Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, του κατάπτυστου πολυνομοσχεδίου - «σκούπα», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε ένα ακόμα πακέτο αντεργατικών μέτρων καθ' υπαγόρευση του κεφαλαίου, φτάνοντας στο σημείο να βάλει «χέρι» ακόμα και στο Δώρο του Πάσχα, αλλά και να νομοθετήσει τις απλήρωτες υπερωρίες.

Με το νομοσχέδιο επικυρώνονται οι αντεργατικές ανατροπές που έφεραν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Αυγούστου, στο όνομα της αντιμετώπισης και της διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας. Στις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου έχουν ενταχθεί 53 άρθρα (σε σύνολο 87), δηλαδή ένα ακόμα νομοσχέδιο που περιέχει σειρά εμβληματικών αντεργατικών ρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, με τις πιο χαρακτηριστικές από αυτές: Το άρθρο 10, που προβλέπει την επιβολή απλήρωτων υπερωριών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώθηκαν, με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε προληπτική καραντίνα. Το άρθρο 17, με το οποίο μειώνεται το Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης, αφού μέρος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ που δίνονται μηνιαία την περίοδο των αναστολών. Το άρθρο 18, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων των επιχειρήσεών τους, να τους απασχολούν υπερωριακά, χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του υπουργού Εργασίας.

Συνολικά, στα 53 αυτά άρθρα περιέχονται επιπρόσθετα διατάξεις που αφορούν από την προώθηση της «απελευθέρωσης» των υπερωριών και την επέκταση της τηλεργασίας μονομερώς από τον εργοδότη μέχρι το πάγωμα, έως το Μάρτη του 2021, του κατώτατου μισθού στα εξευτελιστικά επίπεδα του 2019.

Προβλέπεται επίσης η επέκταση του μέτρου της αναστολής και σε βάρος των ναυτεργατών, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ακτοπλόων εφοπλιστών που χαρακτηρίζονται ...«πληγέντες» από τον κορονοϊό. Οσον αφορά τις ΠΝΠ που κυρώνονται, αφορούν την επέκταση έως το τέλος του 2020 του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία» και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεων έως το τέλος του Οκτώβρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει την καταψήφιση του νομοσχεδίου, αποδίδοντας - όπως η βουλευτής του Εφ. Αχτσιόγλου - τα αντεργατικά μέτρα που περιέχει σε «εμμονές» της κυβέρνησης, κρύβοντας ότι πρόκειται για ζητούμενα του κεφαλαίου που και ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί. Αλλωστε εξέφρασε την ανησυχία της και για την «κατάρρευση των επενδύσεων». Κατά είχαν δηλώσει ότι θα ταχθούν και τα άλλα αστικά κόμματα, με την κριτική τους να γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων για τη θωράκιση των κερδών τους μπροστά στη νέα κρίση. Επιφύλαξη είχαν δηλώσει ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Για τα άρθρα 10, 17 και 18, αλλά και επί της αρχής του νομοσχεδίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει αργά χτες το βράδυ. Από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέδειξε το αντεργατικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, υπογράμμισε πως το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι αν θα δεχτεί να πληρώσει και αυτή την καπιταλιστική κρίση ή θα απαντήσει οργανωμένα διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες του, ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ώστε η αγανάκτηση και η ανασφάλεια να γίνουν δύναμη και λαϊκή αγωνιστική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ