Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Για το θάνατο του αγωνιστή Γρηγόρη Φώτου

Τα θερμά της συλλυπητήρια εκφράζει η κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για το θάνατο του Γρηγόρη Φώτου, αγωνιστή - μαχητή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και μέλους της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων και του Κεντρικού της Συμβουλίου από την ίδρυσή της. Η πολιτική του κηδεία γίνεται σήμερα, Τρίτη, στις 5 μ.μ. από το Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Ο Γρ. Φώτου γεννήθηκε το 1929 σε ένα μικρό χωριό της Θεσπρωτίας. Από την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ.

Το Γενάρη του 1948 μαζί με άλλους συγχωριανούς κατατάσσεται στον ΔΣΕ στο Αρχηγείο Ηπείρου, που ονομάστηκε αργότερα 8η Μεραρχία. Πήρε μέρος σε μάχες στη Μουργκάνα και αργότερα στην περιοχή Λάκκα Σούλι στην Ταξιαρχία Πετρίτη και ήταν σύνδεσμος του Λόχου. Τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε στα Τίρανα Αλβανίας, όπου εγχειρήθηκε. Μετά την ανάρρωσή του επέστρεψε στα τμήματα της 8ηςΜεραρχίας στον Γράμμο και βρέθηκε στο απόσπασμα του Κώστα Παλαιολόγου. Τελευταία υπηρέτησε ως σύνδεσμος στην 169η μονάδα στον Γράμμο.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε στην πολιτική προσφυγιά, στην Τασκένδη, όπου εργαζόταν και φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών απ' όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα του γλύπτη. Αργότερα τελείωσε τη Σχολή Δημοσιογραφίας και ασχολήθηκε επαγγελματικά.

Μέλος του ΚΚΕ από το 1950, συμμετείχε δραστήρια σ' όλη την κοινωνική - πολιτιστική ζωή της παροικίας και ως στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης και του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων, ενώ το 1977 επαναπατρίστηκε οικογενειακώς και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ