, ενώ δεν θα επιβαρύνονται με τόκο αν η ρύθμιση γίνει για 12 μηνιαίες δόσεις.

Επιπλέον, οφειλέτες με ασφαλιστικές οφειλές που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά τρεις μήνες, έχασαν τουλάχιστον δύο δόσεις κατά την περίοδο Ιούνης - Οκτώβρης 2020 και βγήκαν εκτός, μπορούν να επανενταχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν μέτρα προστασίας των μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία(2023-10-17 00:00:00.0)
Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, μόνιμη φοροληστεία στο λαό(2020-09-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2020-09-15 00:00:00.0)
Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αντιμέτωπα με τη «δαμόκλειο σπάθη» εκβιασμών και πλειστηριασμών(2020-07-01 00:00:00.0)
«Πακέτα» και διευκολύνσεις στους ομίλους, τα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα(2020-03-31 00:00:00.0)
Παράταση στην καταβολή δόσεων(2005-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ