Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Διαδοχικά πακέτα στήριξης των ομίλων

Η πορεία διαμόρφωσης των μηχανισμών χρηματοδότησης της ΕΕ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ενόψει της περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που διαφαίνεται για τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να επικεντρώσουν στην ενεργοποίηση των προβλεπόμενων εκταμιεύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για τη συγκρότηση ενός ταμείου εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου αναμένεται η διοχέτευση πρόσθετης χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις της ΕΕ ύψους 200 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα συζητηθούν οι «οικονομικές προοπτικές και προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ και την παγκόσμια οικονομία», καθώς και ζητήματα που αφορούν την Τραπεζική Ενωση.

Εξάλλου, αύριο Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις, με φόντο τη «βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων», στην οποία αναφέρονται και σε προηγούμενες εκθέσεις, κι αυτό παρά τα διαδοχικά πακέτα στήριξης των ομίλων τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών - μελών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης προχωρά σε επαναξιολόγηση των δεδομένων που διαφαίνονται στην ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας προς το χειρότερο και τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού. Οι προβλέψεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού ενσωματώνουν μόνο ένα τμήμα της κατάστασης που προδιαγράφεται για το προσεχές διάστημα, ενώ βέβαια οι αναμενόμενες μεταβολές του ΑΕΠ επαναξιολογούνται προς τα κάτω, συμπαρασύροντας και τα σχέδια για τον κρατικό προϋπολογισμό (φορολογικά έσοδα, δαπάνες κ.ά.).

Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση λαμβάνοντας το συντομότερο δυνατό προκαταβολές από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης του κεφαλαίου, και ειδικότερα από το «Ταμείο Ανάκαμψης», με βάση το κυβερνητικό σχέδιο για το «πογκρόμ» αναδιαρθρώσεων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ